Наглед едно обикновено и широко разпространено растение, всъщност то е една от най-силните билки познати на народната медицина. Това многогодишно цвете е разпространено из градините и ливадите на умерения пояс навсякъде по света. Глухарчето е едновременно билка и кулинарно растение – естествен природен биостимулатор. Действа благоприятно при стомашно-чревни заболявания, чернодробни и бъбречни възпаления, жълтеница, камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур.

Глухарчето (Taraxacum officinale) е било използвано традиционно като лекарство в продължение на много векове в различни страни на света, включително в Арабските държави, Индия, Китай, Европа и Северна Америка. Името Taraxacum произлиза от гръцките думи taraxos (разстройство) и аkos (средства за защита). Индианците в Северна Америка използват корени от глухарче за лечение на възпаления на пикочните пътища, кожни заболявания и воднянка. Проучванията показват, че полезният ефект от глухарчето за намаляване на пясъка в пикочните пътища се дължи на антивъзпалително действие и наличието на сапонини. Растението оказва доказано полезно действие върху чревната флора.

Глухарчето също се използва традиционно за лечение на респираторни заболявания. Много клинични проучвания са показали ефикасността на листа и корен от глухарче за лечение на пневмония, бронхит и инфекции на горните дихателни пътища. Корени от глухарче се препоръчват за лечение на стомашно-чревни проблеми, произтичащи от дефицит на жлъчните функции, както и за стимулиране на апетита и уриноотделянето. Използват се традиционно за пречистване на кръвта, значително увеличават полезните бифидо бактерии в стомашно-чревния тракт и премахват патогените. Също така стимулират имунната система, повишават резорбцията на минерални, потискат анормалния растеж на клетки, поддържат нивото на кръвната захар и намаляват хипергликемия.

Корените действат освен за пречистване кръвта, и за премахване на токсини и отрови от бъбреците, жлъчката и черния дроб. Използвани са от векове за лечение на жълтеница. Глухарчето действа и като леко слабително и подобрява апетита и храносмилането. Полезно е при екземи, кожни проблеми, абсцеси и се смята, че предотвратява появяването на старчески петна по кожата.

Тараксинът е една от основните съставки на глухарчето, която придава неговата горчивина. Тараксинът благоприятства и функциите на отделителната система, особено отделянето на урина и функционирането на уринарния тракт. Други активни субстанции са стеролите, флавоидите, (рутин, лутеолин и кверцетол), терпени, както и калий в големи количества (30% от минералния състав на растението). Коренът е особено богат на инулин. Листата и цветовете му са мощен диуретик и съдържат каротин, витамин С, Р и В2. Съдържа големи количества Р, Ca и Fe. Билката е богата на витамин К, за който е клинично доказано, че може значително да намали риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Едно от основните предимства на витамин К е неговата роля за здравословното кръвосъсирване.

Благодарение на способностите на глухарчето за борба с свободните радикали, се оказва, че е ефективен и в борбата срещу някои видове ракови клетки. Билката може да забави растежа на рака и да предотврати разпространението му.

Глухарчето обикновено е безопасно под формата на хранителна добавка. Ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства, които се отпускат по лекарско предписание (особено с ефект върху черния дроб), е желателно да се консултирате с лекуващия си лекар преди употреба. Глухарчето е диуретик, така че не превишавайте указаната дозировка и не го комбинирайте с други диуретици.

 Тинктурата е сред най-ефективните форми за прием на корен глухарче.

Тинктурата действа бързо, има висок процент на усвояване и не е необходима предварителна подготовка като варене и запарване.

Панацея – тинктура Глухарче е стандартизиран извлек от корени на глухарче с положителен ефект върху обмяната на веществата и дейността на черния дроб и жлъчката.

Повече за продукта