Една поговорка, приписвана понякога на Мартин Лутер, е заимствана от средновековната медицинска школа в Салерно и гласи, че „Няма от какво да умре човек, който гледа градински чай“.

Към това Хилдегард от Бинген (немска монахиня, мистик, писателка и композитор от епохата на Средновековието) добавя: „Защо човек трябва да умира, докато салвия расте в градината му?“.

Защо салвията поражда тази мистика?

Още от времето на Хипократ, градинският чай, както още се нарича салвията, е бил наричан свещено растение. Латинското му име Salvia officinalis произлиза от глагола salveo – здрав съм. В Египет след войни и епидемии принуждавали жените да употребяват салвия в храната за увеличаване на рода поради установената способност на растението да стимулира фертилността. Според христианската легенда, след раждането на Христос, когато Йосиф и Мария, бягайки от войската на цар Ирод, тръгнали от Витлеем към Египет, в стремеж да предпазят детето си, го скриват сред избуялата салвия покрай пътя.

От тогава се смята, че растението е придобило чудотворните си лековити способности, а който консумира салвия ще се радва на дълъг живот и дори безсмъртие. През вековете на салвията са приписвани редица лечебни и дори чудодейни свойства, които днес се доказват с клинични проучвания.

Салвията – средство срещу почти всяко заболяване? 

В традициите на фитотерапията салвията намира приложение при всякакви заболявания – на горните дихателни пътища, стомашно-чревни, инфекции, косопад, заболявания на нервната система, гинекологични заболявания и други. Широкото й приложение се дължи на ценните й съставки: алкалоиди, флавоноиди, дъбилни вещества, урсолова, олеанолова и хлорогенова кислини, витамин Р, никотинова киселина, фитонциди, уваол, парадифенол. Тези вещества действат антиоксидантно, антивъзпалително, регенериращо и спазмолитично. Градинският чай е използван и като помощник при отбиване на децата, с цел намаляване на кърмата. Лапи от пресни листа на градински чай се налагат при кожни новообразувания, а с компреси може да успокоите болките в ставите, причинени от артрит. При упорита кашлица направете инхалация с растението, а при възпалено гърло и ангина правете гаргара със запарката.

За да се запазят в максимална степен ценните биоактивни вещества в растението, традициите на фитотерапията препоръчват салвията да се приема под формата на тинктура. Рецепти за приготвянето й може да се открият в редица древни текстове, като най-много са запазени от средновековието до днес.

Салвията – вълшебство в кулинарията

От древността градинският чай е чест спътник не само на лечителя, но и на готвача. Той е подходяща подправка, наред с левурдата, на салатата например. Освен прясна, салвията може да се използва и изсушена в комбинация с традиционните български подправки. Салвия на прах се прибавя в някои кашкавали, за да им придаде пикантен вкус. Сушената салвия се използва и за ароматизиране на бира и вино. Листата на салвията имат много силен аромат, затова тя се добавя в малки количества. Подходяща е за ястия с месо, зеленчуци и риба.

Салвията – здраве, тонус и красота за кожата 

 Особено полезно и приятно е приложението на салвията като терапия за вашата кожа, поради противовъзпалителното си, стягащо, дезинфекциращо и омекотяващо действие. Начин на приготвяне на запарка за вана: 4 шепи листа от градински чай се накисват и се оставят да престоят няколко часа. Водата, заедно с листата, се загрява до кипване. Топлата течност се добавя към ваната. За още по-добър ефект можете да добавите масло от кедрово дърво, което стимулира лимфния дренаж и топенето на мазнините. В миналото, нашите баби са използвали запарка от салвия срещу подсичане и възпаление на бебешката кожа, като са добавяли запарка от растението в съда за къпане на детето. Така са се борили и с обриви от алергичен или възпалителен произход, както и с екземи.

Салвия – за здрава коса

При косопад и изтощена коса обливайте с топла запарка от салвия, а за още по-добър ефект може да добавите и малко коприва.

Салвията и билковите продукти от серията Панацея 

Ние използваме ценните свойства на салвията като я влагаме в съставите на: Тинктура Антиокс, Тинктура за чревната микрофлора и Тинктура за нервната система 

Ценните антиоксидантни, успокояващи и противовъзпалителни свойства на растението, в добре балансирана комбинация от други лечебни растения, правят тези билкови тинктури подходящо натурално средство за профилактика и ценна помощ за справяне със здравословните проблеми, за които са препоръчани.