Урогениталните инфекции са често срещани и всеки от нас, в някакъв момент от живота си, е имал оплаквания, свързани с тях. Понякога пренебрегваме симптомите и изчакваме сами да отшумят. Ако това се случи означава, че имунната ни система е успяла да се пребори с причинителя на инфекцията. Но по-често нелекуваната уроинфекция се превръща в хроничен проблем.

Причината да пренебрегваме опасността е, че първоначалните симптоми в голям процент остават неразпознати, докато не настъпят по-сериозните оплаквания като често уриниране, парене, болка, понякога повишаване на температурата, влагалищно течение, лоша миризма и помътняване на урината.

 Ако човек консумира обичайното количество течности, а ходи до тоалетна през 15-20 минути, това е първи симптом на уроинфекция, пише сайта www.doc.bg. При жените бременността е предразполагащ фактор, защото самото нарастване на матката води до притискане на уретрата и забавено изтичане на урината. Проучванията доказват, че често при бременните се наблюдава т. нар. асимптомна бактериурия (в урината се изолират бактерии, без пациента да има оплаквания), за която те почти никога не разбират, докато не се направи изследване на урината. Физиологичното развитие на бременността може да предразположи към развитие на уроинфекция. Добрата лична хигиена и хигиената на половия живот са много важни предпазни средства срещу заразяване. Когато има анален полов контакт, например, и след това вагинален, почти винаги се появява уроинфекция в комплекс с колпити и т.н. За жените най-добрият начин да се защитят от уроинфекция са добрата лична хигиена, безопасният секс и профилактиката на имунната система.

Другото правило е краката и кръста винаги да са топли, защото простудата е предразполагащ фактор за обостряне на възпаленията. Обикновено човек, който не се е сблъсквал с уроинфекция, не знае как да се предпази, защото не знае кои са за него рисковите фактори. Те са индивидуални и се осъзнават едва след един-два пристъпа на заболяването. При някои жени например, причина за обострянето на цистита е простудата. И те се научават да се пазят. При други пък предразполагащ фактор за възникването на уроинфекция е половият контакт или битово замърсяване от басейн, сауна, мокро бельо, използване на чужди хигиенни средства и др.

Има и такива случаи, при които медикаментозното лечение не помага. В такива случаи в комплекс с всичките мерки е необходимо профилактично да се приема препарати с натурален произход, които имат имуностимулиращо действие. Доказано е, че натуралните средства спомагат урината да стане по-неблагоприятна за развитието на бактерии.

Уроинфекцията трябва да се разглежда комплексно. Тоест първо да бъде поставена диагноза, а не да се изписват антибиотици и уроантисептици, без да е изследвана стерилна урина. Стерилната урина показва какъв точно е причинителят, като най-често това е ешерихия коли. Причината тази бактерия да е най-честият причинител на уроинфекция е, че тя има чревен произход и притежава способността да мигрира в пикочната система и се размножава с висока скорост в урината. По-късата уретра при жените улеснява този процес, затова заболяването е по-често срещано при женския пол от най-ранна детска възраст.

Друга, все по-често диагностицирана инфекция е тази с причинител Chlamydia trachomatis. Хламидиите представляват вид вътреклетъчен паразит и се разпространяват чрез влагалищния секрет и спермата. При приблизително 70% от страдащите заболяването протича без симптоми. Симптомите най-често се изявяват от 1 до 3 седмици след заразяването като се изразяват в изтичане на специфичен секрет (слуз или гной) от влагалището на жената или от пениса на мъжа, които обикновено са придружени с парене и болка по време на уриниране. Тази ранна симптоматика може да се прояви под много слаба форма.

Ако не се започне навременно лечение хламидиалната инфекция може бързо да се разпространи из различни вътрешни органи. Нелекувана, хламидията може да доведе до инфекция както на маточната шийка, така и на пикочната система на жените. Ако инфекцията се разпростре до фалопиевите тръби, може да причини тазова възпалителна болест и стерилитет. При мъжете хламидията може да причини инфекция на пикочната система и епидидима, което от своя страна може да доведе до епидидимит – възпаление на епидидимисa – извито каналче, разположено на задната повърхност на тестиса. Наред с това, чести усложнения са ректално възпаление, конюктивит, възпаление на гърлото, могат да бъдат засегнати костно-ставния апарат, черния и белия дроб.

Трихомонозата е друга често срещана инфекция, причинена от едноклетъчния паразит Trichomonas vaginalis. Наблюдава се в сексуално-активна възраст и по-често страдат жените, а при по-голяма част от мъжете протича асимптомно. При жените инфекцията се проявява чрез вагинално течение, сърбеж, в някои случаи и парене при уриниране, болка при полов контакт. При липса на своевременна намеса или често рецидивиране са възможни усложнения и засягане на маточна лигавица и тръби, ендометрити и аднексити, както и възпаления на бартолиновите и скениевите жлези. При бременните инфекцията трябва да се овладява активно във връзка с опасността от преждевременно раждане или усложняване на родилния период и възстановителния процес. При мъжете обикновено липсват симптоми, а когато такива са налице се проявяват като уретрит, а при усложнения могат да доведат до орхит (възпаление на тъканта на тестисите), епидидимити, простатити.

 При наличие на уроинфекция, на базата на антибиограмата се назначава лечение с антибиотици, но в голяма част от случаите това не е достатъчно. Първо, антибиотиците в днешно време се изписват, твърде често, без провеждане на необходимото изследване за потвърждение на бактериална инфекция и определяне на точния медикамент, който е необходим.

Следствие на неправилната им употреба, самите бактерии стават резистентни. Така че, когато се лекува цистит, уретрит или друго заболяване, свързано с урогенитални инфекции със сигурност трябва да се приложи и някакъв вид билков препарат, за да се удължи уросептичното действие. Важно е фитопрепаратът да притежава няколко качества. Първо – да има антибактериална активност, която да подпомага действието на антибиотика. Друго важно свойство е противовъзпалителното действие. Самото възпаление, което се предизвиква от патогенните микроорганизми, в повечето случаи води до задвижване на нов цикъл – утихва възпалението, на негово място идват нови патогенни микроорганизми и те се размножават. Когато се потисне факторът, който оказва влияние върху възпалението, със сигурност първо се облекчават симптомите. Намалява количеството на уропатогенните микроорганизми, защото спира техният растеж и развитие като се създават неблагоприятни условия за развитие и на вторични инфекции.

Фитопрепаратите са подходящи във всеки един случай. Независимо дали циститът, хламидийната инфекция или уретритът се появяват за първи път, когато в терапията не се приложат и билкови продукти, в по-големия процент от случаите е почти сигурно, че ще има рецидив. Такъв е механизмът на развитие на уроинфекцията, независимо че се взима най-добрият и подходящ антибиотик. От друга страна приемът на антибиотици създава подходяща среда за развитие на микози (гъбички) и нарушава функциите на стомашно-чревната флора. Поради тази причина е важно при прием на антибиотик да се стимулира имунната система, да се приемат билкови екстракти, пробиотици и храна, богата на витамини от група В.