Днес повечето от анализираните производствени проби показват наднормени нива на пестициди. Това означава, че ако не купуваме само сертифицирани биологични плодове и зеленчуци, вероятно ще консумираме редица химикали всекидневно.

За да информира обществеността за тези опасности, работна група по околна среда EWG (американска активистка група, специализирана в изследвания и застъпничество в областта на земеделието, публичните земи и корпоративната отчетност) публикува списък на доказано най-замърсените и най-чистите плодове и зеленчуци. Списъкът на „замърсените“ се нарича „Dirty Dozen „.

Дванадесетте нарушители на настоящия списък според проучванията на EWG са:

1. Ябълки

2. Ягоди

3. Грозде

4. Целина

5. Праскови

6. Спанак

7. Чушки

8. Нектарини

9. Краставици

10. Чери домати

11. Грах

12. Картофи

И плодовете и зеленчуците с най-малко пестициди са:

1. Авокадо

2. Царевица

3. Ананаси

4. Зеле

5. Лук

6. Аспержи

7. Манго

8. Папая

9. Киви

10. Патладжан

11. Грейпфрут

12. Пъпеш

13. Карфиол

14.Сладки картофи

Всяко подобно проучване, обаче, отразява моментните земеделски практики в дадения район, където се отглеждат растенията. Ето защо, каквито и да са плодовете и зеленчуците, които купувате, не забравяйте да ги почистите добре преди консумация.

Как да направим плодовете и зеленчуците по-безопасни?

Има два лесни и икономични начини да ги почистите, като имате необходимите за целта неща в кухнята си:

1. Оцет

 Първият вариант е да използвате оцет – разтворете оцета в съотношение 1:10 с питейна вода. Потопете плодовете и зеленчуците си за около 15 минути, след което ги изплакнете.

Ще забележите, че купата с остатъчната вода има много мръсотия и остатъци в нея. Този вариант е подходящ за почти всички плодове, с изключение на тези, които имат по-порьозна обвивка – те могат да поемат вкуса на оцета. Можете да използвате лимонов сок вместо оцет.

2. Солена вода

Вторият вариант е също толкова просто: солена вода. Комбинирайте 98% вода и 2% сол. Потопете плодовете и зеленчуците отново за около 15 минути. Това изплакване ще премахне по-голямата част от контактния пестициден остатък от повърхността на вашите плодове и зеленчуци.

Винаги внимавайте, когато измивате продуктите си, дори и да са органични. Измиването, когато сте усърдни за това, обикновено премахва около 80% от пестицидите в храната ни.

Разтворът на вода и сол освен че намалява пестицидите, спомага и за намаляване риска от заразяване с някои видове паразити , защото спомага за премахване на микроскопичните ларви на паразитите от повърхността на плодовете и зеленчуците.

Източник: naturalnews.com

Автор на текста: Радостина Хлебарова – част от екипа на Панацея – регистрирана търговска марка пред Патентно Ведомство на Р. България. Текстът е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права, като при всяко негово копиране следва да става с цитиране на оригиналния източник и автор.