Бъбреците не са част от тялото, за която често мислим – докато нещо не се обърка с тях! Ако развием бъбречна инфекция или се появят камъни в бъбреците, бързо става ясно, че тези малки органи, разположени в долната част на гърба са невероятно важни за здравето на цялото тяло. Тяхната основна функция е да детоксикират кръвта и постоянно да отстраняват отпадните продукти от тялото ни. 75% работат по извеждането от организма на отпадни вещества пада върху бъбреците. Те извеждат от организма крайните продукти от разграждането на белтъчините: пикочната киселина, креатинина, уреята, излишъците вода.

Всички лекарства за организма са вещества от чужд произход, затова функцията на бъбреците включва и тяхното извеждане. В резултат на бъбречната дейност протича постоянно пречистване на кръвта и по то¬зи начин се запазва постоянният й състав, осмотично на¬лягане, активна реакция (рН) и йонен състав. Освен тази внушителна работа, бъбреците имат и ред други важни функции – помагат да се поддържа кръвното налягане, да се произвеждат червените кръвни клетки, да се поддържат костите здрави. Поради важните функции, които изпълняват бъбреците, тяхното увреждане е опасно.

Инфекциите и камъните в бъбреците или уретрите могат сериозно да увредят бъбречната функция и да доведат до болка, наддаване на тегло, задържане на вода, треска и редица заболявания. Ето защо грижата за бъбреците е толкова важна. За съжаление, има много ежедневни навици, които практикуваме и дори не мислим за това, което с течение на времето може сериозно да увреди бъбреците – и по този начин здравето на цялото тяло.

Хронична дехидратация

Хроничната дехидратация (обезводняване) означава, че организмът страда от продължителен недостиг на вода. Обезводняването предизвиква появата на същите симптоми, както тези при заболяване, ако различните сигнали за обезводняване не бъдат разпознати правилно. Водата изпълнява важни функции във всички области на обмяната на веществата. В мозъчните клетки, например, постоянно се образуват нервнотрансмитери , които се транспортират до мястото на предназначение си в нервните окончания по воден път (микроканали).

Намаленият прием на течности води до повишена концентрация на урината, или значими водни загуби на организма, което създава подходящи условия за развитие на бактерии, отговорни за поддържане на хронична инфекция в бъбреците (пиелонефрит). Не случайно пиелонефритът зачестява през летните месеци когато организмът губи много течности вследствие на изпотяването и съответно отделя по-малко количество и по-концентрирана урина.

Всъщност дехидратацията е едно от най-лошите неща, които можем да направим за бъбреците си. Това е така, защото бъбреците се нуждаят от много вода, за да ги пречистват и за да премахват агенти, които могат да причинят инфекции. Приемът на достатъчно течности, от друга страна, е един от най-добрите начини за насърчаване на добрата бъбречна функция.

Колко вода да пием?

На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг трябва да се приемат малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.).

Прекомерната консумация на сол

Натрият е необходим – тялото се нуждае от него по същия начин, както се нуждае от калций или калий. Проблемът е, че храните, които масово се консумират, са с много високо съдържание на натрий (най-вече преработените храни). Натрият често се добавя за допълнително овкусяване или като консервант. Тази прекомерна консумация на натрий повишава кръвното налягане и то, от своя страна, може да доведе до увреждане на бъбреците.

Отлагане на уринирането

Може да ни бъде трудно, по време на натоварения ден, да спрем и да отделим време, за да отидем до тоалетната. Но хората, които забавят „призива на природата „, правят това на свой риск: това забавяне може да отслаби пикочния мехур, както и да увеличи риска от инфекции и поява на камъни в бъбреците и уретрите.

Висока консумация на захар

Натрият не е единственото нещо, което е затруднява дейността на бъбреците. Няколко проучвания са показали, че хората, които консумират повече захар – и най-вече тези, които консумират няколко сладки напитки всеки ден – е много по-вероятно да имат белтък в урината си, което е знак, че бъбреците са увредени.

Неподходяща хранителна диета

Храненето с преработени храни е бързо, но е бедно на ценни за организма хранителни вещества. Проблемът е, че недостигът на витамини или минерали може да причини увреждане на бъбреците и да отслаби имунната система, увеличавайки риска от поява на бъбречни инфекции.

Прекомерна консумация на месо

Друг проблем, свързан с храненето е диетата, твърде богата на месо – особено червено месо. Изключително високо ниво на животински протеини принуждава бъбреците да работят по-усилено – и това с течение на времето може да доведе до бъбречна недостатъчност. Следствие на неправилно хранене се образуват т.нар. уратни камъни: те се образуват от пренасищане на организма с пикочна киселина при изобилната консумация на червено месо, черен дроб, бъбреци, мозък, солена риба, месни бульони и супи, гъби, кафе, фъстъци и др.

източник