Днес, в развитите страни повече от 30% от възрастното население страда от високо кръвно налягане, причинено от стрес, неправилно хранене, затлъстяване, нездравословен начин на живот и много други. Наричаме високото кръвно налягане е „тихият убиец“ тъй като води до много здравословни проблеми като инфаркт, бъбречни заболявания, проблеми със зрението и редица метаболитни заболявания.

Според Световната Здравна Организация, хипертонията причинява приблизително 7,5 милиона смъртни случаи годишно, което прави oколо 12% от общата сума от всички смъртни случаи. Това прави артериалната хипертония социално значимо заболяване, особено в Европа и САЩ.

Най-честите причини за високо кръвно налягане

• Наднормено тегло

• Диабет

• Недостатъчна физическа активност

• Консумация на високи количества сол

• Недостатъчно количество витамин Д

• Фамилна обремененост

• Стрес

• Прекомерна консумация на алкохол

• Бъбречна недостатъчност

• Тютюнопушене

Поддържането на здравословно и балансирано хранене, както и здравословен начин на живот може да помогне да се избегне риска от високо кръвно налягане.

9 билки и подправки, които понижават кръвното налягане

Това са леснодостъпни билки и подправки, които по естествен начин ни помагат да се справим с високото кръвно като намалим или дори предотвратим приема на медикаменти:

Канела

 Канелата може наистина да направи чудеса не само с високото кръвно – тя предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания и диабет, спомага за намаляване на теглото. Научни проучвания показват, че приемът на канела, разтворена във вода води до по-ниски нива на кръвната захар. Примерна рецепта: 1 супена лъжица канела се разтваря в около 200мл вода и се пие 1 път на ден в продължение на 3 седмици. Канелата може да се приема и с мед или кисело мляко, както и като добавка към смутита.

Маслини и зехтин

 Зехтинът е известен способ за намаляване на кръвното налягане и той, наред с маслините са незаменима част от най-здравословните хранителни режими в света. Зехтинът не само регулира високото кръвно налягане, но и намалява нивото на холестерола.

Учените предполагат, че полифенолите в зехтина са тези, които помагат за понижение на кръвното налягане. Това се осъществява чрез предпазване на т. нар лош холестерол (LDL) от окисление (увреждане, предизвикано от свободните радикали, което допринася за високо кръвно налягане).

Важно е да се отбележи, че зехтинът губи голяма част от ефективността си при нагряване. Поради тази причина, е необходимо да се добавя към ястията след приключване на топлинната обработка.

Чесън

 Ефектът от прием на чесън е поразителен- кръвното пада и се нормализира в рамките на половин час. Чесънът съдържа алицин, вещество, което е антиоксидант с благоприятно влияние върху кръвното налягане, което разширява кръвоносните съдове и регулира сърдечната дейност. Освен всичко друго то стимулира защитните сили спрямо вирусни и инфекциозни заболявания. Алицинът се съдържа само в пресния чесън, неговите положителни ефекти се унищожават при готвене и гранулиране.

Левурда (див чесън) Дивият чесън е билка и подправка, позната още като див лук, горски чесън и др. Той е подобен на градинския лук, но повече наподобява красиво цвете. А ползите му са неизмерими.

Лечебни свойства притежават както листата на дивия чесън, така и неговите луковици. Билката се прилага и при високо кръвно налягане и атеросклероза. Консумацията им води до дразнене на стомаха. Освен това малко известно е, че левурдата е добро средство срещу безсънието. Пресните листа могат да се добавят към салати, кат билката може да се приема под формата на тинктура или екстракт.

Лук

 Проучванията на химичния състав на лука показват, че той съдържа кверцетин което намалява риска от инфаркти и инсулти, както и вероятността от образуване на тромби. Лукът съдържа също рутин – вид флаваноид, който влияе благоприятно въррху хипертонията. Освен под формата на подправка за салати, лукът може да се приема и под формата на прясно изцеден сок – приемайте по 50мл преди хранене.

Глог

 Глогът е билка, която се използва традиционно продължение на хиляди години за намаляване на кръвното налягане. Отвара или тинктура от глог влияят благоприятно върху сърдечната дейност и спомагат за овладяване на хипертонията. Билката предотвратява съсирването на кръвта поддържа нормалната циркулация на кръвта. Глог може да се използва като хапче, течен екстракт или чай.

Куркума

 В редица случаи главната причина за хипертонията се явява инфекциозн процес в тялото. Тук на помощ се явява куркумата, която съдържа куркумин, вещество което намалява възпаленията в цялото тяло. Куркумата подобрява здравето на сърдечносъдовата система и поддържа нормалната циркулация на кръвта. Научните данни показват, че хората, които в продължение на година са употребявали тази подправка страдат с до 30% по-рядко от инсулт. В състава на куркумата влизат вещества със силни антиоксидантни свойства, които оказват хипотензивен ефект и влияят благоприятно на сърдечно-съдовата система.

Риган

 Риганът е добре известно още от древността средство срещу високото кръвно налягане и атеросклерозата. Проучванията на химичния му състав изолират съединието сarvacrol, на което се дължи хипотензивния ефект на растението. Риганът също така намалява пулса и спомага за възстановяване на баланса на диастоличното и систоличното кръвно налягане. Важна особеност обаче е, че може да снижи либидото, така че трябва да се прилага внимателно. Може да се консумира под формата на подправка на меса и риба, както и под формата на чай и тинктура.

Лавандула

 Чрез масажиране на тялото с масло от лавандула, драстично може да намалите кръвното налягане. Билката действа като вазодилататор чрез разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин може да се понижи високото кръвно налягане. Ароматът й действа успокояващо на ума и тялото и може да бъде използван успешно като средство за намаляване на тревожността.