Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Вредните храни – как ни правят зависими?

.

foodХранително-вкусовата промишленост е софистициран и печеливш бизнес, който в някои отношения разчита на слабостите на потребителя, за да реализира с успех маркетинговите си стратегии. Съвременният производител на преработени храни има една основна цел – и това не са потребностите и здравето ни – основната цел е потребителят да се върне и да купи още…и още… Основен маркетингов инструмент е създаването на нагласи в потребителя, които свързват глада и жаждата с кроасани, чипс, шоколадови десертчета или подсладени газирана напитки.

Производителите искат да се връщаме за още и създават всякакви храни, които освен консерванти, оцветители, ароматизатори и овкусители в изобилие, съдържат и 3-те критични за здравето съставки: мазнини, сол и захар.

Тази перфектна комбинация прави храните неустоимо вкусни, като стимулира зоните в мозъка, отговарящи за апетита. Мазнини, сол и захар са се превърнали в трите стълба на успеха за  производителите на преработени храни.

Захарта или нейните все по-разпостранени заместители – глюкозо-фруктозния сироп и аспартам се откриват навсякъде: в сладките изделия, лютениците, чипса, в прекомерни количества в някои обявени за „натурални сокове“ и газираните напитки. През последното десетилетие, по данни на СЗО, захарта и нейните заместници изпреварват тютюнопушенето и употребата на алкохол като причини за хронични заболявания в Европа и в Северна Америка. Те причиняват на първо място диабет тип 2, следван от заболяванията, следствие от затлъстяване, както и чернодробни и метаболитни нарушения, сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания, разстройства на развитието и др. Да, и разстройства на развитието: прекомерната консумация на захар и нейните заместители стимулира производството на адреналин от надбъбречните жлези, което от своя страна може да доведе от разстройства на развитието от спектъра на хиперактивните, нарушения на паметта, вниманието и концентрацията, прояви на гняв, агресия, депресия и др.

Солта и мазнините са добре известни врагове на здравето. Най-честият „грях“ на производителите е, че слагат по-високи дози сол в продуктите с цел удължаване срока на годност. Качеството на мазнините е от изключително значение за безопасността на храните. Всеки компромис с вида мазнина, многократното й използване или повишеният градус на приготвяне може да повиши риска от поява на онкологични заболявания. Пърженето на няколко поредни порции храна в мазнината я превръщат в канцерогенен фактор, а това е масова практика в заведенията на бързо хранене. Температура за пържене над 200° С също повишава риска от онкологични заболявания.

32_1340_4067_bigЗад целофанената опаковка на рафта в магазина стоят часове работа на екипи от химици, лекари и технолози, които неуморно се стремят към заветната цел: да се създават храни, които не можем да спрем да ядем. Такива перфектно „синтезирани“ продукти не само ни карат да искаме още, те променят и нагласите ни към здравословната храна. Най-очевиден пример за тези промени са най-малките потребители – децата. Голяма част от съвременните деца ежедневно консумират храни и продукти, изобилстващи от овкусители, консерванти, ароматизатори, сол, захар и мазнини. Вкусовите рецептори са манипулирани от тези нетипични за човека съставки и предпочитанията се формират с превес към преработените храни с ясно изразен вкус. И така кренвиршът и саламът са предпочитани пред непреработеното месо, водата и чая не са достатъчно вкусни, а ябълката отстъпва пред вафлата.

Ето и доказателства:

Заключението от проучване, проведено от екип на медицински Университет в Австралия показва, че прекомерната употреба на джънк фуд* води до промени в поведението, по-слаб самоконтрол и се свързва с преяждане и затлъстяване. Резултатите са публикувани в списание Frontiers in Psychology. 

В кората на главния мозък се намира областта, която контролира насладата от вкуса. Хранително-вкусовата промишленост внимателно проучва как да я манипулира и по този начин да управлява решенията, които взимаме. Основна тактика е стимулирането й. Пример за този механизъм е т.н. "crunch"  фактор. Проучванията показват, че без да осъзнаваме асоциираме автоматично хрупкавостта със свежа и полезна храна. Колкото е по-хрупкаво, толкова е по-добро и искаме още. И в резултат сме залети от реклами за хрупкави продукти в целофанена опаковка. И тази тактика работи… колко често „хрупаме“ нещо опаковано пред телевизора?

Овкусителите и консервантите са другите задължителни съставки на джънк фуд. Използват се, не само за да стимулират зоните в мозъка ни, отговорни за преживяването на наслада от храната, но и за да се увеличи срока на годност, както и да се запази външния й вид непроменен максимално дълго. В преработените храни често се влагат и т.н. пълнители – някои от тях се слагат за да задържат вода, т.е. изкуствено повишават теглото на продукта абсорбирайки повече вода.

Все по-често четем наличието на „естествен овкусител“, „естествен ароматизатор“ върху етикетите на продуктите, които купуваме. Но можем ли да бъдем сигурни, че става дума за гарантирано естествен произход и концентрация? Това са вещества, добити чрез физични, химични или микробиологични процеси от растителни или животински суровини, които са предназначени за влагане в храна. Те се извличат от различни растения или животни и в този смисъл може да се твърди, че са натурални. Но това става след поредица от химични реакции. В крайния продукт остават макар и минимални количества от различни вещества, които често са вредни и опасни.

Как да се предпазим?

Става все по-трудно да се справяме с предизвикателството да откриваме качествена храна. Освен да четем внимателно етикетите на продуктите, които купуваме, да избягваме преработени храни и джънк фуд, можем да използваме силата на природата, за да детоксикираме организма си. Разтоварващите диети, масажи и спа процедурите в съчетание с достатъчно физическа активност са добър старт. Изборът на хранителни добавки на билкова основа, които подпомагат извеждането на токсините от организма ни, е от голямо значение за процеса на пречистване. Ние предлагаме:  Панацея – тинктура Бял Трън, естествен продукт, който помага на черния дроб и жлъчката;  Панацея – тинктура Зелено Кафе, стимулираща антиоксидантната активност в организма и Панацея – тинктура Антиокс, която е балансирана комбинация от билки, предоставяща комплексен антиоксидантен ефект.

*Джънк Фуд означава хранителни продукти без хранителна стойност или с ниска хранителна стойност, продукти, които се ядат за развлечение и преработени храни. Най-често това са шоколад, бонбони, вафли, сладкиши, сладолед, картофен чипс. Дефиницията може да се разпростре и върху всичко, което излиза от целофанови торбички, всичко, което се продава на улицата, в будки или в ресторантите за бързо хранене (хамбургери, хотдог, пържени картофи), всичко, което спада към храните с високо съдържание на мазнини и холестерол. Към тях спадат и подсладените газирани напитки, някои сокове и млечни напитки.

 

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител