jkantarion Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена – расте по поляни и по откритите места, храсталаците и редките гори.

Научно доказано е, че лечебните вещества в жълтия кантарион са максимално концентрирани в началото на цъфтежа, който съвпада с празника на билкарите – Еньовден. По същото време църквата отбелязва и деня на Йоан Кръстител, затова в много страни билката се нарича на негово име – на английски името й е St. John’s wort (wort е староанглийска дума за растение).

Родината на жълтия кантарион е Европа, но днес се среща често в САЩ и Канада. Любопитен факт е, че билката е внесена по случайност в Австралия и дълго време е считана за плевел, докато сега жълтия кантарион се отглежда там като култура и страната произвежда 20 процента от световните доставки.

Използването на жълт кантарион датира от времето на древните гърци като вътрешно и външно противовъзпалително лекарство и като кръвоспиращо и антисептично средство. Хипократ пръв е описал медицинската употреба на билката. В българската народна медицина жълтият кантарион се използва като нервоуспокоително, пикочогонно и антипаразитно средство. Прилага се при хемороиди, повишена киселинност в стомаха, язви и гастрит, камъни в жлъчката и бъбреците, за по-бързо заздравяване на рани и изгаряния, за подобряване на работата на сърцето, за облекчаване на менструалните болки.

  • Доказани ползи от билката:

Днес жълтия кантарион се използва най-често за лечение на депресия и симптоми, свързани с депресия, като еректилни дисфункции, тревожност, умора, загуба на апетит, загуба на сексуално влечение и проблеми със съня. Има сериозни научни доказателства, че билката помага в случаи на лека до умерена депресия.Екстрактът от жълт кантарион подобрява настроението и намалява тревожност и безсъние, свързани с депресия. В действителност, клинични насоки от Американския колеж на лекарите-Американското дружество по вътрешни болести предполагат, че жълтия кантарион може да се разглежда като алтернатива на антидепресантите за краткосрочно лечение на лека депресия.

Други приложения включват сърцебиене, стимулиране на кръвообръщението, промяна в настроението и други симптоми на менопаузата, дефицит на внимание, хиперактивност (ADHD), обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), и сезонно афективно разстройство (SAD).

Жълтият кантарион е подходящ при хемороиди, изтощение, при спиране на тютюнопушене, фибромиалгия, синдром на хронична умора, мигрена и други видове главоболие, мускулни болки, невралгия и синдром на раздразнените черва.

Действие на жълтия кантарион

 Билката дължи действието си на хиперецин – това е най-силният природен антидепресант познат на науката, който по въздействие си съперничи със синтетичните си събратя. Механизмът на действие на това вещество все още не е напълно изучен, но се предполага, че повишава в организма нивото на серотонин – хормона на щастието. Хиперицинът е инхибитор на ензимадопамин бетахидроксилаза. Приемът на хиперицин от организма води до блокиране на този ензим и до значително повишаване на нивата на допамин – една от най-важните молекули, които контролират поведението, мотивацията, когнитивните способности, зависимостите и удоволствието. Ето защо, жълтия кантарион успокоява, повишава настроението и оказва положително въздействие при симптомите на депресивни състояния като еректилни дисфункции и намалено сексуално влечение.

Жълтият кантарион оказва влияние и на друг хормон – мелатонинът, в резултат на което осигурява дълбок и спокоен сън. Най-новата информация свързва действието на билката и с веществото хиперфорин, който може също да играе важна роля при депресията. Хиперицин и хиперфорин са вещества, които играят ролята на химически посланици в нервната система, която регулира настроението.

Дъбилните вещества, съдържащи се в билката имат много медицински свойства, но най-важното е, че стимулират кръвоноснабдяването в организма.

Противопоказания

Има някои данни, че жълтия кантарион може да попречи на зачеването при жените. Поради тази причина, ако се опитвате да заченете, не използвайте жълт кантарион във високи дози, особено ако имате проблеми с плодовитостта.

Жълтият кантарион не се препоръчва и при бременност.

Билката може да предизвика взаимодействие с някои медикаменти като:

• Алпразолам (Ксанакс)

Алпразолам (Ксанакс) обикновено се използва за лечение на тревожност. Приемът на жълт кантарион, заедно с Ксанакс може да намали ефективността на медикамента.

• Противозачатъчни

Някои противозачатъчни съдържат естроген. Жълтият кантарион може да стимулира разграждането на естрогена, което да намали ефективността на противозачатъчни хапчета. Ако сте приели противозачатъчни хапчета заедно с жълт кантарион, използвайте допълнителна форма на контрол на раждаемостта.

• Дигоксин

Дигоксин помага на сърцето да бие по-силно. Жълтият кантарион може да намали ефектите на дигоксин.

• Някои синтетични антидепресанти

Жълтият кантарион, приеман едновременно с някои антидепресанти може да доведе до нежелани реакции на взаимодействие.

Жълтият кантарион в продуктите на Панацея

Ние използваме лечебните свойства на жълтия кантарион в състава на:

Тинктура за Мъжа

Продуктът е балансирана комбинация от билки, която оказва положително въздействие върху еректилната функция при мъжете.

Вложените лечебни растения са натурален източник на ценни биоактивни вещества, които стимулират производството на лутенизиращ хормон, който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон.

Повишеното ниво на тестостерон води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и засилва потентността.

Тинктура за Мъжа е подходящ избор и при активно спортуващи.

Повече за тинктурата

Тинктура Хеморакс 

Продуктът е балансирана комбинация от билки, която оказва положително въздействие върху кръвоотока като подкрепя нормалното протичане на процесите на кръвосъсирване и тонуса на кръвоносните съдове.

Тинктурата съдържа билки, които оказват антивъзпалително и капиляроукрепващо действие.

Хеморакс е източник на биоактивни вещества, които оказват благоприятно въздействие при вътрешни и външни хемороиди.

Повече за Хеморакс

Тинктура за дейността на бъбреците 

Тинктура за дейността на бъбреците е балансирана комбинация от билки, която влияе благоприятно върху състоянието и функциите на бъбреците, пикочния мехур и простатата.

Продуктът съдържа специфична комбинация от биоактивни вещества, която подпомага функциите на отделителната система.

Продуктът оказва диуретично, антивъзпалително и възстановяващо клетъчната структура действие. Подкрепя дейността на бъбреците и пикочния мехур. Спомага за поддържане на нормален алкално-киселинен баланс в урината и стимулира изхвърлянето на пикочната киселина.

Повече за тинктура за дейността на бъбреците

Тинктура Гастрофикс

Тинктура Гастрофикс е билков продукт, който оказва положително действие върху храносмилателния процес и състоянието на стомашно-чревната лигавица.

Продуктът съдържа ценни биоактивни вещества, които намаляват стомашната киселинност, оказват газогонно и спазмолитично действие, спомагат за поддържане на нормалната стомашно-чревна флора и понижават рефлекторната възбудимост на ентералната нервна система.

Повече за Гастрофикс 

Тинктура за кръвоносната система 

Тинктура за кръвоносната система е балансирана комбинация от билки, която влияе благоприятно върху оросяването и състоянието и функциите на кръвоносните съдове.

Продуктът е добре балансирана комбинация от билки, която подпомага функциите на кръвоносните съдове и кръвоотока.

Подобрява течливостта на кръвта и предпазва съдовете от запушване и отлагане на плаки.

Съдържа биоактивни вещества, които оказват благоприятен ефект върху еластичността на кръвоносните стени, проявяват антивъзпалително действие, стимулират кръвооросяването и подпомагат отделянето на отпадните вещества от организма.

Повече за тинктура за кръвоносната система

Източници:

1. Harrer G, Schmidt U, and Kuhn U. Depressionsbehandlung mit einem hypericum-extrakt. Therapiewoche Neurol Psych 1991;5:710-716.

2. Panijel M. [Treatment of moderately severe anxiety states]. Therapiewoche 1985;35:4659-4668.

3. Schrader E, Meier B, and Brattstrom A. Hypericum treatment of mild-moderate depression in a placebo-controlled study. A prospective, double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentre study. Human Psychopharm 1998;13:163-169.

4. Bladt, S. and Wagner, H. Inhibition of MAO by fractions and constituents of hypericum extract. J Geriatr.Psychiatry Neurol. 1994;7 Suppl 1:S57-S59. View abstract.

5. Martinez, B., Kasper, S., Ruhrmann, S., and Moller, H. J. Hypericum in the treatment of seasonal affective disorders. J Geriatr.Psychiatry Neurol. 1994;7 Suppl 1:S29-S33. View abstract.

6. Harrer, G., Hubner, W. D., and Podzuweit, H. Effectiveness and tolerance of the hypericum extract LI 160 compared to maprotiline: a multicenter double-blind study. J.Geriatr.Psychiatry Neurol. 1994;7 Suppl 1:S24-S28. View abstract.

7. Suzuki, O., Katsumata, Y., Oya, M., Bladt, S., and Wagner, H. Inhibition of monoamine oxidase by hypericin. Planta Med 1984;50:272-274. View abstract.

8. Najafizadeh, P., Hashemian, F., Mansouri, P., Farshi, S., Surmaghi, M. S., and Chalangari, R. The evaluation of the clinical effect of topical St Johns wort (Hypericum perforatum L.) in plaque type psoriasis vulgaris: a pilot study. Australas.J.Dermatol. 2012;53:131-135. View abstract. </p >