Сарсапарила (Smilax lanceolata) е многогодишно увивно растение, чиято родина е Мексико и Централна Америка. Коренът притежава изключително мощни фармакологични свойства, известни още от древността, а употребата му с лечебна цел продължава до днес, когато ефикасното му въздействие е признато и от съвременната медицина.

В продължение на векове местните хора по целия свят са използвали корена на растението за лечение на проблеми със ставите като артрит и за лечение на кожни проблеми като псориазис, екзема и дерматит. Считало се е, че лекува проказа поради своите „пречистващи кръвта “ свойства.

Днес благоприятните ефекти на корена от сарсапарила са изследвани от науката. Тя разполага със солидни доказателства, че използвана като лекарство, билката действа силно противовъзпалително, хепатопротективно и антиоксидантно. Богатото му на стероидни сапонини, фитостероли, флавоноиди и органични киселини съдържание, го превръща в истински ефективен естествен лек при автоимунни, чернодробни, хормонални и онкологични заболявания.

 • Ефективност на сарсапарила при псориазис Екстракти от сарсапарила се прилагат с успех при псориазис, ревматоиден артрит и други автоимунни артропатии. Билката е сред най-изучаваните средства срещу псориазис през първата половина на 20-ти век, преди въвеждането на синтетичните кортикостероиди в практиката, често използвани при псориазис. Лечебният ефект се дължи на сапонините в корените на растението (сарсапонин, смилагенин, сарсапарилозид и др.). Сапонините имат отношение към улесняването на абсорбцията на други лекарствени вещества, т.е. има добре изразен синергизъм с други билки и заради това сарсапарилата често се използва в комбинирани терапии.Клинични проучвания са потвърдили традиционната употреба на билката при кожни проблеми като псориазис, екзема, акне и проказа. Още през 1942 г. в сп. New England Journal of Medicine е съобщено за значително подобрение на симптомите на псориазис. При контролирано проучване с 92 пациенти, страдащи от псориазис, третирането със сарсапонин, смилагенин и сарсапарилозид, е довело до подобрение на симптомите у 62% и пълна ремисия у 18%. (1)

  Псориазисът не е типично инфекциозно заболяване, но до голяма степен се дължи на ендотоксемията (процес, при който конкретни нежелани бактерии произвеждат токсични молекули), предизвикана от абсорбираните в кръвния ток ендотоксини, отделени от патогенните бактерии в червата. Сапонините свързват тези ендотоксини и ги извеждат от организма. Освен това, те проявяват глюкокортикоидна функция и потискат възпалението и миграцията на лимфоцити към местата на възпаление в кожата и в ставите. Предимство на сарсапарила е по-мекото действие и отсъствието на типичните за кортикостероидите тежки ефекти.

  Някои изследвания са идентифицирали астибин флавоноидни изолати, взети от корена на растенията като активни съединения, отговорни за имуносупресивни действия и инхибиране срещу активирани Т лимфоцити, които причиняват възпаление на кожата. (2)

 • Антитуморно действие 

Според проучване, направено в Университета на Куинсланд в Австралия, сарсапарила съдържа най-малко пет стероидни сапонини, включително два новооткрити фуростанолови сапонини, известни като сарзапарилозид В и саркапарилозид С. Тези сапонини са доказали антипролиферативни свойства, които помагат да се убиват раковите клетки, особено тези, които засягат лигавицата на дебелото черво. (3)

Сарсапарила съдържа и десетки други противовъзпалителни, антиоксидантни киселини, масла и химикали, които понижават оксидативния стрес и имат анти-ейджинг ефект. Изследванията, проведени в болница и институт за ракови заболявания на Пекинския университет, установяват, че флавоноидите, алкалоидите и фенилпропаноидите са някои от основните биоактивни компоненти, идентифицирани в сарсапарила, които индуцират апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт) и имат инхибиращи растежа ефекти, без да увреждат здравите клетки. (4)

 • Хепатопротективно действие 

Изследванията показват, че един начин, по който сарсапарила може да помогне за подобряване на детоксикацията, е чрез свързване с „ендотоксини “ в стомашно-чревния тракт, които са химикали, съхранявани в клетките (особено бактериални клетки), които се отделят в кръвта и допринасят за проблеми като чернодробни заболявания, псориазис, и възпалителни процеси. Проучванията установяват, че сарсапарила има хепатопротективни ефекти (борба с увреждането на черния дроб и чернодробно заболяване), дължащо се на неговите антиоксиданти, киселини и растителни стероли. (6)

В допълнение, за сарсапарила се смята, че подобрява апетита и храносмилането. Билката има и стимулиращо действие върху бъбреците и при случаи на хроничен нефрит нейното действие е свързано с увеличаване на уринарната екскреция на пикочна киселина. </p >

 • Сарсапарила благоприятства хормоналния баланс 

Сарсапарила е често срещана самостоятелна или част от рецептурата съставка в естествените хормон-балансиращи добавки или тинктури, поради способността й да подобрява либидото при по-ниска импотентност. Изследванията показват, че сапонините и растителните стероиди, открити в сарсапарила, могат да имитират ефекта от естествените репродуктивни хормони и растежни стероиди, включително естроген и тестостерон. Самото растение не съдържа растежни хормони, но може да помогне за регулиране на производството на хормони чрез намаляване на възпалението и подобряване на чернодробната функция. Някои дори наричат сапонините „естествени стероиди “ за способността им да помагат за намаляване на симптомите на менопаузата и стареенето. (7)

Панацея™ предлага Тинктура Сарсапарила

 Тинктура Сарсапарила оказва положително действие върху кожата, обменните процеси и подкрепя имунитета.

Нетно количество: 100мл </p >

Съставки:  стандартизиран водно-етанолов екстракт от: Сарсапарила, корен /Smilax lanceolata/ 

Изцяло натурален продукт. Не съдържа оцветители, ароматизатори и консерванти.

Странични реакции

Не са известни. При превишаване на препоръчителната доза може да предизвика възпаление на стомашно-чревната лигавица.

Интеракции 

  1. Дигоксин (лекарство, използвано за лечение на някои сърдечни проблеми);
  2. Литий или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) – лекарства, използвани за лечение на някои видове депресия;
  3. Ако приемате някои от посочените медикаменти, се консултирайте с Вашия лекар преди да приемате сарсапарила.

   Автор на текста: Радостина Хлебарова – част от екипа на Панацея – регистрирана търговска марка пред Патентно Ведомство на Р. България. Текстът е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права, като при всяко негово копиране следва да става с цитиране на оригиналния източник и автор. 

   Източници:

   (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2056755 </p >

   (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17272490 </p >

   (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22285850 </a > </p >

   (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25732255 </a > </p >

   (6)https://www.researchgate.net/publication/232082983_Hepatoprotective_and_Safety_Evaluation_Studies_on_Sarsaparilla </a > </p >

   (7) https://www.motherearthliving.com/health-and-wellness/inside-plants-herbs-can-mimic-human-hormones-12-herbs-can-mimic-human-hormones