Всеки е виждал нейните красиви ярко оранжеви ароматни цветове. Приемаме билката като традиционно за българската градина растение, но всъщност туртата е донесена от родината си – Южна Америка от испанските завоеватели през 15-ти век. Още преди да се разпространи в Европа, Азия и Африка, това растение е заемало важно място в ритуалите и медицината на местните култури. Чироките и ацтеките са използвали растението за лечение на редица заболявания, за добиване на жълта боя за телата, за подправка, а също и като важен елемент от религиозните церемонии. С листата на растението и днес се подправят салати и месни ястия.

 В Индия от туртата се извлича масло, което заедно с маслото от сандалово дърво се използва за производството на парфюми. В Китай се прилага традиционно за лечение на кашлица, при простудни заболявания, колики, за премахване на мазоли, против оттоци, измръзвания и гъбични инфекции. В Бразилия билката се използва като противоглистно средство, а инките са я прилагали при очни и кожни инфекции. Днес туртата освен във фармакологията, кулинарията и парфюмерията се използва и за ароматизиране на тютюневи изделия, в хранително-вкусовата промишленост, в това число и в алкохолните и безалкохолни напитки.

В българската народна медицина билката е наричана още тагетес и камшик. За лечебни цели се използва турта с латинското название Tagetes erecta – това е единствено тази разновидност на растениято, която е с оранжеви съцветия. Те съдържат голямо количество каротин и пигменти и се прилагат при лечение на кръвоизливи, миоми на матката, маточни възпаления, мастопатия, кисти и при стерилитет у жените. Цветовете оказват благоприятно влияние върху зрението и кожата. Туртата е ценен източник на флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и др. биоактивни вещества с антисептично и тонизиращо действие. Клинично доказаните ефекти на туртата са антиоксидантен, антивъзпалителен, седативен и диуретичен. Доказано е и благоприятното действие на туртата срещу брадавици и екземи, при колики, паразитози и констипация. Днес се изследва действието на туртата при страдащи от диабет тип 2, като предварителните данни показват потенциален положителен ефект.

Клинично проучване на ефекта на тинктура турта при трудно зарастващи рани показва много добри резултати, включително ускоряване на оздравителния процес, които потвърждават традициите на народната медицина в прилагането на спиртен извлек от растението при рани и лезии на кожата.

Нови проучвания на тинктура турта показват значителна антивъзпалителна активност, сравнима с диклофенак натрий (противовъзпалително и антиревматично фармацевтично лекарство), което прави тинктурата подходящо средство и при артрити, пристъпи на подагра, анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и дегенеративни нарушения на ставите или на гръбначния стълб (артрози или спондилитартрози). Тези клинични проучвания дават нови насоки в съвременната фитотерапия относно приложението на тинктури от турта в борбата с възпалителните процеси на костно-ставния апарат.

 Ние предлагаме тинктура Турта, която е висококачествен 100% извлек от билката. Повече за продукта