Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Босилекът – познат от древността източник на здраве

.

От векове фитотерапията познава неговото антисептично, антиспазматично, болкоуспокояващо, антивъзпалително и леко тонизиращо действие.

Босилекът (Ocimum basilicum) се прилага при инфекциозно- възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия, при язва и колит. Листата му съдържат витамин С, гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества, белтъчини, витамин Р, провитамин А, камфор. Босилекът е източник на евгенол и етерично масло.

Традицията на народната медицина отделя челно място на босилека, но науката днес продължава да изследва неговото действие и да търси нови приложения. Ето някои заключения от последните научни изследвания на неговото действие:

Клинично проучване на етанолов екстракт от босилек показва, че съдържащата се в екстракта урсулова киселина демонстрира силен антивирусен ефект срещу херпес вирус (HSV), аденовируси и RNA вируси. 1

Етерично масло от босилек е изследвано с цел да се установи неговата антивъзпалителната дейност. Заключението е, че босилекът е ефективен антивъзпалителен агент, който блокира развитието на патогенни възпалителни процеси. 2

Антиоксидантната активност на босилека във формата на етанолов  екстракт също е била обект на научни изследвания. Експериментите доказват високи нива на антиоксидантните активности на веществата в босилека, вариращи от 70 до 97,6%. 3

Клинично проучване на химичния състав, антиоксидантната активност и анимикробното действие на екстракт от босилек показва висока антиоксидантно действие и антивъзпалителнен ефект при патогенни агенти като  Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pasteurella multocida and pathogenic fungi Aspergillus niger, Mucor mucedo, Fusarium solani, Botryodiplodia theobromae, Rhizopus solani. 4

1. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology Volume 32, Issue 10, pages 811–816, October 2005

2. IJEB Vol.37(03) [March 1999]

3. Phytotherapy ResearchVolume 21, Issue 4, pages 354–361, April 2007

4. Food Chemistry Volume 108, Issue 3, 1 June 2008, Pages 986–995

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител