Почитана поради възстановителния си ефект върху зрението, очанката (Euphrasia officinalis) има дълга история на традиционна употреба. Името Евфрасия произхожда от Древна Гърция – от името на една от трите грации (богини на грацията и красотата) – от гр. Euphrosyna, което означава благоразумна. Преводът от латински пък означава „радост“. Документирано е, че римските лекари са използвали билката при очни инфекции.

През средните векове очанката, в съчетание с тютюн, се е пушила като се е смятало, че това води до облекчение при бронхиални настинки. В Европейския фолклор се посочва, че ако искаш да разбереш дали някой казва истината, трябва да носиш очанка. Тогава билката е била известна и като „Христови очи“. По времето на кралица Елизабет I, от очанка се е правила Eyebright Ale – напитка, за която се вярвало, че развеселява духа и е служела за облекчаване на махмурлука.

Традиционна употреба на билката 

Очанката традиционно се използва за лечение на всякакви очни болести: възпаление, конюнктивит, зачервявания на очите, сърбеж в очите, възпаления на слъзните канали и катаракта. Прилага се и при дихателни проблеми и синузит. В българската народна медицина билката се използва при стомашни заболявания, при възпаления на очите, за усилване на паметта и при кашлица. В тибетската медицина билката е известна основно като лечебно средство при симптоми на конюктивит и средство за обезболяване на очите.

Съвременни приложения на очанката 

 Днес очанката е често използвана билка, основно за профилактика и като помощно средство при лечение на очни заболявания. Прилага се орално и външно, под формата на капки. Препоръчва се при конюктивит, катаракта, сенна хрема, блефарит, като съпътстващо терапията средство се прилага и при глаукома и травми на очите.

В допълнение, очанката е добро профилактично средство – действа благоприятно при умора на очите, предизвикана от продължителна работа с електронни устройства, шофиране, излагане на изкуствена светлина и др. Билката може да помогне и за намаляване на риска от поява на свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Научни изследвания на ефектите на очанка 

Проучванията потвърждават, че очанката се използва ефективно за лечение на на заболявания на роговицата и конюнктивит (1) 

Друго проучване показва, че етаноловите екстракти (тинктури) на E. officinalis L. могат да се използват като допълнителна терапия при заболявания на роговицата (2) 

Ефективността на препаратите с очанка за лечение на очни нарушения се дължат на антиоксидантните, противовъзпалителни и регенеративни свойства на билката. Проучванията на етанолови екстракти (тинктури) на очанката са показват висока антиоксидантна и противовъзпалителна активност (3) 

Биологичната активност на водните тинктури и алкохолните екстракти се основава на натрупването на високоактивни съединения като иридоиди, флавоноиди, фенолни киселини и етерични масла (4)

Очанката е източник както на витамини А, С и група В, желязо и силиций, така и на съставки, наречени иридоидни гликозиди, включително вещество, наречено аукубин, което оказва антивъзпалително въздействие върху тъканите, когато се прилага орално или локално (6)

Аукубинът (или по-точно метаболита на аукубин, наречен аукубигенин) показва значителна антивирусна активност срещу вируса на хепатит B, както и забележителни антибактериални и противогъбични ефекти при лабораторни изследвания (7)

Очанката се смята за безопасна билка при вътрешен прием в уазаните дозировки, но ако сте бременна или кърмите е препоръчително да се консултирате с лекаря си преди употреба.

Тинктура Очанка, 100мл

Продуктът подкрепя зрението и храносмилателната система. Очанката е добро профилактично средство – действа благоприятно при умора на очите, предизвикана от продължителна работа с електронни устройства, шофиране, излагане на изкуствена светлина и др.

Нетно количество: 100мл

Повече за продукта

Автор на текста: Радостина Хлебарова – част от екипа на Панацея – регистрирана търговска марка пред Патентно Ведомство на Р. България. Текстът е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права, като при всяко негово копиране следва да става с цитиране на оригиналния източник и автор.