Какви са доказаните ползи на трибулус за здравето ни?

tribulus-terrestris Всички сме чували за билката с колоритното име бабини зъби (трибулус), известна още и с имената трибулус, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка и др. В други части на света я наричат котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла. Имената на билката идват от специфичния й външен вид, който включва окосмени стръкове и листа, както и малки шипове върху плода. Билката е разпостранена в Югоизточна Европа, части от Западна Азия и в Китай.

През последните 30 години трибулус стана изключително популярен и днес билката в чист вид или в комбинации е сред най-търсените хранителни добавки в света и заема едно от челните места в спортната суплементация.
 Макар и нашумяла сравнително наскоро, полезните свойства на билката са познати отдавна в българската традиционна медицина, която го препоръчва при отпадналост, камъни в бъбреците, инфекции, хипертония, уголемена простата, чернодробни заболявания, импотентност и др.

В средата на 70- те години на миналия век български учени установяват положителният ефект, която оказва бабините зъби върху либидото на мъжете. От тогава са извършени редица научни изследвания по цял свят, които потвърждават установените от българските учени свойства на билката. Ето защо, в България растението се асоциира по-често с афродизиак, докато на американския пазар, например, е известна на първо място като средство за намаляване на холестерола.

Плодовете на трибулус са популярни също в традиционна китайската медицина, като се използват за лечението на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане и сърдечни болести. Полезните свойства на бабините зъби са използват и в индийската аюрведическа медицина, където се свързват с лечението на импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста.

Какво съдържа трибулус?

Бабини зъби съдържа алкалоиди от харманов тип, спиростанови и стероидни фурастонови сапонини, белтъчини, флавоноиди астралгин, трибулозид, кемпферол и рутини, сапогенина гиогенин, диосгенин и хлорогенин, витамин С.

В процеса на изследванията на свойствата на билката е установено, че фуростаноловите сапонини в трибулуса влияят не само върху либидото, но се явяват много добро средство за възстановяване на сперматогенезата при мъжките и овулацията при женските индивиди. Потвърждават се и предположенията за успешното им използване в комплексната терапия при хипертрофия на простатата.

Видовете трибулус и по какво се различават активните им съставки?

Трибулусът е разпространена билка в Европа и Азия, като в отделните географски райони се срещат значителни различия в съотношението на активните растителни вещества.

 Според BBteam e установено, че географското разположение влияе върху баланса на сапонините, като трибулусът, виреещ в Югоизточна Европа и Западна Азия е изключително богат на протодиосцин, а този в Южна Азия и Далечния Изток е по-богат на трибулозин и гитогенни сапонини.

Протодиосцинът, който е най-активният сапонин в триблуса и за който се твърди, че има мускулоизграждащи свойства, се съдържа в най-големи количества в българския, турския и събирания в Македония трибулус. В тези три вида се съдържат почти двойни количества протодиосцин в сравнение с другите видове, което прави трибулус отгледан на Балканския полуостров, по-добрия избор в сравнение с азиатския.

Доказани ползи на трибулус

Подобно на повечето билки, и бабини зъби притежава цял комплекс от биоактивни вещества, които могат да въздействат на определени процеси в тялото. Билката е подходяща за самостоятелен прием, така както и в комбинация с други лечебни растения.

Въпреки многото противоречиви данни от проучвания, проведени по целия свят, учените стигат до заключението, че основният механизъм на действие на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, чрез който се образува тестостерон. При жените трибулус не покачва тестостерона, а регулира хормоналния баланс. Високата концентрация на витамин С предполага антиоксидантни и антивъзпалителни свойства на билката.

Доказани са свойствата на билката да редуцира кръвното налягане, да регулира сърдечния ритъм и холестерола. Потенциални ползи са отчетени при хиперплазия на простатата.

Проведени са няколко научни изследвания върху животни, които ясно доказват качествата на трибулус като афродизиак. Всички показатели за повишено либидо са налице и при тестове върху плъхове, включително и кастрирани, примати и зайци. Едно от тях стига до заключението, че трибулусът има ефект, еквивалентен на виаграта при повишаване на либидото при животни.

Трибулус показва обещаващи резултати при защитата на тъканите и детоксикацията на черния дроб при високи нива на кадмий и живак. Защитният ефект върху тъканите е по-нисък в сравнение с витамин Е, но билката успява в същата степен да възстанови чернодробните ензими. Защитният ефект от кадмий и живак се проявява и върху бъбреците.

In vitro тестовете демонстрират потенциалните ползи на трибулуса в регулирането на тромбоцитите в кръвта; In vitro са установени и потенциалните противовъзпалителни свойства на трибулус, поради потискането на противовъзпалителните цитокини, простагландина и образуванията на азотен оксид;

Трибулус се приема за повишаване на броя на сперматозоидите, както и тяхната мобилност след приемане в продължение на тридесет дена. Приемът повишава фертилните способности при мъжете.

Дозировка и странични ефекти на трибулус

Препоръчваните дози са от 500 до 1250 мг на ден, приемани между храненията. Почти не се срещат странични ефекти. Въпреки това може да се появят стомашни разстройства, които могат да се избегнат, чрез приемането на бабини зъби с храна.

Панацея™ предлага следните продукти с бабини зъби:

Капсули Бабини зъби

90 растителни капсули от 350mg
45 дневни дози

Продуктът е екстракт от бабини зъби с български произход – приемът на екстракт, а не на смляна билка е най-ефективният източник на полезните биоактивни вещества на лечебните растения. Капсули Бабини Зъби екстракт 90х350mg подкрепя тонуса и либидото. Влияе благоприятно върху хормоналния баланс и половата система.

Изцяло натурален продукт

Подходящ за вегани

Повече за продукта

Тинктура Бабини зъби

Тинктура Бабини Зъби на Панацея™ . Продуктът подкрепя тонуса и либидото. Влияе положително върху пикочо-половата система.

Нетно количество: 100мл

Съставки: стандартизиран водно-етанолов екстракт от: Бабини зъби (трибулус) с български произход /Tribulus terrestris/; етанол 62-68 об.

Изцяло натурален продукт.

Не съдържа оцветители, ароматизатори и консерванти.

Повече за продукта

Бабини зъби в комбинация с други билки

Ние предлагаме и Тинктура За Мъжа , която е източник на бабини зъби в балансирана комбинация от още три взаимодопълващи се билки с български произход – магарешки трън /Onopordum acanthium/, босилек /Ocimum basilicum/ и жълт кантарион /Hypericum perforatum/. 

Панацея™ – тинктура За Мъжа е балансирана комбинация от билки, която оказва положително въздействие върху еректилната функция при мъжете. Вложените лечебни растения са натурален източник на ценни биоактивни вещества, които стимулират производството на лутенизиращ хормон, който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерон води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и и засилва потентността.

Повече за продукта