Храносмилателните проблеми са често срещан проблем в съвременния свят. Всеки трети българин има проблем, свързан с повишена стомашна киселина и дисфункция на жлъчката. Друго често срещано заболяване е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) – „връщане“ на киселина от стомаха в хранопровода. Киселините се усещат като грубо парене, други симптоми са повръщане, трудно преглъщане или хронична кашлица.

Търсенето на бързо облекчение на ежедневния дискомфорт води до прием на антиациди, които неутрализират вече произведена от стомаха солна киселина, като по този начин временно облекчават симптомите на парене, киселини, оригвания и тежест в стомаха.

 Но честият прием на антиациди може да се окаже по-опасен, отколкото симптомите срещу които тези медикаменти се борят. Киселините и бактериите в жлъчката и стомаха не би следвало да се премахват, а да се поддържат по естествен начин в здравословни норми. Тяхното съществуване е необходимо за храносмилателния процес и усвояването на храната, както и за унищожаването на патогенни агенти, попаднали с храната в стомаха.

Стомашно-чревната флора съществува в деликатно равновесие, което лесно се нарушава от предизвикателствата на съвременния начин на живот. Основните причини за поява на колит, гастрит, язва и дисфункции на жлъчката са стрес, некачествена храна (консерванти, оцветители, ароматизатори, пълнители, овкусители и нитрати), алкохол, тютюнопушене, пикантна храна, прием на някои медикаменти, наличие на патогенни агенти в организма като хелминтози и бактерии.

Веднъж нарушена, стомашно-чревната флора не може да изпълнява функциите си да ни предпазва от бактерии и някои паразитози и следствие на нарушение баланс, вредните патогенни агенти, които би трябвало да бъдат елиминирани или контролирани, се размножават и причиняват редица болестни състояния. Най-известният пример е с бактерията хеликобактер пилори (helicobacter pylori). В нормално състояние, стомашно-чревната флора е в състояние да потисне нейния растеж, но когато функциите й са нарушени, тя започва да се размножава и причинява язва на стомаха.

Друг пример за значението на стомашно-чревната флора е приемът на антибиотици, който също нарушава нейното функциониране и възпрепятства усвояването на витамините от група В. Антибиотиците убиват и полезните бактерии, обитаващи червата и оставят чревните ни стени беззащитни пред вредните микроби.

Замърсената околна среда, стреса и некачествените храни са ежедневие, което трудно избягваме. То налага и необходимостта да полагаме повече грижи за стомашно-чревната флора и жлъчката. Освен прием на пробиотици, можем да се възползваме от естествените храни и билки, които подпомагат дейността на стомаха и жлъчката.

Топ 10 на храни и билки, които ни предпазват от колит, гастрит, язва и дисфункции на жлъчката

 1. Невен – Билката има доказано противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани.

Клинични проучвания доказват нейния улцеропротективен ефект – предотвратяване появата на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха при 40 – 70% от болните.

2. Плодове и зеленчуци с фибри – фибрите биват наричани още влакнини или баластни вещества. Освен в зеленчуците и полодовете, Те се намират и в пълнозърнестите брашна, овесените трици, варивата (зрял боб, леща, грах, соя). Те са от важно значение за правилното протичане на храносмилателния процес, обмяната на веществата, регулират нивата на холестерола и свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма.

3. Кисело мляко и туршии – естествено ферментиралите храни съдържат полезни бактерии, които подпомагат дейността на жлъчката.4.  Чесън – оказва ценна помощ на жлъчката като подобрява дейността й и увеличава пробиотиците.

Чесънът е пребиотик – осигурява веществата, с които се хранят пробиотиците, поддържа хармоничната дейност на храносмилателната система и подкрепя защитни й функции срещу вредните микроби.

5. Кориандър – в източната медицина още от древни времена се използва за лечение на стомашни заболявания. Отглежда се и в България и се използва като подправка и като билка. Доказано е, че кориандърът подпомага лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

lajka 6. Лайка – когато спазмите са факт, лайката идва на помощ. Клинично доказано е лечебното й действие при колит, гастрит и язва. На лайката е присъщо и стимулиращо стомашната и жлъчната секреция действие.

7. Липа – увеличава секрецията на стомашен сок и регулира продукцията и движението на жлъчните сокове. Оказва успокояващо действие при киселини, газове, колит и гастрит.

mentha 8. Мента – етеричните масла в ментата имат спазмолитично действие, стимулират дейността на жлъчката и улесняват храносмилането. Билката оказва бърз ефект при чувство за тежест.

9. Жълт Кантарион – основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин, който има успокояващо действие и се отразява добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират. Доказано е положителното действие на билката при стомашни неразположения и болести като помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.

10. Храни, богати на витамин А и витамин Е – спомагат за правилното функциониране и оздравяване на тъканите на стомашната лигавица. Съдържат се в мангото, кивито, зехтина, морковите, спанака, сладките картофи, яйцата, млякото, сиренето и други. Най-добре е да се набавят с храната, тъй като приемът на твърде високи дози може да е токсичен, поради което трябва да се избягва несъгласуваното с лекаря взимане на витамините като фармацевтичен продукт.

Здравословното хранене и фитотерапията подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система. Търсенето на естествени средства в помощ на стомаха и жлъчката, които не предизвикват странични ефекти, е световна тенденция. Ние предлагаме на своите клиенти два натурални продукта:

 Панацея – тинктура Невен (100% извлек от невен)

Повече за продукта

 Панацея – тинктура Гастрофикс (извлек от от шест взаимнодопълващи се билки: невен, липа, жълт кантарион, кориандър, мента и лайка)

Повече за продукта