Някои заблуди относно паразитите: 

Аз нямам паразити!”

Всички имаме паразити в стомашно-чревния си тракт, а често и в други органи. В общия случай, при нормално функционираща имунна система и здравословно хранене те не представляват опасност за здравето ни, но някои специфични видове както и свръхрастежа на характерните за нашия организъм паразити могат да доведат до редица болестни състояния.

Паразитите се разпостраняват само чрез животни и отпадни води“ 

Не само – паразитите се разпостраняват и чрез храна и вода, допир, контактни повърхности, кръв, слюнка, пот, сперма, кърма, по време на вътреутробното развитие и дори чрез вдишване.

Паразитите са проблем на обществата без канализация и развито здравеопазване.

Напротив – паразитозите стават все по-актуален проблем именно за развитите страни поради следните причини:

 • Нарастваща миграция, мобилност и урбанизация на населението в световен мащаб (което ни излага все повече на опасност от зараза с нетипични паразити);
 • Влошеното качество на храните – наличие на консерванти, оцветители, тежки метали и др. агенти (като например ксилен и толуол – токсични промишлени разтворители, които се добавят в газираните напитки, битата сметана и други хранителни продукти. За тези агенти е научно доказано, че се натрупват в главния мозък и привличат към себе си някои паразити като шигела);
 • Повишената консумация на захар и нейните заместители (които създават подходяща среда за развитие на редица паразити, микози и бактерии);
 • Стреса (който отслабва имунитета);
 • Злоупотребата с антибитиоци (която нарушават нормалната стомашно-чревна флора и създават условия за свръхрастеж на някои видове паразити и микози);

Какво представляват паразитите? 

 Паразитите са организми, които зависят от своя гостоприемник за оцеляването си и могат да имат един от трите вида отношения със своя домакин: Първо това е връзка, в която човешкият организъм извлича полза от наличието на паразит – например във вагината, където лактобацили са снабдени с топла среда и храна в замяна на производство на млечна киселина, която предпазва вагината от свръхпроизводство на дрожди и колонизирането й от други потенциално вредни микроби. Вторият тип отношения се характеризира с липса на очевидна вреда за здравето на гостоприемника. Например, има някои видове стафилококи, които присъстват по кожата като не причиняват вреда на здравето, но са отговорни за различни телесни миризми. Третият тип отношения, известен като паразитизъм, настъпва, когато здравето на гостоприемника е увредено от наличието на паразитното заболяване, което причиняват.

Паразитите са в много форми. Някои от тях са действителни червеи като тении и кръгли червеи. Други са метили. Много от тях са едноклетъчни протозои. Гъбите такива като дрожди и плесени заедно с някои патогенни бактерии и вируси могат също да се считат за паразити понеже изцяло или частично имат нужда от човешкото тяло за защита, хранене или възпроизвеждане.

Повечето паразити произвеждат токсични отпадъци. Някои от тях се изяждат помежду си, а други унищожават нашите клетки. Някои нахлуват в тъканите ни. Някои крадат храната ни. Други правят всичко изброено. 

Патогенните паразити често живеят и се размножават в чревния тракт, но също могат да мигрират към черния дроб, панкреаса, белите дробове, стомаха, мозъка, както и други области и/или други органи. Има различни паразити, като кръгли червеи, метили, острици, анкилостоми и други, които заразяват домакина си и веднага започват да се влошават здравето му като абсорбират жизненоважни хранителни вещества за нуждите на домакина и в замяна освобождават токсините в тялото. Други дълго време се спотаяват в тялото ни и изчакват подходящия момент, за да се възпроизведат и да ни интоксикират.

Често срещано погрешно схващане е, че паразитни инфекции се появят в по-слабо развитите страни или при общества с по-ниска хигиена. В действителност, повечето от нас са били заразени с паразити в някакъв момент от живота си чрез консумиране на заразена храна или вода, недостатъчна топлинна обработка на месо или риба, неизмити плодове и зеленчуци или от влизане в контакт с микроскопични физическа яйца върху повърхности. Заразеният човек може лесно да предаде яйца на околните. Микроскопични яйца често присъстват на дръжки на врати, мобилни телефони, масите на ресторанта, ръцете, кожата и домашните любимци.

Amy Meyers, лекар и автор на редица научни публикации в областта казва: “Ако сте опитвали безброй подходи да излекувате червата си и да облекчите симптомите без успех, паразитозата може да бъде основната причина за много от вашите необясними и нерешени симптоми. “

Паразитите и имунната система 

Паразитите отслабват имунната система като намаляват отделянето на имуноглобулин в организма, а присъствието им постоянно стимулира реакцията на имунната система. След време отслабването на защитните сили на организма може да доведе до проникване на бактериални и вирусни инфекции в човешкото тяло.

Паразитите и психичните разтройства 

Макар че психиатричните ефекти на тези инфекции са вече добре известни в областта на медицината, те рядко се диагностицират. Освен това, значението на някои от тези инфекции могат да датират още от пренаталното развитие. Проучване, направено в детския център на болница John Hopkins в Балтимор и публикувано от General Psychiatry още през 2001 г. установява, че майките с Херпес Симплекс тип 2 инфекция по време на бременността раждат деца, за които риска от развитие на шизофрения е шест пъти по-висок. В САЩ, Европа и Япония са проведени проучвания които показват връзката между прекарана лаймска болест (борелиоза) от майката по време на бременността и повишен риск от развитие на шизофрения при бебетата.

Друг вид са тези паразитни инфекции като невроцистицеркоза (усложнение от заразяване с ларвната форма на някои видове тении), когато мозъкът е пряко нападнат от инфекциозния агент чрез добре установен механизъм, водещ до кисти, лезии, мозъчен оток и т.н. Признаци на психиатрично заболяване (депресия и психоза ) са открити в над 65% от случаите невроцистицеркоза (причинени от вид тения като заболеваемостта в САЩ и Европа се увеличава поради демографско увеличение на имигрантското население). Макар механизмите за психиатрични прояви да са лесни да се демонстрират, когато мозъчната тъкан е пряко засегната, има и множество документирани съобщения в литературата за психични симптоми, свързани с други паразити като ламблиаза, аскари (нематоди), трихинелоза, лаймска борелия и вируси като борна вирус.

Д-р J. Packman от Yale University пише, че “Пациенти с паразитози са по-склонни да проявяват промени в психическото състояние и има подобрение в психичното състояние на подмножество на психиатрични пациенти след проведено антипаразитно лечение. ” В действителност, при преглед на 1300 случая на заразяване с трихинелоза в Германия са открити възпаления на централната нервна система в до 24% от случаите.

Клинично, в случаи на усложнения следствие на паразитоза, проблемът е в липсата на лекари- специалисти по психичното здраве, квалифицирани да поставят такава диагноза. Дори специалистите по инфекциозни болести са склонни да подценяват обхвата на проблема, отчасти и поради недостатъчни сведения (усложненията от паразитните инфекции не се отчитат в повечето държави, както и честотата на трихинелоза).

Други паразитни, бактериални и вирусни инфекции, като токсоплазмоза и стрептокок, показват силна статистическа връзка с психични заболявания. При хората остра инфекция с токсоплазмоза, причинена от паразита Toxoplasma gondii, може да причини мозъчни увреждания, промени в личността и симптоми на психоза, включително делюзии и слухови халюцинации. Toxoplasma Gondii може да промени поведението и невротрансмитерните функции. От 1953 г. насам, осемнадесет от деветнадесет проучвания на антитела на T. Gondii при хора с шизофрения и други тежки психични разстройства са докладвани по-висок процент на Т. Gondii антитела в засегнатите лица. (Например, в едно голямо проучване, токсоплазмозата е два пъти по-често срещана при пациенти с ментални увреждания, отколкото при здрави контроли, а в едно неотдавнашно немско проучване на лица с първия епизод на шизофрения в сравнение със здрави контроли, 42% от първите в сравнение с едва 11% на последната има антитела към токсоплазмоза.)

Изследователите предполагат, че след стрептококова инфекция някои деца може да са изложени на повишен риск от развитие на обсесивно-компулсивно разстройство.

Две други проучвания са установили, че излагането на котки (основен носител за предаване на токсоплазмоза) в детството е рисков фактор за развитието на шизофрения. Освен това, някои антипсихотични и стабилизиращи настроението медикаменти като халоперидол и валпроева киселина инхибират този паразит ин витро при концентрация под тази в цереброспиналната течност и кръвта на индивиди, лекувани с това лекарство, което предполага, че някои лекарства, използвани за лечение на шизофрения и биполярно разстройство може действително да работят чрез инхибиране на репликацията на Т. Gondii.

Да се направи правилна диагноза на психиатрични симптоми е сложна задача. Но днес вече е добре установено, че не само Т. Gondii се явява прична за развитие на някои психози: свръхрастежът на кандида (гъбична инфекция), други гъбички, микоплазма и опасни анаеробни организми в стомашно-чревния тракт, високият прием на захар, и болести, които нараняват лигавицата на червата може да предизвика нарушение на функцията на мозъка (гърчове, объркване, слаба памет, депресия, затруднения в обучението, главоболие и разстройства на концентрацията и вниманието). Тези мозъчни симптоми са причинени от абсорбацията на невротоксични вещества, произвеждани от микоплазмата, гъбичките, борелиоза и анаеробни организми.

Паразитите и обменните нарушения 

Невротоксични вещества, произведени от паразитите могат да вредят на дейността на хипоталамуса, което води до нарушено производство на ендокринните хормони. Затова при пациенти с чревен патогенен свръхрастеж често се наблюдава нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и надбъбречна недостатъчност (болест на Адисон). Лицата, страдащи от хипотиреоидизъм, често не проявяват повишена температура докато развиват тези инфекции, което би могло да накара лекаря да заподозре инфекциозно заболяване. Друг фактор, който може да допринесе за хормонална недостатъчност е например наличието на микоплазма в нервната тъкан, която се храни с веществата, които спомагат за синтеза на естроген, тестостерон, прогестерон и кортизон.

Изследванията показват, че панкреатични метили са основната причина за диабет тип 2. Тези паразити прихващат глюкозата в кръвта и причиняват дългосрочната намеса в производството на инсулин и претоварване на органите като в крайна сметка водят до дисфункция, която ние наричаме диабет тип 2.

Паразитите и заболявания като рак, астма, кашлица и синдром на раздразнените черва 

Днес се отчита връзка между паразити и общи здравни състояния, включително рак, астма, алергии и синдром на раздразнените черва. Например, нощна кашлица и астма, причинена от кръгли червеи в белите дробове или подуване, газове, гадене и промени в апетита, причинени от Strongyloides и чернодробен метил, намиращи се в жлъчката и черния дроб.

Някои паразитни червеи, които живеят в човешкото тяло може също да повишат риска от развитие на някои видове рак. Opisthorchis viverrini и Clonorchis Sinensis са чернодробни метили (вид плоски червеи), които са свързани с повишен риск от развитие на рак на жлъчните пътища. Тези инфекции се разпостраняват чрез яденето на сурови или недостатъчно топлинно преработени риби.

Schistosoma haematobium е паразит, живеещ във водата на някои страни от Близкия Изток, Африка и Азия. Инфекцията с този паразит (заболяване, наречено шистозомиаза) е втората по важност паразитна болест след маларията, която поразява десетки хиляди души ежегодно. Шистозомиазата е свързана с рака на пикочния мехур. Възможните й връзки с други видове рак сега се проучват.

Изследователите са открили, че при развитието си в човешкия организъм трематодите от вида Fascio-lopsis busri отделят естествени отпадъци от своята дейност. Един от тези отпадъци предизвиква стремително делене на раковите клетки. Следващите клинични проучвания показали, че в организма на повечето болни от рак има тези трематоди.

 В съвременната алтернативна медицина все повече се налага мнението, че има само пет основни причини за заболявания, които включват: отравяне с тежки метали, паразити, вируси, гъбички, както и неподходяща диета и хранене. 

Заключението от проучванията на д-р Хулда Кларк за връзката между паразитозите и различни видове рак гласи “Виждам, че всички дегенеративни заболявания и туморна активност, са сходни. Всички те са причинени от паразити. Един единствен паразит! Това е човешкият чревен метил. И ако убиеш този паразит, дегенеративното заболяване и туморната дейност спира.“

Паразитите и урогениталните инфекции 

Няколко вида паразити се хранят с остатъчните продукти от микотичните инфекции, като на свой ред създават подходящи условия за развитие на редица уроинфекции. Според все повече американски и руски учени хламидия и трихомонас (Chlamydia trachomatis и Trichomonas vaginalis) също се причисляват към паразитните инфекции.

Общи признаци на паразитна инфекция: 

  • Синдром на раздразнените черва или проблеми с запек, диария, газове, подуване на корема.
  • Международни пътувания, по време на които човек е преживял т. н. “диария на пътешественика “.
  • Проблеми със съня или често събуждане през нощта.
  • Кожни раздразнения като екзема, уртикария, розацея, и др.
  • Скърцане със зъби.
  • Постоянни болки в ставите или мускулни болки.
  • Хронични умора, летаргия и липса на енергия.
  • Депресия или липса на интерес към живота.
  • Желязодефицитна анемия.
  • Раздразнителност, тревожност и чести промени в настроението.
  • Ненаситен апетит.
  • Анален или вагинален сърбеж.
  • Изтъняване или окапване на косата.
  • Лош дъх и телесна миризма.
  • Хипогликемия.

Недохранване и витаминни дефицити въпреки здравословна диета.

Тези симптоми са прояви на вътрешната битка на човешкото тяло срещу паразитите. Голямо количество енергия се изразходва по време на тези постоянни усилия на тялото да противодейства на ефектите от паразитите и запазването на хомеостазата. В допълнение, тези симптоми водят до недохранване, обезводняване и отслабване на имунната реакция на организма и водят до редица други здравни проблеми.

Симптоми като: проблеми със съня, кожни раздразнения, промени в настроението, както и мускулни болки могат да бъдат причинени от токсини, които определени паразити освобождават в кръвния поток. Тези токсини често причиняват безпокойство, което може да се прояви по различни начини. Така например, събуждане в средата на нощта или скърцане със зъбите са признаци, че тялото ви изпитва тревожност. Когато тези токсини взаимодействат с вашите невротрансмитери или кръвни клетки, те могат да причинят промени в настроението или дразнене на кожата, които да се проявят чрез лезии, дерматити и др.

Диагностика на паразитите 

Паразитните инфекции често остават незабелязани и нелекувани, защото традиционните тестове на изпражнения дават нерядко грешни отрицателни резултати. Друга причина е, че някои видове паразити могат да бъдат диагностицирани само чрез специфични тестове (включително кръвни и на урината), което е рядкост в медицинската практика. Не е за пренебрегване и проблема с миграцията и мобилността на населението, което е причина за разпостраняване на така наречените екзотични инфекции, за които няма достатъчно данни и подготвени специалисти в конкретната държава. </p >

Лечение на паразитните инфекции 

Съществуват медикаментозни, фитотерапевтични и биорезонансни методи за лечение на паразитозите. Най-известните и масови билки, прилагани заради антипаразитното си действие са: тиквено семе, орех (листа и зелени обелки), карамфил, левурда (див чесън), салвия, глухарче, пелин и др. При наличие на гъбични инфекции, хламидия (Chlamydia trachomatis) или трихомониаза (Trichomonas vaginalis) се прилагат също полски хвощ, бяла бреза, смрадлика и др.

При прилагане на лечение с билки е важно да се спазва общ разтоварващ режим на хранене, а в някои случаи и лечебно гладуване [1]. Важно е да не се допуска констипация като прочистването може да се повтори няколко пъти с кратки периоди на почивка. Това е необходимо, за да се обхванат и паразитите, които са в началото на своя жизнен цикъл. Препоръчително е в диетата да се включат храни като тиквено семе, чесън, грейпфрут и да се избягват преработените храни и тези, съдържащи месо, което не е преминало топлинна обработка. Важно е да се има предвид, че при прочистване и лечение на паразитни инфекции, независимо дали то се провежда с медикаменти или фототерапевтични средства, е необходимо лечението да се проведе от всички членове на семейството понеже паразитите лесно се разпостраняват между членовете на едно домакинство. След провеждането на лечебен курс е желателно да се укрепи имунната система и да се следват здравословен начин на живот и пълноценна диета.

С профилактична цел е добре веднъж годишно да се приемат антипаразитни билкови продукти, а при пътувания до екзотични дестинации – двукратно след завръщането с почивка от 1 месец.

Ние предлагаме на своите клиенти следните продукти с антипаразитно действие:

Тинктура Черен Орех

Тинктура Черен Орех  на Панацея™ подкрепя детоксикацията. Влияе положително върху храносмилателната система, стимулира имунитета и оказва антипаразитно действие.

Черният орех е подходящо средство срещу патогени като протозои и хелминти, включително глисти, острици и др. Билката потиска свръхрастежа на болестотворните гъбички (Candida albicans); потискат свръхрастежа на Listeria, Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus и други патогени, предизвикващи чревни инфекции;

Нетно количество: 100мл

Повече за Тинктура Черен Орех

Тинктура за чревната микрофлора

Продуктът е специално подбрана комбинация от следните лечебни растения: екстракт от тиквено семе, левурда, салвия, глухарче, коприва и роза.

Продуктът е богат на биоактивни вещества като кукурбитин, флавоноиди, феноли, тритерпени и др., които оказват антипаразитно и антиоксидантно действие. Стимулира детоксикационните процеси в организма и спомага за прочистване на стомашно-чревния тракт.

Изцяло натурален продукт.

Повече за Тинктура за чревната микрофлора

 Тинктура Урофикс

Продуктът е балансирана комбинация от следните лечебни растения: левурда, орех, полски хвощ, бяла бреза, живовлек и смрадлика. Прилага се при наличие на паразити като хламидия и трихомонас.

Урофикс е естествена подкрепа при инфекции на пикочо-половата система. Продуктът стимулира имунната система и оказва благоприятен ефект при уроинфекции. Тинктурата съдържа биоактивни вещества с антибактериално и антипаразитно действие, което я прави подходящо допълващо медикаментозната терапия средство.

Изцяло натурален продукт.

Повече за Урофикс

Източници:

The Role of Infections in Mental Illness

http://www.psychiatryadvisor.com/schizophrenia-and-psychoses/targeting-common-parasite-could-help-treat-certain-mental-disorders/article/403368/

http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/infectiousagents/infectiousagentsandcancer/infectious-agents-and-cancer-parasites

http://blogs.naturalnews.com/parasite-infection-hidden-cause-disease-deterioration/