В българската народна медицина копривата /Urtica Dioica/ е на почит – използва се при ревматизъм, ускорено сърцебиене, захарен диабет, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, задържане на вода, жълтеница, копривна треска, маточни кръвотечения.

Днес ефектите на копривата са изследвани подробно и показват обещаващи резултати при лечението на болестта на Алцхаймер, артрит, астма, инфекции на пикочния мехур, бронхит, бурсит, гингивит, подагра, уртикария, камъни в бъбреците, ларингит, множествена склероза, PMS,  уголемяване на простатата, ишиас и тендинит (възпаление на сухожилията).

При външно приложение билката демонстрира клинично доказан положителен ефект за подобряване на външния вид на косата и защита срещу прекомерното й омазняване и пърхот.

В Германия, например, копривата се продава като билково лекарство за заболявания на простатата и като диуретик. Това е често срещана съставка в билкови продукти, произвеждани в Европа и САЩ за стимулиране на имунната система, срещу ревматични оплаквания и възпалителни състояния (особено за долните пикочни пътища и простатата). В САЩ листата на билката се препоръчват за различни проблеми, дължащи се на задържане на урина, при артрит, простатит, ревматизъм, ревматоиден артрит, високо кръвно налягане и алергичен ринит.

Коренът на копривата се препоръчва като диуретик, за облекчаване на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и други проблеми с простатата, и като естествено средство за лечение или предотвратяване на плешивост. Растението е много ценно средство при вътрешен кръвоизлив. Използва се с успех и за лечение на анемия, прекомерна менструация, маточни кръвотечения, хемороиди, артрит, ревматизъм и кожни оплаквания, особено екзема. Външно, растението се използва за лечение на кожни оплаквания, артритни болки, подагра, ишиас, невралгии, хемороиди и проблеми с косата.

Биоактивните вещества в копривата проявяват анивъзпалително действие и засилват реакциите на имунната система. Биоактивни съединения в стеблата на копривата имат свойството да намаляват усещането за болка. Всички тези ефекти могат да намалят болката и сковаността при артрит и други подобни състояния.

Копривата е била използвана в продължение на векове за лечение на симптоми на алергия, особено на сенна хрема, която е най-често срещана алергия. Билката съдържа биологично активни съединения, които се борят срещу възпалителните процеси. Широко препоръчваните медикаменти като антихистамини, кортикостероиди, бронходилататори и др. лекуват само симптомите на алергиите и са склонни да губят ефективността си при продължителна употреба. Те също могат да предизвикат странични реакции като сънливост, сухи синуси, безсъние и високо кръвно налягане. Копривата има нито един от тези странични ефекти. Тя може да се използва редовно и има внушителен брой други ползи за здравето ни.

В допълнение, клиничните проучвания показват, че надземните части на коприва могат да намалят количеството хистамин, което се произвежда от организма в отговор на алерген. (Алерген е вещество, като полени, които могат да провокират имунен отговор преувеличени при индивиди, които са чувствителни към него.) Чрез този потенциал на действие, надземните части на копривата могат да помогнат за намаляване на симптомите на алергия.

Външно, разтвор на екстракт от коприва може да се прилага върху кожата за облекчаване на болки в ставите и мускулите.

Стягащите свойства на копривата могат също да помогнат да се намалят външните хемороиди и да допринесат за спиране на кървенето от леки наранявания на кожата. Билката оказва стягащо и свиващо действие върху горните слоеве на кожата и лигавиците, като по този начин намалява образуването на секрети и облекчава дразненето.

Някои факти за други приложения на копривата:

• За храна – включваме я в менюто си през пролетта, тъй като е отличен източник на желязо, калций, магнезий и много витамини. Едно от най-известните ястия е супа от коприва, но от нея може да се направи и брашно или чай.

• Козметика – копривата е ценна съставка на продукти за косата и кожата.

• Текстил – първата употреба на растителното влакно на коприва в изработката на дрехи може да се проследи чак до бронзовата епоха. През Първата Световна Война влакната на копривата са използвани като заместител на памука и за изработката на униформи.

• В градината – младата и свежа коприва е отлична съставка на градинския компост. Може да се превърне и в хранителен, течен разтвор за насажденията.

• От копривата може да се направи ръчна хартия.

• Парещите влакна – коприва има заострени власинки на листата и стеблото,съдържащи дразнещи химикали, които се активират, когато растението прави контакт с кожата. Когато власинките или бодилчетата на парещата коприва се допрат до болезнена/схваната част на тялото, те всъщност могат да намалят първоначалната болка. Учените мислят, че копривата прави това чрез понижаване на дразнещите химикали в тялото, намесвайки се в предаването на сигналите на болка в тялото.

Ние използваме лечебните сили на копривата като я влагаме в следните продукти:

Панацея – тинктура за имунната система

Панацея – тинктура Диабетин


Панацея – тинктура за чревната микрофлор а