От Милослава Савова

 Идва Великден, а с него и радващата очите гледка на кошничка пъстри яйца, готови да се „сборят“ в ръцете на развълнуваните деца, че и възрастни. Боядисването на яйцата се прави по традиция на Велики Четвъртък или на Велика Събота. Този ритуал в очакване на Възкресението е привлекателен и забавен, сплотява семейството и радва особено много най-малките. В грижа за тях и здравето им, а и това на възрастните, е добре да помислим за съдържанието на боите, с които багрим яйцата. Повечето от капсулите, прахчетата и гелчетата в магазина са обявени като безопасни за влагане в храни, но все пак са със синтетичен произход, а науката все още проследява възможните дългосрочни ефекти от употребата им.

Струва си да проявим въображение и да излезем от утъпканата пътека на „купешката“ боя, при положение, че природата ни е дала красиви и съвсем безвредни багрила. С помощта на билки, подправки и различни храни можем да оцветим великденските яйца красиво, забавно и с чиста съвест.

 Има два основни начина за извличане на цвета . Единият е да преварим „боя“ от съответния продукт – в зависимост от желаното количество покриваме накълцания или стрит природен материал с вода, оставяме да ври между 15 минути и час, прецеждаме, добавяме малко оцет и потапяме твърдо сварените яйца в получения разтвор до получаване на желания цвят. Другият вариант е да сварим яйцата направо с билките и отново с малко оцет, който помага на багрилата да проникнат в черупката. Може да се наложи да покиснат в разтвора и след като са твърдо сварени, тъй като природните багри са по-слаби от химическите. За този метод ще ни трябват повече тенджерки и котлони, но пък има по-голям шанс яйцата да останат здрави, когато се варят по-малко на брой в съд.

Ето от кои природни продукти – билки, подправки и храни – можем да получим ярки или нежни цветове за великденските яйца:

 Най-важният за празника червен цвят се получава от билката брош. Тя боядисва в ясно червено и доста бързо. Червен цвят с розов оттенък дава цвеклото – варено или мариновано. Други нюанси на червеното и розовото се постигат със сок от нар, замразени червени боровинки, арония, малини или череши. Чували сме от бабите си за боядисване на яйца с лук – люспите на червения лук дават носталгичен керемиден оттенък.

С люспи от жълт лук ще постигнем слънчев жълто-оранжев цвят . Настърган морков и листата му също оцветяват в тази гама, както и кори от лимон и портокал. Сияйно жълто се постига с подправките куркума и шафран, а червеният пипер оцветява в оранжево . Нежно жълто получаваме от лайка и зелен чай.

Синият цвят се получава от боровинки (замразени или консервирани в този сезон), както и – изненадващо – червено зеле. Смесването на синьо и жълто багрило дава зелен цвят , него можем да получим също от коприва и спирулина.

Не така желаните кафеви, бежови и сиви нюанси могат да бъдат всъщност много интересни и красиви. Експериментирайте с кафе, орехови черупки, черен чай, вино. За да са привлекателни, използвайте за тези яйца допълнителни техники за нашарване, като например: рисуване с восък или пастели по яйцето преди боядисването; увиване с ластици, за да стане на ивици; отпечатване на листенце или друга дребна фигурка с помощта на мрежичка или тънък чорап; декупаж с фигурки от салфетка, залепени с яйчен белтък. Приятен кремав цвят в комбинация с някоя от тези техники дава отварата от смрадлика, но за да личи разликата, трябва да се използват бели яйца.

 Като допълнителна декорация, можем да използваме семена и варива. Чудесен ефект се получава със ситни семенца на чия, киноа, червена леща и варива. Използвайте белтък за залепване. Намазаните участъци на яйцата се овалват в семенцата или се поставят с пинсета за по-детайлни декорации.

Всички природни бои дават по-добър резултат върху бели черупки, но и с по-тъмни също се получава красиво. Не забравяйте да полирате готовите яйца с растителна мазнина, за да заблестят. Подредете ги в кошничка или поднос, украсете трапезата и се порадвайте на пролетните празници! Срещнете се с приятели, посетете роднините си и поканете гости у дома, разходете се в парка и сред природата, отделете време за себе си и близките си, за размисъл и приятни емоции, за да изживеете красотата на Възкресението!