Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Пролетната царица – копривата

.

От Милослава Савова

Пролетта дойде и раззеленяването е видимо както в природата и градските паркове, така и на масата. Добавете вкус и свежест в ястията си с нежните листа на киселеца, лапада, спанака, цвеклото, които тъкмо сега са най-млади, сочни и пълни с витамини.

При съставянето на пролетното меню не пренебрегвайте копривата.

 

Изправените й, заострени като корона листа увенчават статуса й на царица на пролетта. Тя е пълна с ценни вещества, които я превръщат в лековита билка, прилага се вътрешно и външно. Помага при ревматизъм, сърцебиене, диабет, световъртеж, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, задържане на вода, жълтеница, алергии, заболявания на простатата, маточни кръвотечения, предменструален синдром, анемия, прекомерна менструация, хемороиди, артрит, ревматизъм, екзема, пърхот и косопад, за повишаване на имунния отговор на организма, и това са само някои от нейните приложения. 

По нашите земи копривата е много популярна пролетна храна, и има защо. Тя е нискокалорична и подходяща за диети за отслабване, но пък е пълна с полезни мастни киселини, калций, калий, магнезий, фосфор, каротеноиди, витамин В2, витамин К1 и витамин Е. Тя е сред най-богатите на желязо зеленчуци, а след изтощителната за тялото зима този елемент ни е много необходим. Допълнителен бонус е, че тя съдържа голямо количество витамин С, с чиято помощ желязото се усвоява в организма. Въпреки, че този витамин се разрушава при високи температури, ако сготвите копривата за кратко, достатъчно количество от него ще се запази. Важно за усвояване на желязото е да не консумирате храните, които го съдържат, в комбинация с такива, съдържащи много калций, тъй като двата елемента си пречат взаимно. Т.е. пропуснете киселото мляко в супата и сиренето в кашата от коприва. 

За да приготвите супа, задушете в растителна мазнина измитата и нарязана коприва заедно с накълцана връзка пресен лук и един настърган морков, добавете гореща вода или бульон и шепа зърнени храни. Традиционно се прави с ориз, но става много вкусна и с елда, просо, лимец, а защо не и с булгур или киноа. Подправете със сол, мента или джоджен и доварете, накрая може да сложите малко домати или да застроите с яйце. Сервирайте с резен лимон или лъжица кисело мляко, ако не се интересувате от приема на желязо. 

 

Друго популярно ястие в българската кухня е каша от коприва. В загрято масло запържете брашно, добавете прясно мляко и предварително попарената и накълцана коприва, като бъркате непрекъснато. Накрая натрошете сирене и чукнете няколко яйца, подправете с червен пипер и пресен чесън. Много вкусно става и ако добавите орехи. 

От копривата можете да си направите и кюфтенца, като основата най-често е от варени картофи. В сместа се добавят също яйце, сирене, лук и подправки. Кюфтенцата се оформят с мокри ръце. Препоръчваме ви да ги печете на фурна, а не да ги пържите. 
Парливата красавица е подходящ спътник за всички зърнени храни като ориз, елда, нахут. Препоръчваме да сварите зърната предварително и да ги добавите към леко задушената с пресен лук и джоджен коприва, за по-добро запазване на полезните вещества в нея, вместо да я готвите дълго. 
Можете да я добавите в баница и да приготвите с нея всички рецепти за спанак, лапад и киселец. Особено подходяща е по време на пости.

Атрактивно изглеждат в чинията панирани стръкове коприва. Целите стръкчета се измиват и се потапят в панировка от разбити яйца с брашно, подправени със сол и копър (гъстотата трябва да е като на боза). Пържат се в силно загрято олио до зачевяване. 
От копривата можете да си направите и салата в комбинация с различни зеленчуци. Само я измийте и я потопете за кратко във вряща вода, за да неутрализирате парещите власинки и да избегнете „козметичната процедура“ за подути устни. Ако все пак държите да я хапвате съвсем сурова, минете я с точилка няколко пъти. 

Брането на коприва не е лесна работа, но чифт дебели ръкавици и дълги ръкави ще спасят ръцете ви. Избирайте младите стръкове със свеж зелен цвят. Въпреки, че копривата расте навсякъде като плевел, ако я вземете от някой строеж в града или край голямо шосе, едва ли ще ви донесе твърде много ползи за здравето. Най-добре планирайте дори полудневен излет извън града, за да се сдобиете с парливото съкровище. Пролетната царица ще ви подари свеж вкус и заряд от здраве, за да започнете сезона с енергия  и бодрост. 

 

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител