Да увредим мозъчната си дейност е една от най-големите опасности за човечеството. Благодарение на химичните съединения, които самите ние сме създали, тази заплаха става все по-актуална. Ето четирите най-опасни токсина, които уреждат безвъзвратно мозъка ни. Добрата новина е, че можем да ги избягваме. Класацията е на NaturalNews.com.

Флуорид

Флуоридът е природен елемент, който е част от състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид (много по-малко от 1 милионна част) се съдържа в природните води. Растенията абсорбират флуориди от земята и водата, като по този начин една малка част от него присъства и във всичките ни храни, както и във водата и се натрупва в тъканите на животните и растенията.

 Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартна съставка в пастата за зъби) е смъртоносна доза. Флуоридът в една опаковка паста за зъби среден размер е достатъчен да убие малко дете, ако използва цялото количество наведнъж. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

 Флуорид се добавя към питейната вода в редица държави вече в продължение на повече от 50 години. Най-добре е изследван ефекта на добавянето му в питейната вода в Севрна Америка, където са проведени редица проучвания, показващи ефекта на елемента върху мозъчната дейност.

Заключение на част от проучванията са, че добавянето на флуорид към питейната вода се свързва с по-ниския коефициент на интелигентност на населението, което я консумира. 34 изследвания се провеждат с цел да се проучи в детайли връзката на добавения флуорид с по-ниския коефициент на интелигентност, както и с понижените обучителни и паметови способности. Някои изследвания доказват връзката на токсичния елемент с пренатални увреждания на главния мозък и нарушения на неврологичните функции.

Проучване, проведено от УНИЦЕФ разкрива, че коефициентът на интелигентност се намалява при добавяне на едва 0,88мг/литър – това е стандартът в САЩ за количеството флуорид, добавен в питейната вода, който засяга около 200 милиона американци.

За да се предпазим от добавения флуорид е препоръчително да използваме паста за зъби без флуорид и да филтрираме водата си преди да я пием.

Тежки метали

Тежките метали са изключително силни токсини за мозъка ни. Тялото ни трудно се изчиства от тях, а за сметка на това – лесно се приемат благодарение на индустриалното замърсяване, торовете и пестицидите, използвани в земеделието, някои ваксини, рибни продукти и др.

Една част от тежките метали (мед, цинк, желязо и др.), в определени концентрации са жизнено необходими за човека. Те спадат към така наречените биоелементи. Друга част от тежките метали като живак, олово и др. не са биологично необходими. Отровното действие на тежките метали върху човека и животните е толкова по-голямо, колкото техните съединения са по-добре разтворими във вода и в мазнини. Разтворени, те се усвояват по-лесно и проявяват своята токсичност.

Най-честите тежки метали, които увреждат здравето ни са олово, кадмий, живак, никел и др. Те се свързват в организма вместо полезните метални съединения, заместват ги и създават условия за сериозни сривове в работата му. Черният дроб, чиято работа е да ги неутрализира, често е безсилен и вместо това ги натрупва. Не е лесно да се диагностицира интоксикация с тежки метали понеже първоначално ефектите от нея протичат безсимптомно, а когато симптомите се появят, те с лекота биват объркани с други заболявания.

Тези, които са най-податливи на травматично увреждане на мозъка, дължащо се на живак са новородени бебета, при които все още не е достатъчно развита кръвно-мозъчната бариера и ако са подложени на интензивен график за ваксиниране в тялото им попада количество живак, с което те не могат да неутрализират. При бебета с генетично предразположение, като дефект в ензимите, отговорни за детоксикация на тежки метали, пренаталното и ранното постнатално излагане на живак води до неврологично увреждане, което в резултат може да се изяви като разстройство от спектъра на аутизма.

 Някои клинични проучвания на токсичния ефект на живака го свързват с появата на широк спектър заболявания, свързани с мозъка – болестта на Алцхаймер, множествена склероза, болестта на Паркинсон, амиотрофична латерална склероза и др.

Интоксикацията с олово води до изоставане в умственото развитие и други когнитивни и поведенчески проблеми при засегнатите деца, а при възрастни могат да увредят ретината и зрителния нерв и да причини психични разстройства.

Кадмият причинява дълготрайно увреждане и се акумулира в тялото с висока скорост, защото имитира калия по начин, по който той бива абсорбиран и интегриран в тъканите на тялото. Днес, в глобалната икономика, голяма част от храните и добавките, които са внасяни от Китай, са с високо съдържание на кадмий, понеже Китай е държава, в която замърсяването с този елемент е изключително завишено.

За да се предпазим от интоксикация с тежки метали е необходимо да избягваме контакт с химични съединения, които ги съдържат като оловните бои например, да се информираме в детайли преди да поставим някои ваксини, да избягваме храни от Китай и да не прекаляваме с приема на морски дарове и едри хищни морски риби.

Изкуствени посладители

Желанието ни за нула калории доведе до появата на изкуствени подсладители, чието масово и безразборно приложение води до редица негативните ефекти върху мозъка ни. Тези последствия са подробно документирани в редица проучвания. Изкуствените подсладители са навсякъде – в газираните напитки, в плодовото кисело мляко, дъвките, готовите сосове, напитките, някои зърнени храни, вафлите и т.н.

Аспартам /Е951/

Аспартамът е най-често използваният изкуствен подсладител. Той е комбинация от химикали: аспарагинова киселина (амино киселина, оказваща стимулиращ ефект върху мозъчните клетки), метанол и фенилаланин. Когато аспартамът се разгражда в тялото ни, произвежда съединение, което е мощен токсин за мозъка, причиняващ тежки последици и дори туморни образувания.

Деветдесет различни симптоми са документирани като най-чест резултат на консумация на аспартам: панически атаки, тревожност, неясен говор, депресия, мигрена и др.

Избягвайте изкуствени подсладители, като четете внимателно съставките на храните и напитките, които купувате. Добре е да знаем, че Американската агенция за храни и лекарства (FDA) наскоро одобри терминът „аспартам“ в етикетите на продуктите да бъде заменен с „AminoSweet“, така че трябва да се пазим и от така обявената съставка.

Мононатриев глутамат MSG/Е621

Мононатриевият глутамат е форма на концентрирана сол, която се добавя към храни, за да подобри вкуса. Той е използван за първи път във военни дажби, за да им придаде по-добър вкус, но скоро се разпостранява като неотменна съставка от цялата хранителна индустрия.

Заключенията на проведени научни проучвания показват, че тази съставка предизвиква бавно увреждане на мозъка, и с течение на времето може да предизвика унищожаването на големи части от мозъка, което може да доведе до болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други мозъчни заболявания.

Мононатриевият глутамат е разрешена съставка в България, открива се на етикета на храната под абревиатурата Е 621. Макар да няма вкус и мирис, Е 621 прави храните по-привлекателни и стимулира апетита, което води до преяждане и затлъстяване. Някои производители си позволяват да използват недопустимо високи количества глутамат с цел да запазят за по-дълго време цвета и вкуса на храната, която произвеждат. Глутаматът се влага във все-повече храни – колбаси, някои охладени меса, лютеници, вафли, чипсове, замразени храни, сухи супи, бургери, пастети, рекламираните като „детски” салами и кренвирши, защото нямат оцветители… В масово предлаганите бульони е почти задължителен.

 Изследвания за безопасността на Е621 се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните, но крайните резултати ще бъдат огласени през 2016 година.

Най-добрият начин да се избегне това е да не да купуваме преработени храни и да четем внимателно етикетите на хранителните продукти. Най-застрашените потребители са децата, при тях лесно се предизвиква ефекта на привикване към храни със съдържание на Е621 и следстие на това – възприемане като безвкусни на непреработените храни. Ето защо е добре да се информираме какво яде нашето дете в наше отсъствие и да се постараем да елиминираме Е621 от менюто му.

За да стимулираме защитните сили на организма в борбата му с токсините можем да използваме даровете на природата. Освен профилактично да стимулираме имунитета си, е препоръчително да детоксикираме тялото си. Освен здравословно хранене и процедури като масажи, парна баня и др. можем да използваме силата на салвията, белия трън, левурдата, копривата, зеления чай, зеленото кафе, котешкия нокът и аронията.