Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Бял равнец - билката на Ахил

.

Белият равнец произхожда от Европа и се адаптира към регионите в Северна Америка, както и на други места с умерен климат. Латинското название на билката е Achillea Millefolium като "Achillea" се отнася до Ахил, древногръцкия герой. Легендите разказват, че е използвал равнец за себе си и за своите войници заради способностите на растението да подпомага зарастването на рани. "Millefolium" означава "хиляда листа", което произтича от малките, фини и разперени листа на растението.  В България народът му е дал и други имена: бубниче, вратига, бяла еньовица, гущерка, гущерова опашка, еневичка, енювче, енюво биле, хилядолистник, месечняк, пача трева, и други, някои от които съвпадат с народните имена и на други билки.

Билката е използвана за първи път от древните гърци преди повече от 3000 години за лечение на външни рани по кожата. От цветовете и листата от бял равнец са правели отвара, а свежите листа са използвани за спиране на кървенето на рани, лечение на стомашно-чревни проблеми, борба с треска, намаляване на менструалното кървене и по-добро кръвообращение. Свежите листа също са се дъвчели при зъбобол.

В Българската народна медицина белият равнец се използва за кръвоспиране, намаляване на кръвното налягане, за пречистване на кръвта, за усилване на стомашната секреция, възбуждане на апетита, за болести на черния дроб и по-специално за жълтеница и хепатит, за стомашно-чревни проблеми, при хемороиди, при кръвотечение от носа, рани, маточни кръвотечения, глисти, запек. Народната медицина го препоръчва и за понижаване на температурата, при настинки и инфекции в комбинация с мента или бъз.

Местните американци използват белият равнец при рани, инфекции и кървене. Китайската медицина му отдава също почит като го препоръчва при проблеми с бъбреците, далака, черния дроб и енергийните канали в тялото.

Доказани свойства на билката

Основни активни компоненти в белия равнец са  флавоноиди, танини, етерично масло и камфор, които проявяват температуропонижаващо, кръвоспиращо диуретично, спазмолитично и антивъзпалително действие. Биоактивните съставки на билката съдействат за възстановяване на хормоналния баланс и влияят благоприятно върху стомашно-чревния тракт. Белият равнец е източник на аспаригин – аминокиселина, която играе важна роля за функциите на нервната система. Друга важен компонент от състава й е салициловата киселина, която  има антисептични и бактерицидни свойства и поради тази причина белият равнец е добре известен със свойството си да подпомага заздравяването на рани. Билката може да се прилага и външно - при кървящи венци, хемороиди, отоци, рани.

Днес, изследванията върху животни показват положителни резултати при прилагането на билката при почистване на рани и контролиране на кървенето на рани и ожулвания. Много пъти белият равнец е категоризиран като маточен тоник, който подпомага циркулацията в матката. Много изследвания показват че подкрепя маточните функции, увеличава менструалния поток и намалява спазмите в матката.

Други клинично доказани ефекти на билката са антисептичните й свойства. Билката също така стимулира действието на жлъчния мехур, подобрява храносмилането и предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Белият равнец се прилага с успех и при кашлица като стимулира отхрачването.

Много полезна е билката и при алергии, при които назалните секреции и очното сълзене са причинени от плесени и прах. Известно е, че лечебното растение предизвиква изпотяване при случаи на грип, треска и простуда, което помага да се лекуват простудните инфекции. Днес се прилага и при екземи.

Белият равнец е една от най-широко използваните билки и се предлага както вътрешно, така и външно. Цялото растение се използва, сушено или свежо, и е най-добро, когато се събере, докато цъфти. Препоръчва се да се внимава, ако тази билка се използва в големи или чести дози, приемани за продължителен период от време.

Странични реакции 

Белият равнец не е препоръчителен при бременност и кърмене, както и 2 седмици преди и след операции. Приеман във високи дози може да доведе до нежелани взаимодействия с някои медикаменти: седативи (барбитурати); антиманийни медикаменти, съдържащи литий; антикоагуланти; антиациди (медикаменти, намаляващи киселинността на стомаха); Ако приемате някои от изброените лекарства, посъветвайте се с лекуващия ви лекар относно употребата на бял равнец.

Други приложения на билката

Листата на белия равнец могат също да се използват като консервант или ароматизатор за бира. Цветовете и листата могат да се превърнат в ароматен чай и етеричните масла, чийто източник са, се използват в хранително-вкусовата промишленост като овкусител за безалкохолни напитки.

Панацея - тинктура Бял Равнец

Панацея - тинктура Бял Равнец е стандартизиран водно-етанолов екстракт от бял равнец  /Achillea Millefolium/;  етанол 62-68 об. %
 

Нетно количество: 100мл

Изцяло натурален продукт. Не съдържа оцветители, ароматизатори и консерванти.

Тинктурата оказва благоприятен ефект при високо кръвно налягане, влияе положително върху женския организъм при редица гинекологични проблеми и стимулира регенеративните процеси при язва, кожни рани, възпалени венци и др. 

 

Повече информация

 

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител