healthy-life Началото на лятото ни кара да се замислим как ще изглеждаме на плажа. Забелязваме онези няколко килца повече, натрупани през зимата, искаме кожата ни да изглежда по-свежа, а дупето ни – по-стегнато. Някои от нас отиват твърде далеч в желанието си бързо да влязат във форма и стресират тялото си с непосилни тренировки, гладуване и безразборен прием на рекламирани като „чудодейни“ медикаменти. Преди да прибегнем към крайни мерки, за да влезем бързо в мечтаните мерки, да видим петте основни правила, които гарантират по-добрият ни външен вид и здраве.

За да изглеждаме добре, тялото ни трябва да функционира правилно.

Първата стъпка е:

 Грижа за черния ни дроб

 Черният дроб е най-големият ни вътрешен орган, който пречиства кръвта от токсините. Това е органът, който играе значителна роля в метаболизма и изпълнява редица други функции в тялото като складиране на гликоген, синтез на плазмени белтъци и производство на биохимични вещества нужни за храносмилането. Когато дейността му е затруднена ние акумулираме повече токсини, което води до преждевременно остаряване, затруднения в дейността на другите органи и системи в тялото, неправилна обмяна.

Поради тези причини е препоръчително профилактично да пречистваме черния си дроб, за да улесним задачата му да отвежда извън кръвта ни токсините. Ключови храни и билки, които стимулират дейността му са:

• Билки: бял трън (магарешки бодил), глухарче, куркума и артишок;

• Храни: чесън, авокадо, орехи, грейпфрут, зелени зеленчуци, орехи, кисело зеле, зелева чорба и кисело мляко.

втората стъпка е:

Грижа за бъбреците ни

 Макар че са сравнително малки като обем, тези жизненоважни органи преработват около 20% от кръвта ни и извеждат извън тялото ненужните течности, а с тях – и токсините. Пречистената кръв се връща в организма, а отпадните течности се съхраняват в пикочния мехур, докато се отделят чрез уретрата.

Когато решим да направи пречистване на организма си, ние увеличаваме количеството отпадни течности и ако бъбреците ни не са готови да поемат увеличения обем, може да настъпи усложнение като инфекция или дисфункция.

Ключови билки и храни, които подкрепят дейността на бъбреците ни са:

• Билки като мечо грозде, царевична коса, полски хвощ, боровинка, жълт кантарион, златна пръчица, мента;

• Храни: прясно изцеден сок от боровинки, пълнозърнести храни, небелени ядки, ябълки, намаляване на солта;

На трето място е:

Грижа за жлъчката

 Правилното функциониране на жлъчката ни осигурява успешния процес по детоскикация на тялото ни. Дисфункции в дейността й водят до реабсорбация на отпадните вещества в организма ни като токсините попадат обратно в кръвта.

Работата на жлъчния мехур може да бъде улеснена чрез прием на течности, храни, билки и добавки като:

• Достатъчно изворна/минерална или филтрирана вода. Необходимото количество вода, което трябва да приемаме на ден зависи от много фактори като теглото, физическата активност, атмосферните условия и др. Най-общо, препоръчваното дневно количество за възрастен човек е около 8 чаши на ден.

• Храни, богати на магнезий и Витамин С, пресни листни зеленчуци, чесън, броколи, джинджифил, кориандър, карфиол, кисело зеле и кисело мляко, червено цвекло и ряпа.

•Билки: невен, бял трън (магарешки бодил), семена на копър, мента, глухарче, полски хвощ, кориандър, коприва;

Четвъртата стъпка е:

Грижа за кожата

 Нашият най-голям орган е кожата. Ако тя е суха, лесно дразнима или проблемна, това е сериозен сигнал, че най – голямата пречиствателна станция на организма е претоварена. След черния дроб, жлъчката и бъбреците кожата показва дали детоксикационните процеси в тялото ни протичат нормално.

Най-лесният и ефективен начин да подпомогне дейността й е да отворим порите й. Няколко са начините да го направим с цел да стимулираме нейната способност, също като черния дроб и бъбреците да отвежда токсините:

• Парна баня и сауна;

• Повишена физическа активност;

• Спа процедури и аюрведа масажи;

• Билки: салвия (градински чай), зелен чай, магданоз, мента, лайка, невен, босилек, карамфил;

• прием на достатъчно течности;

Когато сме в режим на детоксикация не трябва да се плашим, че кожата ни реагира като се появяват пъпки и/или циреи. Това показва, че организмът ни се пречиства от токсините.

На пето място:

Грижа за лимфния поток

Лимфната ни система изпълнява важни функции да пречиства течностите около нашите клетки като отвежда отпадните продукти от тяхната дейност. Така тя подпомага не само отвеждането на токсините от клетъчната дейност, но и се грижи и за осигуряването на подходящите условия за тяхната дейност. Здравословното функциониране на лимфната система е необходимо и за оптимален имунен отговор. Милиони хора страдат от бавна и задръстена лимфна система. Това е така, защото лимфната система в допълнение към своите задължения, свързани с имунната защита също участва в усвояването и транспорта на мазнините. Скоростта на имунния отговор може да бъде драстично нарушен от бавно функционираща лимфна система.

Лимфната ни система функционира в съответствие на онова, което приемаме, физическата ни активност и психологическото състояние, в което с е намираме. Ето най-добрите начини да стимулираме лимфния поток:

• Масажи;

• Физическа активност;

• Сексуална активност;

• Хармонично и балансирано емоционално състояние;

• Качествен и достатъчен сън;

• Прием на достатъчно течности;

• Билки: репей, глухарче, червена детелина, левурда (див чесън), зелено кафе;

• Храни: зелени листни зеленчуци, целина, ябълки и бамя;

• Оптималното функциониране на лимфната система може да бъде затруднено и от носенето на стегнати дрехи и бельо.

И накрая – да не забравяме, че за да сме здрави и в добра форма доброто настроение и позитивното мислене най-много помагат!