Познаваме кориандъра най-вече като подправка за ястията ни, но неговите семена са източник на ценни вещества, подпомагащи при редица здравословни проблеми. Кориандърът съдържа витамини С, B1, B2, R, каротин, белтъчини, алкалоиди, флавоноиди, кумарини.

 В източната медицина още от древни времена се използва като укрепващо средство и диуретик, както и за лечение на стомашни заболявания. Доказано е, че кориандърът помага успешно при лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове. Влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие. Растението има противовъзпалително, обезболяващо, спазмолитично, газогонно, отхрачващо действие. Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит. Външно билката се използва за налагане при различни възпаления, циреи, гнойни рани, както и при ревматизъм и болки в ставите.

При здрави хора, кориандърът подобрява храносмилането и апетита. Освен това, той се използва при безсъние и при високо кръвно налягане. От семената му се произвеждат болкоуспокояващи медикаменти. Отвара от семената и листата на кориандъра могат да пият при простудни заболявания и дори при пневмония, като отхрачващо средство. Широко се използва и като подправка.

Ние използваме лечебните свойства на кориандъра като го влагаме в състава на тинктура Гастрофикс.

Гастрофикс намалява стомашната киселинност, оказва газогонно и спазмолитично действие, спомага за поддържане на нормалната стомашно-чревна флора и понижават рефлекторната възбудимост на ентералната нервна система.

Препоръчва се при: спазми и болка в долната част на корема, нарушения на храносмилането, подуване на корема и газове,
възпаления на лигавицата на стомаха.

Повече за Гастрофикс