Цвеклото е сладък кореноплоден зеленчук, който е бил традиционен за българската трапеза, но остава дълго време непопулярен. В последните години отново намери своето заслужено място сред здравословните храни. Цвеклото е богат източник на минерали и основни витамини и се приема като салата, супа, сок, смути или в ястия. Нека да разгледаме 10-те установени ползи от цвеклото, които обясняват удивителните хранителни стойности на този зеленчук.

Топ 10 ползи от цвеклото за здраве и красота

1. Намаляване на кръвното налягане

Здравословните ползи от цвеклото се дължат главно на способността му да подобрява кръвообращението. Сокът, извлечен от цвекло, може да помогне за понижаване на кръвното налягане, тъй като намалява систоличното налягане благодарение на естествените нитрати, които се съдържат в зеленчука. Изследователите са проучили, че само една чаша цвекло може да намали кръвното налягане с 4-5 единици. Нитратите осигуряват азотен оксид в тялото ви, затова стимулирайте разширяването и релаксацията на кръвоносните съдове.

2. Антъвъзпалителна активност

Консумирането на цвекло може да ви предпази от възпаление, тъй като то е богат източник на бетаин – действието на бетаина е тясно свързано с действието на холина, фолиевата киселина, витамин B12 и др., играе важна роля за правилното функциониране на черния дроб, клетъчната репликация и реакциите, свързани с изхвърляне на токсини от тялото. Бетаинът участва също в образуването на карнитин и предпазва бъбреците от вредни влияния. За да получите по-добри ефекти от противовъзпалителните свойства, комбинирайте сок от цвекло с джинджифил. Тази рецепта за сок повишава противовъзпалителната сила на цвекло и предпазва храносмилателната система от инфекция.

3. Подкрепа за детоксикацията

Бетаиновите пигменти и метионинът, намиращи се в цвеклото, също ускоряват процеса на детоксикация и изхвърлят токсините от тялото ви. Счита се, че това растение поддържа темпото на стимулиране на чернодробните клетки и запазва токсините и мастните киселини далеч от изграждането. Консумирайте тази ценна детоксикационна напитка, за да пречистите кръвта си и да детоксикирате тялото си.

 4. Ползи от листата на цвеклото

Листата на цвеклото са богати източници на основни хранителни вещества за вашето тяло: протеини, фибри, калий, магнезий, витамин А, С, В6, калций и желязо. Нещо повече, високото съдържание на желязо в листата от цвекло ви помага да увеличите здравината на костите и имунната система, общата хранителна стойност и спомагат да се предотвратят множество хронични заболявания. Добавете сурови листа от цвекло към зеленчуковия си сок и салата или ги консумирайте заедно с други зеленчуци.

5. Антиракова активност

Изследователите са проучили, че цвеклото съдържа фитонутриенти заедно с пигмент бетацианин, които инхибират развитието на раковите клетки. Прясното цвекло спомага в борбата срещу клетъчните мутации, причинени от нитрати. Доказано е, че храните, съдържащи цвекло могат да забавят растежа на някои тумори.

6. Подобряване на сексуалното представяне

Звучи странно, но този зеленчук може да осигури ползи за стимулирането на сексуалността, с други думи: може да служи като афродизиак. Това е така, защото цвеклото съдържа голямо количество минерала бор, който спомага за увеличаване на производството на хормоните естроген и тестостерон, подобрява качеството на спермата, повишава либидото и подобрява фертилността.

7. Повишаване на тонуса и енергията

Сокът от цвекло също работи като мощна естествена енергийна напитка. Голямото количество въглехидрати, присъстващо в цвеклото, доставят гориво за организма, което повишава издръжливостта и удължава вашата спортна тренировка. Високото съдържание на нитрати, което увеличава азотния оксид, помага да се намали консумацията на кислород от упражнения с ниска интензивност и да се създаде издръжливост на тези с висок интензитет. Освен това, цвекловите влакна могат да намалят холестерола и триглицеридите, да подобрят сърдечната дейност, както и да повишат вашата толерантност към спортните дейности.

8. Забавяне на макулната дегенерация

Бета-каротинът в цвеклото спомага за намаляване и забавяне на очната дегенерация на макулата. Зеленчукът е богат източник и на витамин А, който осигурява антиоксидантно действие и предпазва очите от вредните ефекти на свободните радикали.

9. Предотвратяване на инсулти

Липсата на калий може да е основната причина за инсулт. Калият работи най-добре като вазодилататор, който понижава кръвното налягане, води до ограничаване на натрупването на детрит, което позволява образуването на кръвни съсиреци по стените на кръвоносните съдове. Тези съсиреци са основни отговорници за сърдечни пристъпи и удари. В този случай се препоръчва да се консумира червено цвекло, за да се стимулира здравето на сърцето и да се осигури богат източник на калий за тялото ви.

10. Борба срещу преждевременно стареене и свързаните с остаряването болести

Може би сте закупили много продукти за грижа за кожата, които се предлагат на пазара, но сокът от цвекло им е достоен конкурент. Той е изключително ефективен, с ниски разходи, който предпазва кожата и спомага за запазване на свежестта й. Според списанието „Food Research International „, публикувано през юли 2011 г., бетаиновите пигменти, присъстващи в червеното цвекло антивирусните и антимикробни пигменти, присъстващи в червеното цвекло неутрализират свободните радикали. Освен това, високите антиоксидантни и възпалителни свойства спомагат за поддържането на тялото ви срещу болести, свързани с възрастта. Сокът от цвекло може да позволи на добрите ефекти на ликопена да поддържат еластичността на кожата и да я предпазват от вредното влияние на продължителното излагане на слънце.

Източници:

https://www.naturalnewsblogs.com/10-amazing-benefits-beets-health-beauty/

https://examine.com/supplements/beet-root/