Черната боровинка /Vaccinium Myrtillus/ има дълга история в европейската медицина. Тя е била използвана за лечение на много заболявания, от камъни в бъбреците до коремен тиф. Научните наблюдения на ефекта на билката започват още през 16 век и продължават до днес. Приложението на листата и плодовете на растението е широко. Например, по време на Втората световна война британските пилоти хапвали сладко от растението преди полет и така драстично подобрявали нощното си зрение.

 Боровинката съдържа антоцианиди, които са мощни антиоксиданти, укрепващи кръвоносните съдове и капилярните стени. Тези вещества имат свойството да подобряват червените кръвни клетки, да стабилизират колагеновите тъкани като сухожилия, връзки и хрущялите и има холестерол понижаващ ефект. Те също така участват в синтеза на зрителния пигмент на ретината на окото. Черната боровинка помага да се запази гъвкавостта на червените кръвни клетки, което им позволява да преминават през капилярите и да подават кислород. Доказано качество на растението е, че е вазодилататор, който отваря кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Тъй като очите имат висока концентрация на капиляри, боровинка може да бъде особено полезна за подобряване на зрението. Клинично доказано е, че подобрява нощното зрение, повлиява благоприятно дегенерацията на макулата, предотвратява появата на катаракта и диабетната ретинопатия. Научните изследвания са показали положителен ефект върху зрението, при ангина, инсулт и атеросклероза. Тя се използва и за подобряване състоянието при разширени вени и проявява силен антиоксидантен ефект върху колагеновите структури в организма.

Препарати с черна боровинка се използват и за предотвратяване и лечение на състояние, известно като хронична венозна недостатъчност, която се появява, когато клапите във вените, които пренасят кръвта обратно към сърцето са слаби или увредени.

Кръвта може да събира във вените на краката и да доведе до разширени вени или язви по краката. По-сериозни увреждания могат да включват кръвни съсиреци в краката. Черната боровинка може да помогне в такива случаи като укрепва стените на всички кръвоносни съдове в организма. Тя може също така да облекчи хемороиди.

В българската народна медицина, сушени боровинки са били използвани за лечение и на диария, тъй като в плодовете се съдържат танини, които действат като стягащо на стомашно-чревния тракт. Плодовете оказват още стягащат и свиващ ефект вурху горните слоеве на кожата и лигавиците като по този начин намаляват образуването на секрети, облекчават дразненето и подобряват твърдостта на тъканите. Сушени плодове и листата на речните боровинки се използват и за успокояване на болки в гърлото или лезии в устната кухина.

 Листата на черната боровинка съдържат до 20% танини, флавоноиди, витамин С, урзолова киселина и незначително количество етерично масло. Изсушените плодове съдържат 5—10% танини, захари, пектини, свободни органични киселини, витамин С, антоцианово багрило и др.Основните активни съставки в черната боровинка са антоцианиди – биофлавоноиден комплекс с мощен антиоксидантен ефект. Те укрепват капилярите и подобряват кръвообращението, на което се дължи широкото им използване в Европа за лечение на диабетна ретинопатия хронично заболяване на очите, което е пряка последица от захарен диабет/.

Доказани ползи от листата на черна боровинка:

Диабет

Данните от редица изследвания върху животни показват, че листата на черната боровинка имат положителен ефект върху контрола на кръвната захар. Когато се прилага на пациенти с диабет, екстрактът от листа на боровинка нормализирана капилярната дебелина и нивата на кръвната захар. Билката понижава триглицеридите и нивата на кръвната захар, като стимулират производството на инсулин. Листата и плодовете на черната боровинка могат да бъдат използвани като поддържаща терапия за диабет, понеже спомагат не само за понижаването на кръвната захар, а защото те могат и да предотвратят очни заболявания и дисфункции на кръвоносни съдове, които често съпровождат диабета. Този ефект се дължи на флавоноида кверцетин, който е основната активна съставка в билката. Кверцетинът инхибира ензима алдозна редуктаза. Този ензим обикновено се намира в окото и няколко други части на тялото и преобразува сорбитола да глюкоза. Ако нивата на сорбитол станат твърде високи в очите или нервите, те могат да причинят ретинопатия (заболяване на ретината) и увреждане на нервите. На много хора с диабет приемат медикаменти – инхибитори на алдозната редуктаза за предотвратяване на очните проблеми, свързани с болестта.

Високи нова на холестерол

Проучвания показват, че екстракт от листата на боровинка може също да понижи нивата на холестерола в лабораторни животни.

Антитуморен ефект

Други лабораторни и проучвания върху животни са изследвани потенциални антитуморни ефекти от черна боровинка. В лабораторно проучване се доказва, че черната боровинка спира растежа на ракови клетки при левкемия и при рак на дебелото черво. Предварителни резултати от други проучвания показват, че антоцианидите, получени от боровинки също могат да блокират ефектите на някои ензими и други съединения, които стимулират растежа на тумора.

Странични ефекти на билката

Не са известни.

Панацея – тинктура Диабетин

 Ние предлагаме черна боровинка под формата на екстракт от листата на растението в синергична комбинация със стръкове глухарче, бобови шушулки и листа на коприва, които влизат в състава на Панацея – тинктура Диабетин, създадена специално за приложение при диабет.

Повече за продукта