Билката сладък пелин /Artemisia Annua/ е използвана за лечение на треска в продължение на повече от 2000 години и за лечение на малария повече от 1000 години в Китай. Kитайският термин за растението e “кингао”, което означава “зелената билка “. Най-ранният запис за клинична употреба на билката датира от най-малко 2000 години в свитък озаглавен „Предписания за петдесет и две болести“, открит от гробница в Чанша, Хунан през 1973 г. През 4-ти век, медицинската употреба на сладкия пелин е описан в китайския Наръчник на предписанията за спешни лечения.

Нобеловата награда за физиология и медицина от 2015 г. бе присъдена съвместно на д-р. Юю Tу, Уилям С. Кембъл и Сатоши Омура за откритията си от естествените продукти artemisinin и avermectin. Д-р Юю Ту получава наградата за своята работа по сладкия пелин и неговото приложение като антипаразитен агент.

Освен при малария, билката се използва и за бактериални инфекции като дизентерия и туберкулоза, заболявания, причинени от паразити и акари, някои туморни заболявания, гъбични инфекции, вирусни инфекции и дори обикновена настинка. Други приложения включват лечение на разстроен стомах, треска, жълтеница, псориазис, системен лупус еритематозус (SLE) и други автоимунни нарушения, загуба на апетит, нарушения на кръвоносните съдове, запек, разстройства на жлъчния мехур, болки в стомаха, болезнена менструация и ревматизъм.

Хората със СПИН използват билката за предотвратяване на често фатален тип белодробна инфекция, наречена пневмоцистна пневмония (ПКП), причинена от гъбички.

Сладкият пелин може да се прилага директно върху кожата за бактериални и гъбични инфекции, артрит и други ставни болки, натъртвания и навяхвания.

Антипаразитна активност

Днес най-проученото производно на сладкия пелин е Артемизин, който е високо клинично оценен и е единственото антималарийно лекарство, за което никога не е била документирана клиничната резистентност. Aртемизин е изолиран от Artemisia annua през 1972 г. и структурата му е изяснена през 1979 г. През 2004 г. Roll Back Malaria Partnership (http://www.rbm.who.int) издава изявление в отговор на антималариалната лекарствена резистентност, препоръчвайки: Политиките за лечение на малария във всички страни, които изпитват резистентност към монотерапии, трябва да бъдат комбинирани терапии, за предпочитане такива, които съдържат производно на артемизинин.

Артемизин и неговите производни са токсични за маларийния паразит при наномоларни концентрации, предизвикващи специфични мембранни структурни промени в стадия на еритроцитите, които убиват паразита.

Сладкият пелинът се използва за елиминиране на кръгли червеи. Различните видове кръгли червеи са най-честата инфекция с паразити в света, разпространявани директно от човек на човек. Кръглите червеи могат да причинят кашлица, задух, болки в корема, гадене и диария, кръв в изпражненията, загуба на тегло и наличие на червеи в повръщане или изпражнения.

Клинично проучване на ефекта на тинктура от сладък пелин води до заключението, че билката съдържа съдържа вещества, които са ефективни срещу хемлинтни паразити.

Антитуморна активност

Противораковата активност на артемизинин и неговите производни се дължи на образуване на свободен радикал, което причинява молекулно увреждане и клетъчна смърт на туморните клетки като в ниска степен засяга здравите.

Данни от in vitro изследвания:

Артемизинин показва цитотоксичност към човешките туморни клетъчни линии Р-388, А-549, НТ-29, MCF-7 и КВ. 1, 2 и инхибира растежа на Ehrlich асцити и HeLa туморни клетки.

Производните на сладкия пелин могат да бъдат ефективни при лечението на ракови заболявания, които свръхекспресират трансферинови рецептори. Този механизъм на действие включва притока на желязо в туморните клетки, което след това предизвиква образуването на свободни радикали от артемизинин, които причиняват молекулярно увреждане, водещо до клетъчна смърт.

Имуномоделираща активност

Сладкият пелин показва наличието на полизахариди, които променят функцията на макрофагите и броят на неутрофилите (тип бели кръвни телца) благодарение на сулфатни полизахариди като ксилоза, глюкоза, арабиноза, галактоза и галактозамин.

 Антимикробна активност

Проучванията in vitro показват, че сладкият пелин проявява антимикробна активност. Изследванията показват, че билката показва широк спектър на антимикробна активност срещу няколко бактериални щамове, включително ешерихия коли и салмонела.

Сладкият пелин не само може да убива бактерии, но също така е доказано, че убиват гъбички. Билката потиска растежа на много широк спектър от тествани гъбички и демонстрира антиоксидантни свойства по време на тестването.

Друго изследване, показва, че сладкият пелин потиска растежа на Candida albicans. Това е най-честият тип инфекция от дрожди, открита в устата, в чревния тракт и влагалището, и може да засегне кожата и другите лигавични мембрани. Candida albicans може да причини всички видове общи, но силно нежелани симптоми на кандидоза.

Противопоказания:

· Прилагайте внимателно при пациенти с нарушена имунна функция, тъй като сладкият пелин може да има имуносупресивна активност.

· Билката не се препоръчва на бременни или кърмещи жени поради липса на налични научни доказателства за нейната безопасност за плода.

· Не се препоръчва да се приема едновременно с антибиотици.

Източници

Източници

Източници

Източници