Полският хвощ е член на семейството Equisetaceae, които са единствените оцелели от растенията отпреди триста милиона години. Той е потомък на древните праисторически видове, които са допринесли за появата на нашите находища на въглища. Някои от тези растения са достигали до 30 метра височина. Днес техните представители наброяват малко над 20 вида и са със значително по-малки размери, Полският хвощ не надвишава 90 см, а негови близки роднини са папратите. Името Equisetum произлиза от латинската Equus корени, което означава „кон „, и seta, което означава „косъм „.

Традиционна употреба на полския хвощ

Лечебните качества на билката са известни от древни времена, първите писмени описания на използването на билката е направил римския лекар Гален. В българската народна медицина хвощът се употребява при пясък и камъни в бъбреците и жлъчката, кръвохрачене, белодробна туберколоза, водянка, подагра, ревматизъм, атеросклероза, напикаване, стомашни болки, уриниране на кръв, кръвоизливи в белите дробове. Китайците го използват при треска и като лечебно средство при възпаления на очите като конюнктивит и нарушения на роговицата и още при дизентерия, грип, отоци и хемороиди.

Биоактивни съставки на билката

Полският хвощ съдържа редица биоактивни съставки, като между тях са витамин С, силикати, флавоноиди (едвизетрин, лутеолин, изокверцетин), сапонини (еквизетонин), бета-каротин, алкалоиди, оксалова киселина, дъбилни вещества, силиций и др.

Заради съдържанието на силиций, билката се препоръчва при проблеми с костните тъкани. Силицият е минерал, който поддържа еластичността на костите, ставите и връзките. Поддържа съединителната тъкан здрава, грижи се и за здравето на косата, ноктите и кожата. Той подпомага абсорбцията на калция в организма и това го прави незаменим помощник в борбата с остеопорозата.

Приложение на полския хвощ

Полският хвощ има диуретично и антивъзпалително действие, прилага се при урогенитални възпаления, кръвоизливи, язви, цистит и др. Билката се счита за специфично средство за премахване на камъни в бъбреците и в случаи на пиелонефрит.

Хвощът се препоръчва и при анемия и обща слабост. Използва се за лечение на дълбоко увреждане на белите дробове като например туберкулоза или емфизем.

Неговото тонизиращо и стягащо действие помага при лечение на инконтиненция (изпускане на урина) и нощно напикаване при деца. Билката може да се прилага и за намаляване на кръвоизливи и лечение на рани, отново благодарение на високото съдържание на силиций. Билката демонстрира стягащо и анти-хеморагично действие -ефект, който я прави подходяща при кървене от устата, носа и влагалището, червата, при диария, бавно зарастващи рани, отоци, измръзвания и конюнктивит.

Хвощът представлява един от най-диуретичните видове от всички растения – може да увеличи уринирането с до 30% повече от това, което е обичайно. Ето защо неговото наименование често се появява в състава на редица продукти за отводняване или намаляване на теглото. Този ефект се дължи на съдържащите се в билката калций, магнезий, аскорбинова киселина и кафеена киселина.

Външно билката се прилага при рани и може да се използва за компрес при счупвания и изкълчвания, рани, язви, кожни проблеми и за гаргара на устата и възпаления на венците.

Заключения от научни изследвания

 През последните години редица изследвания доказват антиоксидантно, противовъзпалително, хепатопротективно, антимикробно, седативно и антиконвулсанто действие на полския хвощ. Много обнадеждаващи са резултатите от приложението на билката и като антираково средство като научните изследвания потвърждават този ефект при левкимия и рак на гърдата. Последните изследвания в Русия показват, че хвощът е ефективен и при премахване на оловни натрупвания в организма.

Проучване на ефекта на етанолови екстракти от полски хвощ показва висока антибактериална активност срещу следните патогени на пикочните пътища: еscherichia coli, pseudomonas aeruginosa, klebsiella pneumoniae, staphylococcus aureus и др.

Научно изследване, свързано с използването на хвощ от хора, които са с анамнеза за повишена пикочна киселина и камъни в бъбреците показва, че лицата, които са приемали билката показват увеличение на диурезата (отделянето на урина).

Според заключение на проучване при доброволки, приложението на полския хвощ подпомага заздравяването на раните и спомага за облекчение на болката по време на 10-дневния срок след епизиотомия (хирургически разрез, с който отворът на влагалището се разширява при раждане).

Предварителни заключения от други научни изследвания показват, че приемът на екстракт от билката може да се увеличи плътността на костите при жени в постменопауза страдащи от остеопороза.

В клинично изпитване на 36 здрави доброволци от мъжки пол стандартизиран екстракт от полски хвощ предизвиква диуретичен ефект, еквивалентен на този на хидрохлоротиазид (диуретик, изполван за намаляване на кръвното налягане).

Противопоказания

Хвощът може да доведе до негативни странични реакции при дългосрочна употреба и висока концентрация. Билката съдържа ензимът тиаминаза, който разгражда тиамин (витамин В1). На теория, този ефект може да доведе до дефицит на тиамин.

Бременност и кърмене: Няма информация за противопоказания при бременност и кърмене. Въпреки това е препоръчителна консултация с лекуващия лекар преди прием на хвощ.

Алкохолизъм: Лицата, страдащи от алкохолизъм страдат от дефицит на тиамин (витамин В1) и поради тази причина приемът на високи дози полски хвощ не е препоръчителен.

Диабет: Хвощът може да понижи нивото на кръвната захар при хора с диабет. Наблюдавайте за признаци на понижаване на кръвната захар (хипогликемия) и следете кръвната си захар внимателно, ако имате диабет и използвате хвощ във високи дози.