Шафранът произхожда от Иран, откъдето се разпостранява в Евразия и след това до части от Северна Америка, Северна Африка и Океания. Цветът на растението е лилав и притежава аромат на мед. Шафранът расте до 20-30 см на височина е се развива между октомври и февруари. Култивирането и използването на шафран започва преди повече от 3500 години. Растението се продава и се използва на различни континенти и се използва като лечение за над 90 заболявания.

Древногръцките легенди описват как войници, тръгващи на опасни пътувания, взимат със себе си шафран. По време на своите военните кампании Александър Велики използвал персийски шафран, за да излекува бойните си рани. Клеопатра, според някои текстове, използвала шафран в баните си с козметични цели. Египетските лечители и днес използват растението за лечение на стомашно-чревни заболявания, а римляните го препоръчват като дезодорант и подправка. Според писанията на Хипократ – бащата на медицината – шафранът е чудесно лечение за настинки и кашлица, проблеми със стомаха, кървене от матката, безсъние, метеоризъм и дори сърдечни проблеми.

Днес шафранът (Crocus sativus) е най-скъпото растение в света. Високите разходи за труд, свързани с добиването му, водят не само до висока цена, но и до ограничено предлагане на световните пазари.

Биоактивни вещества в шафрана 

Шафранът е изключително богат на манган, който помага за регулирането на кръвната захар и спомага за образуването на кости, тъкани и полови хормони. Също така съдържа витамин С, който се бори с инфекциите и спомага за усвояването на желязо. По-интересно е, че шафранът съдържа над 150 летливи съединения. Повечето от здравословните качества на растението се дължат на съдържанието на кроцин – съединение, на което растението дължи цвета си.

1. Антитуморно действие на шафрана 

Доказано е, че кроцинът е антиоксидант, [1]  и невронен защитен агент [2]  Антиоксиданният му ефект е свързан със захарната част в молекулата на кроцин, която играе жизненоважна роля в химическата му реактивност [3] </a >. Също така е доказано, че има антипролиферативно действие срещу ракови клетки in vitro. [4] </a > [5] </a > [6]

Според доклад на Американския съвет за наука и здраве, кроцетин (каротеноид, свързан с кроцин) в шафрана може да блокира пролиферацията на два вида човешки рак (7) . Кроцетинът инхибира вид ензим, който е особено активен в раковите клетки.

Според друго изследване, кроцетиновата киселина (пречистено съединение от кроцетин) има потенциал да инхибира рак на панкреаса. Всъщност съединението възпрепятства раковите стволови клетки – унищожава ги, което предотвратява връщането на рака (8). 

2. Антидепресивно действие на шафрана 

Редица научни изследвания са изследвали антидепресантните свойства на шафрана.

Проучванията включват опити срещу плацебо и опити срещу референтни лекарства като флуоксетин. Тези изследвания показват, че шафранът има антидепресантни свойства, сравними с референтните лекарства.

Антидепресантните свойства на шафрана са свързани със серотониновия метаболизъм.

30 мг шафран дневно (както венчелистчета, така и близълца) се оказват ефективни при намаляване на депресивните симптоми при лица с тежко депресивно разстройство и е установено, че потенцията е сравнима с референтните лекарства (флуоксетин и имипрамин). (9)

Други изследвания показват, че шафранът може ефективно да помогне при безсъние (10) . Други проучвания показват, че шафранът може да помогне при лечение на депресия и безсънието, което е свързано с депресията (11)

Също така, екстракти под формата на етанолови тинктури от шафран, показват антидепресантни ефекти при опитни животни. Добавянето на шафран също до голяма степен подобри настроението на субектите в друго изследване.

3. Действие на шафран при болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон 

Антиоксидантните и противовъзпалителните ефекти на екстрактите от C. sativus и неговите съставки, предполагат висок терапевтичен потенциал на шафран при различни нарушения на нервната система. Въз основа на литературата, благоприятните ефекти на растението и неговите компоненти върху невродегенеративните разстройства като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон се дължат предимно на взаимодействията им с холинергични, допаминергични и глутаматерични системи.

Многобройни проучвания показват, че шафранът е ефективен при лечението на нарушения на ученето и паметта. В едно такова проучване, прилагането на 30mg шафран на ден показва подобрение в състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер.

Доказано е, че лечението с екстракт от шафран също е намалило някои невротоксични ефекти. Подобни екстракти увеличиват производството на важни невротрансмитери като допамин и глутамат, като по този начин подобряват паметта и ученето. (12)

Проучванията също показват, че шафранът оказва положителен ефект при церебрална исхемия (недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка) (13)

4. Имуномоделиращо действие на шафрана 

Каротеноидите в шафран могат да повлияят положително на имунитета. Едно проучване установява, че използване на 100mg шафран дневно може да има имуномодулаторна активност без никакви вредни ефекти . (14)

Известно е, че тинктура от венчелистчета от шафран увеличава отговора на антителата и по този начин упражнява имуномоделиращ ефект. (15)

5. Шафранът като афродизиак

Установено е, че шафранът подобрява сексуалната функция на човека – при това, без странични ефекти (16) Проучванията върху лица с еректилна дисфункция също показват, че шафранът е ефективен.

Шафранът оказва положителен ефект и върху морфологията и подвижността на спермата при мъже с репродуктивни проблеми. Въпреки че не увеличава броя на сперматозоидите, той помага при лечението на мъжкото безплодие (17)

Кроцинът в шафран потенциално намалява уврежданията, причинени на мъжката репродуктивна система поради продължителното използване на никотин (18)

6. Шафранът подкрепя дейността на черния дроб 

Клиничните проучвания показват, че шафранът предлага защита срещу структурни увреждания на черния дроб. Той също така подпомага лечението на чернодробната токсичност и спомага за намаляване нивата на т. нар. лош холестерол (LDL) (19 ).

7. Шафранът като разкрасително средство 

Растението се използва с успех при акне, възпаления и рани на кожата. Освен това, е известно средство за борба с косопада. Антиоксидантите в шафран също могат да предотвратят загуба на коса. Растението подкрепя космените фоликули и стимулира растежа на косата.

Панацея™ предлага Тинктура Шафран, 100мл

Продуктът подкрепя имунната система и действа положително върху централната нервна система и когнитивните процеси.

Съставки:

стандартизиран водно-етанолов екстракт от: Шафран (венчелистчета)/Crocus sativus/, етанол 62-68 об. %

Нетно количество: 100мл

Изцяло натурален продукт.

Не съдържа оцветители, ароматизатори и консерванти.

Повече за продукта

Странични ефекти 

Бременност и кърмене: Не е известно достатъчно за безопасността на шафран по време на бременност и кърмене. Ако сте бременна и кърмите, се посъветвайте с Вашия лекар преди употреба.

Биполярно разстройство: Съществуват данни, че шафранът може да повлияе на настроението и поради това не използвайте шафран ако страдате от биполярно разстройство.

Кръвно налягане: Шафранът може да понижи кръвното налягане.

Интеракции 

Не са известни.

Автор на текста: Радостина Хлебарова – част от екипа на Панацея – регистрирана търговска марка пред Патентно Ведомство на Р. България. Текстът е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права, като при всяко негово копиране следва да става с цитиране на оригиналния източник и автор. 

Източници:

 1. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf061932a </a > </li >
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304416506003734?via%3Dihub </a > </li >
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210271X13001175?via%3Dihub </a >) </li >
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352254 </a > </li >
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8620447 </a > </li >
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587418 </a > </li >
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996758/ </a > </li >
 8. http://www.kumc.edu/news-listing-page/study-finds-that-the-crocetinic-acid-in-saffron-may-inhibit-the-pancreatic-cancer-cell-growth.html </a > </li >
 9. https://examine.com/supplements/saffron/ </a > </li >
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643654 </a > </li >
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643654 </a > </li >
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112 </a > </li >
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4331467 </a > </li >
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480412 </a > </li >
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25050307 </a > </li >
 16. http://www.telegraph.co.uk/news/science/8411227/Saffron-and-ginseng-shown-to-boost-sexual-desire.html </a > </li >
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19101900 </a > </li >
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4845532/ </a > </li >
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418072/ </a > </li > </ol >