Има много хранителни добавки и диети, които предлагат различни начини за подобряване на паметта и концентрацията. Една от най-известните билки е розмарина. Подкрепят ли съвременните научни изследвания традиционното й приложение за подобряване на когнитивните процеси? </p >

За билката розмарин </strong > </p >

 Розмарин (Rosmarinus officinalis) е билка с игловидни листа. Тя е многогодишно растение, чието родното място е Азия и Средиземноморието, но днес се отглежда почти в целия свят. Родовото име Rosmarinus произлиза от латинското „Роса на морето“ и традиционно се свързва с памет, любов и вярност.

От векове розмаринът се свързва с подобрение на паметта и припомнянето. Офелия на Шекспир отправя молба към Хамлет: „Ето розмарин, да си спомняш, да се молиш, обичаш, помниш. “ Учените от Древна Гърция са носели венци от розмарин около челото, за да подпомогнат представянето си. Розмаринът е заемал важно място и в брачните ритуали – като част от булчинския букет и украса на роклята. На гостите на сватбата се давали клонки розмарин, които да им помогнат да запомнят сватбата, розмарин се добавял и към виното на младоженците – за да си спомнят клетвите за вярност.

През Средновековието се е смятало, че розмаринът може да предпазва от зли духове, кошмари и чума. Използван е бил като тамян за защита, пречистване и насърчаване на щастието в дома.

Розмаринът често се използва като подправка в храната – в супи, месо, риба и други средиземноморски ястия, и има малко горчив вкус. Използва се и като ароматизатор и естествен консервант, добавя се към козметични продукти, от него се добива етерично масло.

Днес розмаринът е признат като притежаващ редица лечебни свойства. От една страна, растението съдържа салицилова киселина – предшественик на аспирина. Това може да обясни защо вътрешният прием или масажирането на масло от розмарин ефективно облекчава артритни или ревматични болки. Билката съдържа антибактериални и антимикробни съставки и се използва в съвременната фитотерапия за лечение на различни кожни заболявания, включително пърхот. Размаринът също се изучава за потенциалните му противоракови ефекти, тъй като първоначалните проучвания показват, че неговите съединения инхибират канцерогенните съединения от свързването с клетъчната ДНК. Розмаринът може също да се използва за предотвратяване и лечение на болестта на Алцхаймер в близко бъдеще. Изследователите са открили, че някои фитохимикали в билката предотвратяват разграждането на ацетилхолин, важен мозъчен химикал, необходим за нормална невротрансмисия. Дефицит на този химикал обикновено се наблюдава при пациенти с Алцхаймер.

Розмаринът като хранителна добавка 

Ето какви изследвания са открили за розмарина и неговите здравни ползи:

Сред фармакологично валидираните лекарствени приложения на розмарина са: антибактериални, противоракови, антидиабетни, противовъзпалителни и аналгетични, антиоксиданти, антитромботични, антиулцерогенни, подобряващи когнитивните дефицити, и хепатопротективни ефекти. (1)

Розмаринът е добре известен източник на разнообразни естествени антиоксиданти. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува подробни сравнителни профили на няколко екстракта от розмарин за търговска употреба под формата на хранителни ароматизатори и антиоксидантни консерванти. (2)

Подобряване на паметта и концентрацията, защита срещу деменция  

 Розмаринът като традиционна билка може да се използва за подобрение на паметта, намаляване на тревожността и депресията и подобряване на качеството на съня. (3)

Билката показва обещаващи резултати при когнитивни дефицити и деменция. (4)

Защита на мозъчните функции 

Учените са доказали, че розмаринът може да е полезен и за мозъка ни. Розмаринът съдържа съставка, наречена карнозна киселина, която може да се бори с уврежданията, които нанасят свободните радикали в мозъка. Установено е, че розмаринът може да бъде полезен за хора, които са преживели инсулт. Билката предпазва от увреждане на мозъка и може да подобри възстановяването. (5)

Предотвратяване стареенето на мозъка 

Някои проучвания показват, че розмаринът може значително да помогне за предотвратяване на стареенето на мозъка. Ефективността на розмарина при превенция на болестта на Алцхаймер са обещаващи, но са необходими повече изследвания. (6)

Проучвания на антитуморна активност 

Изследванията, публикувани в онкологичните доклади, установяват, че „етанолов екстракт от розмарин забавя разпространението на човешка левкемия и клетки на карцином на гърдата. “ (7)

Друго проучване, публикувано в Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, заключи, че розмаринът може да бъде полезен като противовъзпалително и антитуморно средство. (8)

Защита срещу макулна дегенерация 

 Проучване, публикувано в списание Investigative Ophthalmology amp;amp; Visual Science и Медицинския изследователски институт Sanford-Burnham разкриха, че карнозната киселина, която е основен компонент на розмарина, може значително да подобри здравето на очите. Карнозната киселина  произвежда антиоксидантни ензими, които намаляват свободните радикали и пероксидите и по този начин предотвратяват клетъчното увреждане. Това може да даде широки клинични приложения за заболявания, засягащи външната ретина, като свързаната с възрастта макулна дегенерация. (9)

Тинктура Розмарин е част от новата серия Витал на Панацея™. Продуктът подкрепя дейността на централната нервната система, концентрацията и паметта.

Нетно количество: 100мл

Продуктът е произведен в условия на сертифицирани системи за качество и безопасност БДС EN ISO 9001:2015 и БДС EN 22000:2018

Повече за продукта

Автор на текста: Радостина Хлебарова – част от екипа на Панацея – регистрирана търговска марка пред Патентно Ведомство на Р. България. Текстът е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права, като при всяко негово копиране следва да става с цитиране на оригиналния източник и автор.