Родината на котешкият нокът са тропическите зони на Централна и Южна Америка. Растението представлява лиана, виеща се по високите дървета като достига до 30 метра на дължина. По стеблата му растат шипчета с форма на котешки нокът, откъде произлиза и името на този вид. Билката е била използвана в продължение на стотици години в традиционната американска медицина за лечение на различни здравословни оплаквания. Днес многобройните ползи за здравето на тази местна билка са довели учените в Южна Америка, САЩ и Европа да разгледат внимателно неговите ефекти като резултатите правят растението изключително популярно. Техните открития предполагат, че този малко познат ботанически вид упражнява мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, които подкрепят здравето на ставите, имунната функция и нормалното клетъчно делене.

Котешкият нокът е популяризирана за пръв път от немския учен Артуро Брел, които през 1926 г. се преместил да живее от Мюнхен в Перу. Д-р Брел проучил перуанската народна медицина и първоначално използвал котешкия нокът за лечение на ревматичните си болки. По-късно той приложил растението върху друг немски колонист, диагностициран с рак на белия дроб. Ефектът на растението бил много обнадеждаващ като довел до значително подобрение. Д-р Брел пръв информирал научната общност в Европа и САЩ за ефекта на билката, което предизвикало и последвалите проучвания.

Два са известните видове котешки нокът: Uncaria guianensis, използван традиционно за заздравяване на рани и третиране на остеоартрити и Uncaria tomentosa , който има многобройни медицински ползи и е най-често срещан под формата на хранителни добавки.

Котешкият нокът ( Uncaria tomentosa) е богат източник на фитохимикали: неговите 30 известни съставки включват най-малко 17 алкалоиди, заедно с гликозиди, танини, флавоноиди, стеролови фракции, както и други съединения. Учените приписват ефикасността на котешки нокът на съединения, наречени пентациклични оксинадолни алкалоди и тетрациклични оксинадолни алкалоиди, за които е установено, че притежават антивъзпалителен, имуностимулиращ, антиоксидантни, хипотензивни и антиракови свойства.

Противовъзпалителни свойства

Котешкият нокът е мощен инхибитор на продукцията на провъзпалителен цитокин тумор некрозис фактор (TNF) алфа ин витро. Противовъзпалителната активност изглежда включва потискане на TNF-алфа синтез, както и отделянето на азотен оксид и интерлевкини.

Клинични проучвания доказват противовъзпалителното действие на котешки нокът при остеоартрит. Друго проучване показва намаляване на болката при ревматоиден артрит.

Антиоксидантни свойства

Котешкият нокът демонстрира мощни антиоксидантни ефекти, които надвишават тези на много екстракти от плодове, зеленчуци, зърнени храни и лекарствения растения. Котешкият също инхибира активирането на т.н. фактор капа бета, играещ роля на „ключ „, който се свързва с ракови и други смъртоносни болести.

В експериментални условия котешкият нокът намалява също освобождаването на простагландин Е2, възпалителен медиатор, свързани с развитие на болести като артрит и язва.

Антитуморни свойства

Експериментални изследвания са показали, че билката оказва антитуморно и антимикотично действие. Клиничните данни са от проувания, правени при левкемия, лимфом, тумор на белия дроб, шийката на матката, карцином на дебелото черво, невробластома и глиома.

Билката демонстрира защитно действие срещу ултравиолетово увреждане на клетките на кожата.

Експерименталните проучвания върху гризачи показват намаляване на растежа на тумора с използване на екстракти от котешки нокът.

Антимикробна активност

Алкалоидно екстракти от котешки нокът показват ин витро антивирусна активност срещу вируса на везикуларния стоматит, Rhinovirus, и Dengue вируса. Антибактериалната активност е демонстрирана ин витро за човешки орални патогени, като например Streptococcus mutans и Staphylococcus aureus .

Сърдечно-съдовите ефекти

Проучвания ин витро и при животни показват хипотензивно, диуретично и съдоразширяващо действие на билката.

Ефекти върху ЦНС

Въпреки че механизмът на действие остава неясен, котешкият нокът подобрява когнитивните процеси при увреждания. Предполага се, че растението притежава потенциал за приложение при болестта на Алцхаймер, епилепсия и други заболявания на ЦНС.

Ефект върху естрогенните рецептори

Проучванията са противоречащи си за ефекта на екстракти от котешкия нокът върху естрогенните рецептори. При плъхове с индуцирана ендометриоза, билката намалява обема на огнищата и упражнява противовъзпалителна и имуно-модулираща активност.

Имуномодулиращ ефект

Проучвания върху животни и хора показват, че в допълнение към антиоксидантнитеи противовъзпалителни ефекти, котешки нокът естествено стимулира имунната система, укрепва нейните защитни сили срещу множеството патогени, срещани всеки ден във въздуха, водата и околната среда.

В проучване на ефектите на билката върху имунната система на плъхове, се установява значително повишен брой бели кръвни клетки, което предполага по-добра възможност за имунната система да се справи с инфекциозни нашественици. Възрастни хора, които приемат с котешки нокът в продължение на шест месеца също демонстрират увеличение на броя бели кръвни клетки, което показва повишен имунитет.

Противопоказания и странични реакции

Билката не се препоръчва при бременни и кърмещи, както и деца на възраст под две години; хора с присадени кожа или органи, с автоимунни заболявания (алергии), проблеми с кръвосъсирването или туберкулоза.

Не е желателно да се взима Котешки нокът в комбинация с хормони или инсулин.

Тинктура Котешки нокът

  Тинктура Котешки нокът оказва положително влияние върху функциите на имунната система и стимулира естествените защити на организма. Котешкият нокът проявява антивъзпалително действие, увеличава ефективността на макрофагите (тип имунни клетки) и стимулира антиоксидантните способности на имунната система.

Повече за продукта

Източници:

https://examine.com/supplements/uncaria-tomentosa/

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-395-cat's%20claw.aspx?activeingredientid=395 amp;amp;activeingredientname=cat%27s%20claw