NEVEN Невенът е добре познато лечебно растение още в Древна Гърция и Индия, където често се споменава в религиозна и популярна литература като важен елемент от украсата на хиндуиските церемонии. Римляните използвали невена в редица свои ритуали и церемонии, за да си направят огърлици и венци от цветовете, а по-късно след появата на християнството, растението заема централно място в някои католически церемонии. Едно от най-разпространените му имена на английски е marigold, като етимологията на думата се свързва с Дева Мария.

Латинското му название Calendula Officinalis и произлиза от calendae – латинската дума за календар и означава малък часовник/малък календар, което се свързва със особеността на растението да затваря цветовете си през нощта и преди да завали.

 Невенът намира своето място и в кулинарията. В миналото е бил често използван в немската кухня – слагали са цветовете в супи и някои безмесни ястия, а в Средиземноморието са използвали растението като оцветител на сирене и масло.

В българския език названието на билката означава буквално „не вехна“ (диал. „не вена“). Нашите баби и дядовци са разчитали на невена, за да лекуват рани от различен произход, измръзвания, жълтеница, стомашни язви, главоболие, възпаление на венците, сърдечни заболявания, тумори, възпаление на лимфните възли и болестни състояния, свързани с климактериума.

Днес лечебните качества на невена са добре проучени и се използват по целия свят. Установено е, че в химичния състав на цветовете влизат ценни биоактивни вещества като етерично масло (0,02%), сапонин, каротоноиди и ксантофили (каротин, виолаксантин, рубиксантин, цитроксантин, флавохром, флавоксантин), горчивото вещество календин, фитостерин, слузни вещества, флавони, ензими и др. </p >

Освен за вътрешен прием под формата на тинктура или запарка, невенът е изключително ефикасен при прилагане на компреси. Подходящ е за лезии по кожата с различен произход (компресите не са подходящи за отворени рани!). Ето как да направим компрес: в зависимост от големината на кожния участък разтваряме 20-40 капки тинктура Невен в 20-40 мл преварена вода след охлаждането й. Навлажняваме с разтвора стерилна марля и налагаме компреса върху кожата.

Цветовете на невена подпомагат зарастването и ускоряват възстановяването при язви и кожни рани, имат антивъзпалително и антимикробно действие. Извлеците от невен имат бактерицидно действие по отношение на много патогенни микроорганизми, особено стафилококи и стрептококи. Обстойни проучвания за влиянието на извлеци от невен върху язви на стомаха у плъхове показват, че невенът има добре изразен улцеропротективен ефект, като предотвратяват появата на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха при 40 – 70% от експерименталните животни. Поради това невенът се предписва при възпалителни процеси на лигавицата на устата, стомашна язва или язва на дванадесетопръстника, гастрит, колит, стрептококови и стафилококови инфекции, гнойни рани, пиорея, карбункули и фурункули, рани от изгаряния, язви, следствие на разширени вени и склероза на съдовете.

Някои експериментални проучвания върху животни показват потенсиално антитуморно, цитотоксично и имуномоделиращо действие на екстракт от невен.

 Цветовете на невена действат успокоително на централната нервна система, понижават рефлекторната възбудимост, усилват дейността на сърцето, като увеличават амплитудата на сърдечните съкращения и забавят ритъма. Предписват се при сърдечни заболявания с ритъмни смущения и хипертонична болест в климактеричния период.

Тинктура Невен е 100% извлек от невен показва добър антихипертензивен ефет и намира приложение и в стоматологията за лечение на стоматит, афтоза, пародонтоза. Извлеците от невен оказват положителен ефект и при жлъчни дискинезии и жлъчни възпаления (холецистит).

Повече за продукта