Белият трън, наричан още Магарешки бодил (Silybum marianum) съдържа флавонолигнани (основно силимарин и силибин), полиацетилени, мазно масло (20-30%). Силимаринът и силибинът са мощни антиоксиданти, които са доказали, че предпазват черния дроб от увреждане и стимулират възстановяването на увредените чернодробни клетки.

Силимаринът ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола. Веществото показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на холестеролните нива в жлъчката.

С най-голям успех билката се използват при нарушение на състоянието и функциите на черния дроб и жлъчката, хронични възпалителни процеси, химио и лъчетерапия, неопластични процеси, хроничен хепатит, цироза и стеатоза на черния дроб, махмурлук, системна употреба или злоупотреба с алкохол и медикаменти, тютюнопушене, наркотична зависимост, интоксикации с някои вещества и лекарства, липса на апетит, депресия.

Клинично доказано е, че белият трън оказва положително въздействие при хора, страдащи от чернодробни заболявания, свързани с употреба на алкохол. Други проучвания показват благоприятния ефект при лица, чийто черен дроб е увреден от индустриални токсини като толулен и ксилен.

Проведени са клинични проучвания, които показват неговото положително влияние, в комбинация с традиционното медикаментозно лечение, при диабет. Доказано е намаляването на нивата на кръвната захар и подобрение на нивата на холестерола при страдащи от диабет тип 2.

В научните данни могат да бъдат открити публикации, свързани с приложението на билката с цел защита срещу увреждания на кожата, получени вследствие на продължително излагане на слънце, която може да бъде спомената като една възможна полза, въпреки че данните са предварителни и се базират само на проучвания, извършени върху животни.

Както всяко лечебно вещество, и белият трън се изследва за странични реакции. Оказва се, че се наблюдават пренебрежимо рядко като заключението е, че билката може да взимана безопасно в продължение на период от 41 месеца. При употребата на бял трън не са отчетени никакви значителни взаимодействия или противодействия.

Страничните ефекти са редки, като най-често се съобщава за лек стомашно-чревен дискомфорт, включително и разхлабващо действие. Кърмещите и бременни жени трябва да се консултират със своя лекар преди да започнат прием на бял трън тъй като билката е свързана с нивата на естроген в организма. Корените на растението са отровни, използват се семената, цветовете и листата.

Белият Трън намира място и на трапезата ни като салата – използвайте всички рецепти за салата със спанак като го замените със свежи листа от бял трън. Те са полезен пролетен имуностимулатор, когато сме били лишавани от зеленчуци през дългата зима. Младите листа, издънки, стъбла и корени са ядливи и са добър източник на флавоноиди, витамин С, желязо и други минерали.

Името на белия трън на английски е Milk thistle и неговата етимология, според преданията, се свързва с кърмата на Дева Мария, която попаднала върху растението и му дала лечебни свойства.

Панацея™ предлага следните продукти с бял трън:

Тинктура от бял трън с изцяло натурален състав – в нея не се влагат консерванти, оцветители, ароматизатори и овкусители, както и под формата на сух екстракт – Бял Трън растителни капсули 90/300mg

Тинктура Бял Трън

Тинктура Бял Трън оказва положително въздействие върху състоянието и функциите на черния дроб и жлъчката.

Стимулира отделителните процеси в организма и влияе благоприятно върху имунитета.

Белият трън се използва и като традиционно средство за профилактика и лечение на неврологични състояния като Паркинсон и Алцхаймер. Днес науката потвърждава антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства.

Изцяло натурален продукт.

Нетно количество: 100мл

Повече за продукта

Капсули Бял Трън 90х300mg

Продуктът е екстракт от бял трън – приемът на екстракт, а не на смляна билка е най-ефективният източник на полезните биоактивни вещества на лечебните растения.

Капсули Бял Трън 90х300mg е стандартизиран екстракт – съдържание на силимарин 70%.

Продуктът подкрепя черния дроб, жлъчката и имунитета.

Стимулира обменните процеси и благоприятства поддържането на здравословни нива на холестерола.

Изцяло натурален продукт

Повече за капсули Бял Трън