Как по естествен път да подобрим оросяването на мозъка? 

 Добре известно е, че мозъкът върши много работа.

Тъй като тази малка част от нашето тяло е отговорна всички органи да работят добре, важно е да се уверите, че той получава достатъчно количество кислород чрез кръвта.

Постигането на това не е дори толкова сложно, колкото звучи, и ето как можете да го направите:

1 Движение

Редовното упражняване на физическа активност е безценно за тялото и мозъка. Експертите казват, че движението трябва да бъде приоритет, ако целта е да се подобри циркулацията на кръв в мозъка. Няма значение дали става въпрос за йога, каране на велосипед, плуване или просто за ходене – важното е да се наслаждавате на това, което правите и да го правите редовно.

2 Слушане на музика

С помощта на инструменти като функционален магнитен резонанс (fMRI) изследователите доказват, че музиката може действително да увеличи притока на кръв към мозъка. Чрез слушането на музика се увеличава кръвоснабдяването, което всъщност ви помага да станете по-умни, по-щастливи и по-креативни. Тази техника работи най-добре, ако слушате музика, която ви харесва.

3 Творчески, логически и математически дейности

Креативността е другият начин да стимулираме мозъчната активност. Има редица начини да го поддържаме в добра форма: счита се например, че творчеството, решаването на задачи със загадки или подреждането на пъзели е едно много добро упражнение за активиране на мозъчната дейност. Акцентът е върху комбинативното, върху творческото мислене. Ето защо игрите (на карти, шах, монопол, диксит и пр.), както и решаването на математически задачи и кръстословици подпомагат дейността на нашия мозък и го предпазват от негативните последствия, свързани със средата и стареенето.

4 Владеенето на чужд език

Хората, владеещи (и практикуващи) един или повече чужди езици стимулират ефективно мозъчната си дейност. Оказва се, че изучаването и практикуването на чужд език не само стимулира мозъчното оросяване, но и предпазва от поява на деменция.

5 Излагане на дневна светлина

Според редица изследвания, светлината стимулира кръвния поток на мозъка.

6 Дъвченето на дъвка 

Освен че ви позволява да бъдете по-спокойни, дъвката може действително да увеличи притока на кръв в мозъка.

7 Прием на билки, стимулиращи мозъчното оросяване: 

  • Гинко билоба

Екстрактът от това древно растение е сред най-известните натурални средства, което поддържа добра циркулация на кръвта в мозъчните съдове, което подобрява паметта и концентрацията и предотвратява събития от рода на инсулти. Благодарение на действието си билковият екстракт забавя прогресията при болестта на Алцхаймер. Препоръчва се и на здрави хора за възстановяване на мозъчния тонус след преумора.

  • Арония

Плодовете на аронията са добре познато средство в подкрепа на сърцето и мозъка.

Те са източник на витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени.

Панацея™ предлага синергична комбинация от арония и гинко билоба под формата на Тинктура Арония и Гинко билоба, 100мл

Продуктът оказва положително въздействие върху оросяването и паметта. Подкрепя кръвоотока и течливостта на кръвта и забавя протичането на атеросклеротичните процеси.

Двете билки стимулират антиоксидантната активност в организма и забавят процесите на стареене.

Повече за продукта

  • Босилек

Босилекът успешно стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и кръвооросяването.

Панацея™  прилага босилек в Тинктура за кръвоносната система. Продуктът е балансирана комбинация от билки, която влияе благоприятно върху оросяването и състоянието и функциите на кръвоносните съдове.

Подобрява течливостта на кръвта и предпазва съдовете от запушване и отлагане на плаки.

Повече за продукта

  • Екстракт листа маслина

 Прилага се при високо кръвно налягане, атеросклеротични промени, диабет, патогени в стомашно- чревния тракт, слаб имунитет, за подобряване на паметта и др.

Екстрактът от листа маслина е антиоксидант, който предпазва сърдечно-съдовата система от увреждания като предпазва съдовите стени от окисление и отлагане на съединенията на холестерола.

Панацея™ предлага екстракт Листа Маслина /Olea europaea/

60х400mg

спецификация 20% оleuropein – растителни капсули

Повече за продукта

8 Хранене

Храненето е от изключително значение за мозъчното здраве. Знае се например, че полезни за мозъчната енергия са пълнозърнестите храни – поради високия процент фолиева киселина в тях. Зърнените храни активират кръвоснабдяването на мозъка, а съдържащият се в тях селен противодейства на свободните радикали и подкрепя мозъчните функции в качеството си на антиоксидант.

Ето още храни, чиято консумация подобрява оросяването на главния мозък и мозъчната активност: риба, орехи, бадеми, боровинки, ягоди, къпини, семки – слънчогледови и тиквени, зелен чай, яйца, домати, авокадо, броколи, червено зеле, патладжан, кисело мляко, зехтин, натурален шоколад. От подправките, стимулиращи кръвоотока са: черен пипер, куркума, индийското орехче, риган, розмарин и канелата.

Симптоми на лош кръвен поток на мозъка 

Непълноценното или слабо оросяване на мозъка може да бъде причинено от склеротични промени в съдовата система на този орган, както и в спазми на кръвоносните съдове по различни причини. Ако мозъкът не се храни пълноценно с кръв, започват негативни промени в мозъчната тъкан, които могат да се развиват бавно, но може да са изразени чрез остри събития от рода на инсулт.

Признаците за това, че мозъкът не се оросява пълноценно, могат да са световъртеж, често главоболие, залитане и нестабилна походка, пристъпи на апатия, депресивни състояния, влошена памет и концентрация.

Източници:

https://www.naturalnews.com

https://www.lekar.bg

Автор на текста: Радостина Хлебарова – част от екипа на Панацея – регистрирана търговска марка пред Патентно Ведомство на Р. България. Текстът е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права, като при всяко негово копиране следва да става с цитиране на оригиналния източник и автор.