Разпознаваме лесно красивите плодчета на аронията /Aronia melanocarpa/, която е известна като „плодовете на боговете“. Растението е храст, достигащ до 2 – 2.5 метра височина, чиято родина е Северна Америка. Пренесен е в Европа в началото на 18 в. и бързо се разпостранява, а в България започва да се отглежда през 70-те години на 20 век.

Химичните анализи на аронията показват, че плодовете й съдържат до 18% сухо вещество – фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р – до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове.

 Аронията съдържа големи количества флавоноиди (действащи като антиоксиданти в организма) като лутеин, зеаксантин, каротин. Известно е, че зеаксантинът филтрира вредните ултравиолетови лъчи и по този начин защитава ретината от макулна дегенерация. Клиничните измервания на антиоксидантната активност на аронията показват, че нейните плодове съдържат най-високите стойности, в сравнение с другите плодове.

Аронията се препоръчва при пациенти с диабет и атеросклеротични увреждания. Известни са нейните качества да нормализира кръвното налягане и ритъмните нарушения на сърдечната дейност. Тя помага и при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и дори има уникалната способност да извежда токсични вещества и тежки метали от организма. Високото съдържание на микроелементи като йод, я прави подходяща хранителна добавка при хипофункция на щитовидната жлеза.

Високото съдържание на фитонциди, които имат способността на унищожават патогенните организми в червата, правят растението подходящ избор при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата.

Във вид на пресни плодове или изсушена, аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност.

Многобройни клинични проучвания показват, че най-благоприятните за здравето форми на прием на арония са пресния сок и тинктурата, тъй като приемани по този начин, ценните вещества на плодовете се запазват в максимална степен без да се добавят консерванти, оцветители и овкусители.

 Ние предлагаме тинктура Арония и Гинко Билоба, съдържаща плодове на Арония в съчетание с Гинко Билоба, листa. Това е една уникална и добре балансирана комбинация от ценни биоактивни вещества, даващи широка възможност за приложение както за профилактика, така и като помощно средство при лечение на редица нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система, централната и вегетативната нервни системи, както и потенциално положително действие при някои злокачествени образувания, ендокринни нарушения и др.

Повече за продукта