Тиквеното семе, също като тиквата, е изключително полезно. Племена в Северна Америка са първите, които откриват чудните свойства на тиквените семки. Тиквата и нейните семена са важна, традиционна индианска храна, използвана заради своите хранителни и лечебни свойства.

Тиквените семки стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната и опорно-двигателната система като подпомагат и доброто зрение. Този ефект се дължи на богатия комплекс от витамини, минерали и други полезни вещества, които съдържат. Те са богати на цинк, витамин С, витамини от В групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и други.

Тиквените семки са едно от най-добрите и безвредни средства срещу чревни паразити. Това тяхно качество е било добре познато на нашите баби и дядовци, които са ги давали при необходимост или за профилактика на децата. За разлика от другите средства те не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти. Източник са на висококачествени растителни масла, които се състоят главно от наситени и ненаситени мастни киселини – нискомолекулни съединения. Благодарение на това тиквените семки извеждат от организма излишния холестерол, подобряват захранването на сърдечния мускул, регулират растежа на клетките, защитават ги от вредни въздействия, възстановяват и подмладяват, снабдяват ни с енергия и забавят стареенето.Съдържат висококачествен протеин – 30 гр протеин в 100 гр семена. Помагат за снижаване на нервната възбудимост и снемане на последствията от стреса – неслучайно китайците винаги са ги смятали за природен антидепресант.