Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Учените потвърдиха, че екстракт от сладък пелин инхибира репликацията на COVID-19

.

Потвърди се, че сладкият пелин инхибира репликацията на COVID-19   Това показват проучвания в САЩ и в института "Макс Планк" в Германия   Учени от няколко изследователски института в САЩ доказаха, че екстрактите от ароматната билка, наречена сладък пелин (Artemisia annua), инхибират репликацията (потискат възпроизвеждането) на тежкия остър респираторен коронавирус (SARS-CoV-2) - агентът, отговорен за пандемията на текущата коронавирусна инфекция COVID-19.    Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета във Вашингтон и По..

Прочети...

7 доказани ползи от Витамин С

.

Витамин С /аскорбинова киселина/ е основен витамин, който не може да се произвежда от тялото, а се усвоява от храната. Той е водоразтворим и се намира в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, шипки, броколи, къдраво зеле и спанак. Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение. Въпреки че обикновено се препоръчва приема на витамин С от храни, много хора се обръщат към добавки, за да задоволят нуждите си. Ето 7 научно доказани ползи от приема на витамин С под формата на хранителна добавка: 1..

Прочети...

Пнацея™ във Варна на изложение Вселена Здраве

.

Приятели, Панацея™ ще участва на изложение Вселена Здраве - 12 и 13 Октомври - Делта Планет Мол, Варна. Вход - свободен. Заповядайте! ВСЕЛЕНА ЗДРАВЕ е изложение, което представя продукти, услуги, технологии и практики от всички сфери, свързани с човешкото здраве. Събитието цели да придаде стойност към информирания избор на всяка личност в стремежа да опази, поддържа и възстановява своето здраве, като по този начин се радва на пълноценен и щастлив живот! ..

Прочети...

Панацея™ ви очаква на Мисия Здраве 2019

.

Екипът на Панацея™ ви очаква на изложение Мисия Здраве 2019, което ще се проведе от 27 до 29 Септември 2019г. в София, Княжевска градина. Ще ни откриете на щанд 6, шатра 9. Работното време на изложението е: 27-ми септември / петък  -   12:00 - 20:00  28-ми септември / събота -  10:00 - 20:00 29-ти септември  /неделя -  10:00 - 16:00  Очакваме ви! ..

Прочети...

Действия при ухапване от кърлеж

.

Автор: Александър-Константин Йовчев Благодаря на Александър Блажев, Огнян Миков и Мария Наумова, които ми помогнаха с корекции и допълнения за написването на тази статия! В последните години се обръща все по-голямо внимание на сериозните последствия, които могат да настъпят след ухапване от кърлеж. Въпреки че живеем във века на информационните технологии, тоталната неинформираност относно кърлежите на огромен брой хора ме накара да напиша тази статия. Какво представляват кърлежите, видове кърлежи и устройство на кърлежите Кърлежите са дребни паякообразни животни, групирани в надсе..

Прочети...

Очанка – грижа за очите от древността до днес

.

Почитана поради възстановителния си ефект върху зрението, очанката (Euphrasia officinalis) има дълга история на традиционна употреба. Името Евфрасия произхожда от Древна Гърция - от името на една от трите грации (богини на грацията и красотата) - от гр. Euphrosyna, което означава благоразумна. Преводът от латински пък означава „радост“. Документирано е, че римските лекари са използвали билката при очни инфекции. През средните векове очанката, в съчетание с тютюн, се е пушила като се е смятало, че това води до облекчение при бронхиални настинки. В Европейския фолклор се посочва, че..

Прочети...

Розмарин – естествената подкрепа за паметта, концентрацията и зрението

.

Има много хранителни добавки и диети, които предлагат различни начини за подобряване на паметта и концентрацията. Една от най-известните билки е розмарина. Подкрепят ли съвременните научни изследвания традиционното й приложение за подобряване на когнитивните процеси? За билката розмарин Розмарин (Rosmarinus officinalis) е билка с игловидни листа. Тя е многогодишно растение, чието родното място е Азия и Средиземноморието, но днес се отглежда почти в целия свят. Родовото име Rosmarinus произлиза от латинското „Роса на морето“ и традиционно се свързва с памет, любов и вярност..

Прочети...

Нови продукти на Панацея ™

.

Имаме удоволствието да представим новите ни продукти: тинктура Гераниум - част от серия Витал и тинктура Бронхофикс - новият член на серия Класик. Тинктура Гераниум е екстракт от кръвен здравец. Продуктът стимулира производството на червени кръвни клетки и се прилага с успех като съпътстващо терапията средство при херпесни вируси - тип 1 и тип 2.  Повече за продукта       Тинктура Бронхофикс е екстракт от синергична билкова комбинация - евкалипт, борови връхчета, живовляк, салвия, лайка и пасифлора, която оказва натурална подкрепа при кашлица и бро..

Прочети...

Два лесни начина за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

.

Днес повечето от анализираните производствени проби показват наднормени нива на пестициди. Това означава, че ако не купуваме само сертифицирани биологични плодове и зеленчуци, вероятно ще консумираме редица химикали всекидневно. За да информира обществеността за тези опасности, работна група по околна среда EWG  (американска активистка група, специализирана в изследвания и застъпничество в областта на земеделието, публичните земи и корпоративната отчетност) публикува списък на доказано най-замърсените и най-чистите плодове и зеленчуци. Списъкът на „замърсените“ се нарича "Dirty Dozen..

Прочети...

Оросява ли се достатъчно вашият мозък?

.

Как по естествен път да подобрим оросяването на мозъка? Добре известно е, че мозъкът върши много работа. Тъй като тази малка част от нашето тяло е отговорна всички органи да работят добре, важно е да се уверите, че той получава достатъчно количество кислород чрез кръвта. Постигането на това не е дори толкова сложно, колкото звучи, и ето как можете да го направите: 1 Движение - Редовното упражняване на физическа активност е безценно за тялото и мозъка. Експертите казват, че движението трябва да бъде приоритет, ако целта е да се подобри циркулацията на кръв в мозъка. Няма значение дали ста..

Прочети...

Екстрактът от корен на глухарче влияе върху пролиферацията и преживяемостта при рак на дебелото черво

.

Екстрактите от корен на глухарче са изследвани широко през последните години заради тяхната противовъзпалителна активност. Едно от последните изследвания на билката показва нейната ефективност и в унищожаване на ракови клетки в клетъчни модели на рак на дебелото черво. Изследването показва също, че глухарчето индуцира програмирана клетъчна смърт селективно при> 95% от клетките на рак на дебелото черво. Противораковата ефикасност на този екстракт е потвърдена в in vivo проучвания. Установено е активирането на унищожение на ракови клетки чрез лечение, видно от анализите на генната експре..

Прочети...

Продуктите на Панацея - вече и в магазин Лайка в Софарма Тауърс

.

Продуктите на Панацея - серия Класик и серия Витал се предлагат в магазин Лайка - в търговския център на Софарма Тауърс, ет.2 /до КАТ/ в София. Повече информация на +0879 442 662 и онлайн на лайка.бг ..

Прочети...

Панацея - билкова тинктура подкрепя работа с деца със специфични нужди

.

Панацея – билкова тинктура е дарител в полза на терапия, предназначена за работа с деца с увреждания. Нашите приятели от Конна База "Ахил" вече имат рампа и платформа за качване, за да могат деца с различни умения и потребности да получат ползите от конната терапия. Общуването с благородните животни обогатява малки и големи, болни и здрави. Вижте видеото ..

Прочети...

Дрогерия Парамед - нов партньор на Панацея™

.

Продуктите от серия Витал и серия Класик на Панацея™ вече се предлагат и в дрогерия Парамед "Славейков" в София. Адресът е ул. Дякон Игнатий 19 /до площад Славейков/ ..

Прочети...

Серия Витал - нови продукти на Панацея™

.

Предлагаме на Вашето внимание нашата нова серия тинктури - серия Витал. Новите ни продукти са в стъклена опаковка, с нов дизайн на опаковката. Тинктура Виталин™ е синергична комбинация от адаптогенни билки: екстракт от смирна, ашваганда, астрагал и сибирски женшен. Продуктът спомага за адаптиране на организма към стрес. Вложеният в Тинктура Бабини зъби, трибулус е с български произход, Тинктура Шафран е продукт с широко приложение, а Тинктура Сарсапарила предлага билкова подкрепа за страдащите от кожни проблеми, докато Тинктура Исландски Лишей помага в борбата срещу кашлица. Повече..

Прочети...

Шафранът – растение с удивителни лечебни качества и древна история

.

Шафранът произхожда от Иран, откъдето се разпостранява в Евразия и след това до части от Северна Америка, Северна Африка и Океания. Цветът на растението е лилав и притежава аромат на мед. Шафранът расте до 20-30 см на височина е се развива между октомври и февруари. Култивирането и използването на шафран започва преди повече от 3500 години. Растението се продава и се използва на различни континенти и се използва като лечение за над 90 заболявания. Древногръцките легенди описват как войници, тръгващи на опасни пътувания, взимат със себе си шафран. По време на своите военните кампании Алекс..

Прочети...

Тинктурите от серията Панацея™ вече и във Враца

.

Продуктите от серията Панацея™ се предлагат и в магазин Биотонус в град Враца. Адресът на магазина е ул. Иванка Ботева 20 (сградата на ДЗИ). Картата можете видите тук. За повече информация: тел. 0879 144 964 ..

Прочети...

Сарсапарила – лечебна билка при псориазис и още научно доказани ползи

.

Сарсапарила (Smilax aristolochiifolia) е многогодишно увивно растение, чиято родина е Мексико и Централна Америка. Коренът притежава изключително мощни фармакологични свойства, известни още от древността, а употребата му с лечебна цел продължава до днес, когато ефикасното му въздействие е признато и от съвременната медицина. В продължение на векове местните хора по целия свят са използвали корена на растението за лечение на проблеми със ставите като артрит и за лечение на кожни проблеми като псориазис, екзема и дерматит. Считало се е, че лекува проказа поради своите "пречистващи кръвта" сво..

Прочети...

Кой и защо противопоставя природолечението и медицината?

.

През последния век, откакто медицинското лечение е общодостъпно, продължителността на живота е нараснала тройно, а смъртността, особено детската, е много по-ниска. Това се дължи в огромна степен на достиженията на съвременната медицина да предотвратява и лекува множество болести, които преди са били смъртна присъда. Хората в развития свят почти не умират от апандисит, възпалени зъби, порезни рани и тетанус; много от усложненията при раждане се овладяват и се спасяват живота и здравето на майки и бебета; вариола, морбили и полиомиелит вече не отнемат половината деца в семействата, благодарение ..

Прочети...

Панацея™ ще участва на фестивала Здравей - Зимна Приказка

.

Фестивалът Зимна Приказка е част от фестивалите организирани от проекта Здравей! Това е трети поред фестивал и поради големия интерес – първи зимен. Това е най-големият, най-цветният, най-забавният и най-достъпният фестивал за балансиран начин на живот в България! Идеята му е да популяризира балансирания начин на живот сред българите и особено сред младите и децата.   Какво ще предложи фестивала? -  Изложители, които ще представят своите продукти в областта на здравословния начин на живот, сред които сме и ние – билковите тинктури от серията Панацея™ - Мастър Кулинарни К..

Прочети...

Продуктите от серията Панацея се предлагат във Велико Търново

.

Тинктурите от серията Панацея вече се предлагат и във Велико Търново. Новият ни партньор е Магазин Аюрведа Здраве с адрес:  ул. Симеон Велики 6.  Тел. за контакт: 0882 104 991 ..

Прочети...

Панацея - Тинктура За мъжа участва в Моември

.

Моември не е печатна грешка! Месец ноември в световен мащаб е посветен на мъжкото здраве. Милиони мъже си пускат мустаци през този месец, за да участват в кампанията за солидарност и повишаване на информираността за заболяванията, които застрашават мъжете и съкращават живота им. Ракът на простатата и ракът на тестисите са опасни болести, но ако бъдат хванати и третирани навреме, имат много висок процент на преживяемост (95% за рак на тестисите и 98% за рак на простатата). Господа, изследвайте се! Посещавайте редовно личния си лекар и уролог. Знаем, че сте заети; че сте мъже на мяст..

Прочети...

Смяната на часовото време – как влияе на здравето?

.

Връщаме часовниците към зимното часово време в събота срещу неделя, в последния уикенд на месец октомври. Официалната смяна за нашата страна се извършва в 4.00 ч. сутринта в неделя, когато става отново 3.00 ч. Не е нужно да ставате специално за целта, освен ако работата ви не го изисква – можете да настроите часовника си по новото време преди да си легнете или пък след като станете от сън (само си изчислете алармата, за да не закъснеете за някъде в неделната сутрин). Електронните устройства с връзка към интернет обикновено се пренастройват сами – компютрите и смартфоните направо ще ви покажат ..

Прочети...

Заредете се със здраве през есента

.

Лятното слънце рязко напусна небето, почивките свършиха, а ниските температури и продължителните дъждове безапелационно отбелязват началото на есента. Наред с новия учебен и работен сезон се задават и предизвикателства към здравето – настинки, вируси, стрес, реакции към сухия въздух от отоплението, влажните мъгли и градския смог. Липсата на слънчеви лъчи допълнително влошава положението, тъй като именно от тях си набавяме витамин D, а той е отговорен за отлагането на калций в костите и зъбите, участва в имунната защита и хормоналния баланс. Но не се паникьосвайте! С правилната нагласа есе..

Прочети...

10 невероятни ползи от цвеклото за здраве и красота

.

Цвеклото е сладък кореноплоден зеленчук, който е бил традиционен за българската трапеза, но остава дълго време непопулярен. В последните години отново намери своето заслужено  място сред здравословните храни. Цвеклото е богат източник на минерали и основни витамини и се приема като салата, супа, сок, смути или в ястия. Нека да разгледаме 10-те установени ползи от цвеклото, които обясняват удивителните хранителни стойности на този зеленчук.     Топ 10 ползи от цвеклото за здраве и красота 1.  Намаляване на кръвното налягане Здравословните ползи от цвеклот..

Прочети...

Сладък пелин – каква е научно доказаната ефективност на билката?

.

Билката сладък пелин /Artemisia Annua/ е използвана за лечение на треска в продължение на повече от 2000 години и за лечение на малария повече от 1000 години в Китай. Kитайският термин за растението e “кингао”, което означава "зелената билка". Най-ранният запис за клинична употреба на билката датира от най-малко 2000 години в свитък озаглавен „Предписания за петдесет и две болести“, открит от гробница в Чанша, Хунан през 1973 г. През 4-ти век, медицинската употреба на сладкия пелин е описан в китайския Наръчник на предписанията за спешни лечения. Нобеловата награда за физиология и..

Прочети...

тинктура Сладък Пелин - нов продукт

.

Новият член на нашето семейство е тинктура Сладък пелин /Аrtemisia annua/, 100мл. Билката проявява антимикробно действие, стимулира жлъчката и подкрепя дейността на храносмилателната система.  Основният активен компонент на Сладкия пелин е артемизин, който проявява доказано антипаразитно, антигъбично и антибактериално действие. Нобеловата награда за физиология и медицина от 2015 г. бе присъдена на д-р. Юю Tу за нейната работа по сладкия пелин и неговото приложение като антипаразитен агент. Повече информация за продукта ТУК ..

Прочети...

Еньовден - българският празник на билките и Слънцето

.

Вярва се, че на Еньовден способността на билките да лекуват е най-голяма, и то преди изгрева. Затова билкарите стават рано, преди да изгрее слънцето, и берат билки. Неслучайно българският празник Еньовден съвпада с лятното Слънцестоене – дните на максимална продължителност на деня. Каква е връзката между Лятното Слънцестоене и традициите, свързани с Еньовден? Келтите и славяните отбелязвали първия ден от лятото с танци и огньове на открито, за да приветстват слънчевата енергия. Китайците почитали Ли – китайската Богиня на Светлината и женски слънчев аспект. Друидите го п..

Прочети...

Панацея на изложение Мисия Здраве 2017

.

Заповядайте на Изложение Мисия Здраве 2017 02.06.2017 г. (петък) 12:00-20:00 03.06.2017 г. (събота) 10:00-20:00 04.06.2017 г. (неделя) 10:00-16:00 Княжевска градина (пред паметник на Съветската армия) На събитието ще представим продуктите от серията Панацея. Всички продукти ще са с 10% отстъпка. На изложението ще бъдат представени както традиционната медицина, така и множество алтернативни методи и продукти за поддържане на добро здраве и добра форма. Игрите с публиката са основна част от програмата – всеки посетител може да участва във викторините и томбо..

Прочети...

Бял равнец - билката на Ахил

.

Белият равнец произхожда от Европа и се адаптира към регионите в Северна Америка, както и на други места с умерен климат. Латинското название на билката е Achillea Millefolium като "Achillea" се отнася до Ахил, древногръцкия герой. Легендите разказват, че е използвал равнец за себе си и за своите войници заради способностите на растението да подпомага зарастването на рани. "Millefolium" означава "хиляда листа", което произтича от малките, фини и разперени листа на растението.  В България народът му е дал и други имена: бубниче, вратига, бяла еньовица, гущерка, гущерова опашка, еневичка, е..

Прочети...

Боядисване на яйца с билки и храни – екологично, красиво и забавно

.

От Милослава Савова Идва Великден, а с него и радващата очите гледка на кошничка пъстри яйца, готови да се „сборят“ в ръцете на развълнуваните деца, че и възрастни. Боядисването на яйцата се прави по традиция на Велики Четвъртък или на Велика Събота. Този ритуал в очакване на Възкресението е привлекателен и забавен, сплотява семейството и радва особено много най-малките. В грижа за тях и здравето им, а и това на възрастните, е добре да помислим за съдържанието на боите, с които багрим яйцата. Повечето от капсулите, прахчетата и гелчетата в магазина са обявени като безопасни за влагане в хра..

Прочети...

Тинктура Котешка стъпка - нов продукт

.

Тинктура Котешка стъпка е новият член на семейството на Панацея. Продуктът е проявява положително действие върху отделителната и централната нервна система и стимулира имунитета. Влияе благоприятно върху възстановителните процеси и спомага за нормализиране на кръвното налягане. ​ Повече информация ​..

Прочети...

Пролетната царица – копривата

.

От Милослава Савова Пролетта дойде и раззеленяването е видимо както в природата и градските паркове, така и на масата. Добавете вкус и свежест в ястията си с нежните листа на киселеца, лапада, спанака, цвеклото, които тъкмо сега са най-млади, сочни и пълни с витамини. При съставянето на пролетното меню не пренебрегвайте копривата.   Изправените й, заострени като корона листа увенчават статуса й на царица на пролетта. Тя е пълна с ценни вещества, които я превръщат в лековита билка, прилага се вътрешно и външно. Помага при ревматизъм, сърцебиене, диабет, световъртеж, главобо..

Прочети...

Пречистване на тялото и ума през Великия пост

.

от Милослава Савова  От днес започват православните Великденски пости – шест седмици на въздържание и смирение за вярващите в очакване на Христовото Възкресение. Въздържание от удоволствия за тялото като изобилна храна, забавления и плътски наслади, но също така и възпитание на духа и ума чрез усърдна молитва, размисъл и стремеж към висшите добродетели.  Различни варианти на пости съществуват във всички световни религии и духовни учения. Мюсюлманите имат месеца Рамадан (Рамазан), през който не слагат нищо в уста от изгрева до залеза на слънцето; юдеите имат няколко паметни дни, с..

Прочети...

Продуктите от серията Панацея вече и в Абомаркет

.

Продуктите от серията Панацея вече могат да бъдат открити в новоткрития Абомаркет в България Мол, бул. България 69, ниво -2, София. ..

Прочети...

Тинктура Пасифлора и Жасмин - нов продукт на Панацея

.

Новият продукт - тинктура Пасифлора и Жасмин е с широко приложение: за намаляване негативните последици от ежедневния стрес, нарушения на съня, лека и умерена депресия, напрегнатост и безпокойство. Двете билки са в синергично взаимодействие, което осигурява седативен и антидепресивен ефект.  Продуктът е уникална комбинация от пасифлора и жасмин - две лечебни растения, чиито ефекти са обект на многобройни клинични проучвания, заключенията на които доказват тяхното благоприятно въздейстие върху емоционалната хармония, съня и функциите на централната нервна система. Повече за продукта..

Прочети...

Панацея участва на София Вег Фест 2016

.

Заповядайте на шестото издание на София ВЕГ Фест - 22 и 23 октомври 2016 в хотел Хемус. Ще представим продуктите от серията Панацея, като ще обърнем специално внимание на новите ни тинктури. По време на фестивала организаторите от Тотали Веган ще предложат да говорим, освен за здравословния начин на живот, и за майчинство, бременност, раждане, зачеване, пълноценното хранене на майката и детето, както и комуникацията между тях. В откритата дискусия, включена в програмата, ще бъде предоставена възможност на публиката да зададе въпросите си към тези, които вече са минали по техния път. ..

Прочети...

Нов продукт на Панацея - Тинктура Глухарче корен

.

Семейството на Тинктури Панацея се увеличи с още един член - Тинктура Глухарче (корен). Панацея – Тинктура Глухарче влияе благоприятно върху дейността на черния дроб и жлъчката. Оказва положителен ефект върху обменните процеси в организма.   Корените на глухарчето, освен че стимулират обмяната, действат положително и за премахване на токсини и отрови от бъбреците и черния дроб. Билката действа и като леко слабително и подобрява апетита и храносмилането. Полезно е при екземи, кожни проблеми, абсцеси и се смята, че предотвратява старчески петна и влияе благоприятно при проли..

Прочети...

Неработни дни лято 2016

.

Уважаеми клиенти,  От 15 до 19 август  и от 7 до 9 септември, включително, няма да обслужваме поръчки. Всички получени поръчки ще бъдат изпратени в следващите работни дни както следва: 23 август и 12 септември. Извиняваме се причиненото забавяне и оставяме на посочените контакти по имейл за въпроси и коментари. ..

Прочети...

Нов партньор на Панацея в Шумен

.

Продуктите от серията Панацея вече се предлаг и в гр. Шумен - в Аюра Био Бутик - гр.Шумен, ул. Цар Освободител 103   Анна Крес ЕООД www.ayura.bg, info@ayura.bg Телефони за повече информация: 0887381348 и 0899089668     ..

Прочети...

Тинктури Панацея участва в изложението "Мисия Здраве" 2016

.

Тинктури Панацея участва в изданието на инициативата „Мисия Здраве” 2016. Ще се представят производители на хранителни добавки, лечебни заведения, фармацевтични компании и други фирми от сферата на здравеопазването и грижата за красотата. Организиран е и Фермерски пазар с над 20 семейни ферми и малки производители. Изложението започва на 10 юни и ще продължи до 12 юни 2016 г. - петък, събота и неделя пред паметника на Съветската Армия, София. Очаквайте подаръци под формата на ваучери за продукт по избор от серията тинктури Панацея. Очакваме ви в шатра 6!..

Прочети...

Котешки нокът - лечебни свойства и приложения

.

Родината на котешкият нокът са тропическите зони на Централна и Южна Америка. Растението представлява лиана, виеща се по високите дървета като достига до 30 метра на дължина. По стеблата му растат шипчета с форма на котешки нокът, откъде произлиза и името на този вид. Билката е била използвана в продължение на стотици години в традиционната американска медицина за лечение на различни здравословни оплаквания. Днес многобройните ползи за здравето на тази местна билка са довели учените в Южна Америка, САЩ и Европа да разгледат внимателно неговите ефекти като резултатите правят растението изключит..

Прочети...

Маточина - помощ при тревожност, депресия и ПМС

.

Маточина /Мelissa Оfficinalis/ е многогодишно тревисто растение от семейството на ментата. Листата, които имат леко лимонов аромат, се използват самостоятелно или като част от билкови комбинации. Лечебното растение e познато като лекарство още от времето на древните гърците преди повече от 2000 години. В средновековието маточината се прилага за успокояване на напрежението, за лечение на рани, като лек за зъбобол, при кожни обриви, ухапвания от животни и неразположения по време на бременност. Растението дори е прилагано с цел предотвратяване на плешивост. По-късно, маточината сепрепоръчва срещу..

Прочети...

Листа на орех – действие и доказани ползи

.

Орехът /Juglans Regia/ е едно от най-старите дървета, чиито плодове са използвани като храна, а листата – като билка. Историческите сведения за растението са от 7000 г. пр.н.е. от времето на римляните, които са го нарекли Juglans Regia, "Кралското дърво на Юпитер". Родината на ореха са планините на Централна Азия. В Европа дървото се разпространява благодарение на търговията по протежение на Пътя на коприната - маршрут между Азия и Близкия изток. В северна Европа орехът бил внесен от Персия, където това растение се отглеждало за кралски особи. Ето защо и дървото получило името „Персийск..

Прочети...

Босвелия - как помага при артрит?

.

  Босвелия (Boswellia serrata) се извлича от каучоковите смоли, образуващи се по корите на тамяновото дърво (още известно като Босвелия или Индийски тамян). Дървото е познато също като индийска лиана, расте в планинските райони на Индия, Северна Африка и Средния Изток. Босвелия се използва от векове в аюрведическата медицина. В Западна Африка, кората на дървото се използва за лечение на треска, ревматизъм и стомашно-чревни проблеми, а смолата се използва и за облекчаване симптомите на депресията. Научно доказани ползи от растението: • При ревматоиден артит; • Остеоартрит; • Астм..

Прочети...

Билката бабини зъби – ценен или надценен афродизиак?

.

Какви са доказаните ползи на трибулус за здравето ни? Всички сме чували за билката с колоритното име бабини зъби (трибулус), известна още и с имената трибулус, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка и др. В други части на света я наричат котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла. Имената на билката идват от специфичния й външен вид, който включва окосмени стръкове и листа, както и малки шипове върху плода. Билката е разпостранена в Югоизточна Европа, части от Западна Азия и в Китай. През последните 30 години трибулус стана изключително популярен и днес билката в чист вид и..

Прочети...

Лимец - извор на здраве

.

Доскоро това растение представляваше интерес предимно за археолозите. Лимецът (Triticum еmonococcum) е една от най - старите храни на човечеството. В последно време, с желанието на хората да се хранят правилно и да живеят здравословно, интересът към лимеца се възрoди, за да заеме той отново заслуженото си място на източник на ценни за здравето ни вещества. Лимецът е една от най-рано култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на  Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран..

Прочети...

Жълт Кантарион - лечебно растение при депресия, главоболие, стомашно-чревни заболявания и...

.

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена – расте по поляни и по откритите места, храсталаците и редките гори. Научно доказано е, че лечебните вещества в жълтия кантарион са максимално концентрирани в началото на цъфтежа, който съвпада с празника на билкарите - Еньовден. По същото време църквата отбелязва и деня на Йоан Кръстител, затова в много страни билката се нарича на негово име - на английски името й е St. John’s wort (wort е староанглийска дума за растение). Родината на жълтия кантарион е Европа, но днес се сре..

Прочети...

"Няма от какво да умре човек, който гледа салвия"

.

Една поговорка, приписвана понякога на Мартин Лутер, е заимствана от средновековната медицинска школа в Салерно и гласи, че „Няма от какво да умре човек, който гледа градински чай“. Към това Хилдегард от Бинген (немска монахиня, мистик, писателка и композитор от епохата на Средновековието) добавя: „Защо човек трябва да умира, докато салвия расте в градината му?“.     Защо салвията поражда тази мистика? Още от времето на Хипократ, градинският чай, както още се нарича салвията, е бил наричан свещено растение. Латинското му име Salvia officinalis произлиза от глагола salveo ..

Прочети...

Време е за детоксикация!

.

Пролетните месеци са подходящи за бърза детоксикация на тялото. Започнете когато Луната е намаляваща – тогава тя предоставя най-добрите условия за освобождаване на организма от токсините, които сме натрупали през зимата. Стъпка 1: Да започнем с предизвикателството да се откажем напълно (или поне да намалим) кафето, алкохола и тютюнопушенето. Това е голямата тройка, която създава най-много стрес за организма ни.      Стъпка 2: Да спрем напълно или поне да намалим приема на месо, млечни продукти, преработени храни. С елиминирането на всяка от тях, в продължение на..

Прочети...

Как да използваме лечебните свойства на невена?

.

Невенът е добре познато лечебно растение още в Древна Гърция и Индия, където често се споменава в религиозна и популярна литература като важен елемент от украсата на хиндуиските церемонии. Римляните използвали невена в редица свои ритуали и церемонии, за да си направят огърлици и венци от цветовете, а по-късно след появата на християнството, растението заема централно място в някои католически церемонии. Едно от най-разпространените му имена на английски е marigold, като етимологията на думата се свързва с Дева Мария. Латинското му название Calendula Officinalis и произлиза от calendae - ..

Прочети...

Четирите най-опасни токсина за мозъка ни - флуорид, тежки метали, изкуствени подсладители и мононатриев глутамат

.

Да увредим мозъчната си дейност е една от най-големите опасности за човечеството. Благодарение на химичните съединения, които самите ние сме създали, тази заплаха става все по-актуална. Ето четирите най-опасни токсина, които уреждат безвъзвратно мозъка ни. Добрата новина е, че можем да ги избягваме. Класацията е на NaturalNews.com.   Флуорид Флуоридът е природен елемент, който е част от състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид (много по-малко от 1 милионна част) се съдържа в природните води. Растенията абсорбират флуориди от земята и водат..

Прочети...

Турта – наш съюзник срещу кисти, миоми, кожни възпаления и стерилитет

.

Всеки е виждал нейните красиви ярко оранжеви ароматни цветове. Приемаме билката като традиционно за българската градина растение, но всъщност туртата е донесена от родината си - Южна Америка от испанските завоеватели през 15-ти век. Още преди да се разпространи в Европа, Азия и Африка, това растение е заемало важно място в ритуалите и медицината на местните култури. Чироките и ацтеките са използвали растението за лечение на редица заболявания, за добиване на жълта боя за телата, за подправка, а също и като важен елемент от религиозните церемонии. С листата на растението и днес се подправят сал..

Прочети...

Болка, парене, сърбеж, често уриниране - знаем ли защо?

.

Урогениталните инфекции са често срещани и всеки от нас, в някакъв момент от живота си, е имал оплаквания, свързани с тях. Понякога пренебрегваме симптомите и изчакваме сами да отшумят. Ако това се случи означава, че имунната ни система е успяла да се пребори с причинителя на инфекцията. Но по-често нелекуваната уроинфекция се превръща в хроничен проблем. Причината да пренебрегваме опасността е, че първоначалните симптоми в голям процент остават неразпознати, докато не настъпят по-сериозните оплаквания като често уриниране, парене, болка, понякога повишаване на температурата, влагалищно течени..

Прочети...

Да се грижим за здравето си! Пет основни стъпки

.

Началото на лятото ни кара да се замислим как ще изглеждаме на плажа. Забелязваме онези няколко килца повече,  натрупани през зимата, искаме кожата ни да изглежда по-свежа, а дупето ни – по-стегнато. Някои от нас отиват твърде далеч в желанието си бързо да влязат във форма и стресират тялото си с непосилни тренировки, гладуване и безразборен прием на рекламирани като „чудодейни“ медикаменти.  Преди да прибегнем към крайни мерки, за да влезем бързо в мечтаните мерки, да видим петте основни правила, които гарантират по-добрият ни външен вид и здраве. За да изглеждаме добре, тялото н..

Прочети...

Бял Трън – лечебно растение при заболявания на черния дроб и жлъчката и естествено средство за прочистване на организма

.

Белият трън, наричан още Магарешки бодил (Silybum marianum) съдържа флавонолигнани (основно силимарин и силибин), полиацетилени, мазно масло (20-30%). Силимаринът и силибинът са мощни антиоксиданти, които са доказали, че предпазват черния дроб от увреждане и стимулират възстановяването на увредените чернодробни клетки. Силимаринът ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола. Веществото показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на..

Прочети...

Полски хвощ - супербилка, източник на антиоксиданти и силиций

.

Полският хвощ е член на семейството Equisetaceae, които са единствените оцелели от растенията отпреди триста милиона години. Той е потомък на древните праисторически видове, които са допринесли за появата на нашите находища на въглища. Някои от тези растения са достигали до 30 метра височина. Днес техните представители наброяват малко над 20 вида и са със значително по-малки размери, Полският хвощ не надвишава 90 см, а негови близки роднини са папратите. Името Equisetum произлиза от латинската Equus корени, което означава "кон", и seta, което означава "косъм".   Традиционна употреба..

Прочети...

Гинко Билоба - най-древният лек за памет, кръвооросяване, деменция и главоболие

.

Гинко билоба (Ginkgo biloba) е уникално растение, което няма родственици. То е класифицирано в свой обособен отдел, съдържащ единствен клас и разред, едно семейство, род Ginkgo, и е единственият съществуващ и днес вид в този отдел. Гинко билоба е един от най-добре известните примери за "живо изкопаемо“ понеже съществува още от юрския период (Юра е вторият период от ерата надинозаврите. Започва преди около 200 милиона години и завършва преди около 145,5 млн. г.). Съчетанието от устойчивост на болести, неподатлива на насекомите дървесина, и способността да образува въздушни корени и леторасти..

Прочети...

Тиквеното семе - вкусно и лечебно

.

  Тиквеното семе, също като тиквата, е изключително полезно.  Племена в Северна Америка са първите, които откриват чудните свойства на тиквените семки. Тиквата и нейните семена са важна, традиционна индианска храна, използвана заради своите хранителни и лечебни свойства. Тиквените семки стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната и опорно-двигателната система като подпомагат и доброто зрение. Този ефект се дължи на богатия комплекс от витамини, минерали и други полезни вещества, които съдържат. Те са богати на цинк, витамин С, витамини от В групата, калциеви, ..

Прочети...

Вредните храни – как ни правят зависими?

.

Хранително-вкусовата промишленост е софистициран и печеливш бизнес, който в някои отношения разчита на слабостите на потребителя, за да реализира с успех маркетинговите си стратегии. Съвременният производител на преработени храни има една основна цел – и това не са потребностите и здравето ни – основната цел е потребителят да се върне и да купи още…и още… Основен маркетингов инструмент е създаването на нагласи в потребителя, които свързват глада и жаждата с кроасани, чипс, шоколадови десертчета или подсладени газирана напитки. Производителите искат да се връщаме за още и създават всякакви х..

Прочети...

Топ 10 храни и билки, които ни предпазват от колит, гастрит и язва

.

Храносмилателните проблеми са често срещан проблем в съвременния свят. Всеки трети българин има проблем, свързан с повишена стомашна киселина и дисфункция на жлъчката. Друго често срещано заболяване е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) - „връщане“ на киселина от стомаха в хранопровода. Киселините се усещат като грубо парене, други симптоми са повръщане, трудно преглъщане или хронична кашлица. Търсенето на бързо облекчение на ежедневния дискомфорт води до прием на антиациди, които неутрализират вече произведена от стомаха солна киселина, като по този начин временно облекчават симпто..

Прочети...

Камъни в бъбреците, увеличена простата, възпаления на пикочните пътища? На помощ идва царевичната коса.

.

Всички сме виждали нишките по царевицата, които са наречени царевична коса (Stigmata Maydis). Тя представлява снопчета дълги близалца на женските цветове на царевицата. Дължината на царевичната коса е между 10 и 20 сm, има слаба миризма и сладникав вкус. Нейните ценни лечебни свойства са известни още от първите опити за култивиране на царевицата в Южна Америка.Приложението на царевичната коса се разраства с разпостранението на растението по целия свят, което води до комбинирането й с традиционните за различните райони билки. Освен за лечебни цели, царевичната коса е служела за естествен оцвети..

Прочети...

Левурда срещу сърдечни болести и инфекции

.

Левурда или както още е позната - див чесън. Цялото растение съдържа етерично масло, предимно съставено от дивинилсулфид, винилсулфид и следи от меркаптан. Точното това е и съставката, която придава специфичния му аромат. В листата се съдържат значителни количества витамин С и силни фитонциди, които имат отлични фунгицидни и бактерицидни свойства. Според последните клинични изследвания пресният див чесън съдържа повече манган, магнезий, желязо и серни съединения, отколкото обикновения чесън.   Левурдата действа разширяващо върху кръвоносните съдове. От векове фитотерапията познава и..

Прочети...

Босилекът – познат от древността източник на здраве

.

От векове фитотерапията познава неговото антисептично, антиспазматично, болкоуспокояващо, антивъзпалително и леко тонизиращо действие. Босилекът (Ocimum basilicum) се прилага при инфекциозно- възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия, при язва и колит. Листата му съдържат витамин С, гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества, белтъчини, витамин Р, провитамин А, камфор. Босилекът е източник на евгенол и етерично масло. Традицията на народната медицина отделя челно място на босилека, но науката днес продължава да изследва неговото действие и да ..

Прочети...

Кориандър – правилният избор при колит, гастрит и язва

.

Познаваме кориандъра най-вече като подправка за ястията ни, но неговите семена са източник на ценни вещества, подпомагащи при редица здравословни проблеми. Кориандърът съдържа витамини С, B1, B2, R, каротин, белтъчини, алкалоиди, флавоноиди, кумарини. В източната медицина още от древни времена се използва като укрепващо средство и диуретик, както и за лечение на стомашни заболявания. Доказано е, че кориандърът помага успешно при лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жл..

Прочети...

Силата на Глухарчето

.

Наглед едно обикновено и широко разпространено растение, всъщност то е една от най-силните билки познати на народната медицина. Това многогодишно цвете е разпространено из градините и ливадите на умерения пояс навсякъде по света. Глухарчето е едновременно билка и кулинарно растение - естествен природен биостимулатор. Действа благоприятно при стомашно-чревни заболявания, чернодробни и бъбречни възпаления, жълтеница, камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Глухарчето (Taraxacum officinale) е било използвано традиционно като лекарство в продължение на много векове в различни страни ..

Прочети...

Тинктура Котешки нокът – нов продукт на Панацея

.

С удоволствие представяме нашия нов продукт – тинктура Котешки нокът. Прилага се за стимулиране на имунната система, за енергия и тонус, при възстановяване при лъче и химиотерапия и др. Тинктура Котешки нокът оказва положително влияние върху функциите на имунната система и стимулира естествените защити на организма. Котешкият нокът проявява антивъзпалително действие, увеличава ефективността на макрофагите (тип имунни клетки) и стимулира антиоксидантните способности на имунната система. ..

Прочети...

Нов партньор на Панацея в гр. Хасково

.

Продуктите от серията Панацея се предлагат в магазин Ави Био -ул."Христо Ботев 4 в гр. Хасково. ..

Прочети...

Паразитите: скритата причина за болестта

.

Някои заблуди относно паразитите: „Аз нямам паразити!“ Всички имаме паразити в стомашно-чревния си тракт, а често и в други органи. В общия случай, при нормално функционираща имунна система и здравословно хранене те не представляват опасност за здравето ни, но някои специфични видове както и свръхрастежа на характерните за нашия организъм паразити могат да доведат до редица болестни състояния. „Паразитите се разпостраняват само чрез животни и отпадни води.“ Не само – паразитите се разпостраняват и чрез храна и вода, допир, контактни повърхности, кръв, слюнка, пот, сперма, кър..

Прочети...

Нови Наименования На Продукти От Серията Панацея

.

Уважаеми клиенти, два наши продукта са с нови наименования: “Панацея – билкова тинктура при урогенитални инфекции” е вече с наименованието “Панацея – тинктура УРОФИКС” и “Панацея – билкова тинктура при колит и гастрит” е вече с наименованието “Панацея – тинктура ГАСТРОФИКС” Съдържанието и начинът на приложение на тинктурите остават непроменени. ..

Прочети...

9 билки и подправки, които ни помагат при високо кръвно налягане

.

Днес, в развитите страни повече от 30% от възрастното население страда от високо кръвно налягане, причинено от стрес, неправилно хранене, затлъстяване, нездравословен начин на живот и много други. Наричаме високото кръвно налягане е „тихият убиец“ тъй като води до много здравословни проблеми като инфаркт, бъбречни заболявания, проблеми със зрението и редица метаболитни заболявания. Според Световната Здравна Организация, хипертонията причинява приблизително 7,5 милиона смъртни случаи годишно, което прави oколо 12% от общата сума от всички смъртни случаи. Това прави артериалната хипертония..

Прочети...

Шест навика, които увреждат бъбреците ни

.

Бъбреците не са част от тялото, за която често мислим - докато нещо не се обърка с тях! Ако развием бъбречна инфекция или се появят камъни в бъбреците, бързо става ясно, че тези малки органи, разположени в долната част на гърба са невероятно важни за здравето на цялото тяло. Тяхната основна функция е да детоксикират кръвта и постоянно да отстраняват отпадните продукти от тялото ни. 75% работат по извеждането от организма на отпадни вещества пада върху бъбреците. Те извеждат от организма крайните продукти от разграждането на белтъчините: пикочната киселина, креатинина, уреята, излишъците вода. ..

Прочети...

Коприва – леснодостъпна билка с много ползи за здраветo

.

В българската народна медицина копривата /Urtica Dioica/ е на почит – използва се при ревматизъм, ускорено сърцебиене, захарен диабет, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, задържане на вода, жълтеница, копривна треска, маточни кръвотечения. Днес ефектите на копривата са изследвани подробно и показват обещаващи резултати при лечението на болестта на Алцхаймер, артрит, астма, инфекции на пикочния мехур, бронхит, бурсит, гингивит, подагра, уртикария, камъни в бъбреците, ларингит, множествена склероза, PMS,уголемяване на простатата, ишиас и тендинит (възпаление на сухож..

Прочети...

Как да избегнем токсините в храната при готвене?

.

Когато готвим у дома, целта ни е да подготвим здравословни, вкусни и питателни ястия. Дори и да сме се погрижили да се сдобием със здравословни продукти обаче, готвенето при правилните температури и за съответните периоди от време се оказват също решаващи за качеството на храната ни. Някои храни – най-често източниците на въглехидрати - отделят опасни за здравето ни токсини когато се готвят при прекалено висока температура или прекалено дълго. Например, когато са сварени неправилно, картофите отделят отровно вещество, известно като акриламид. За това вещество, проучванията при животни са..

Прочети...

Панацея подкрепя българското изкуство

.

Екипът на Панацея подкрепи фондация „Борис Христов“, която организира юбилеен благотворителен концерт на 16 юни пред пълната зала 1 на НДК с участие на световно известния български тенор Бойко Цветанов, гениалният цигулар Марио Хосен, обичаният Орлин Горанов, Алекс Зографов, Стоян Бончев и още много звезди. Тенорът Бойко Цветанов, който е солист на Цюрихската опера, събра звездна свита за концерт в НДК по случай 60-ия си рожден ден. За юбиляря, пял на най-престижни форуми по света, партнирал на най-великите тенори на времето ни - Павороти, Доминго и Карерас, пяха негови колеги от оперни теа..

Прочети...

Мента - билка, която гони простудите, успокоява стомаха и освежава

.

Родината на ментата (Mentha piperita) е Северна Африка и Средиземноморието. Билката има дълга история на отглеждането си и е била използвана при готвене и за приготвяне на билкови лекарства още от 1500 г. пр.н.е.. В the Ebers Papyrus, древен египетски медицински от 1550 г. пр.н.е., ментата е вписана като средство успокояване на болки в стомаха. Тя е толкова ценена в древен Египет, че е била използвана като форма на валута. Билката се споменава и в Библията (Лука 11:39). В гръцката митология, Minthe е нимфа в река Кокит - една от петте реки на Хадес. Хадес е се опитал да я съблазни, когат..

Прочети...

Тинктура Диабетин - нов продукт от серията "Панацея"

.

Представяме Панацея - билкова тинктура ДИАБЕТИН  Специално подбрана комбинация от билки, която подпомага въглехидратната обмяна в организма и оказва капиляроукрепващо действие. Продуктът е предназначен за поддържане нормално нивото на кръвна захар при страдащи от захарен диабет тип 1 и тип 2. Повече информация за продукта ..

Прочети...

Черна боровинка - как да се възползваме от ценните й качества?

.

Черната боровинка /Vaccinium Myrtillus/ има дълга история в европейската медицина. Тя е била използвана за лечение на много заболявания, от камъни в бъбреците до коремен тиф. Научните наблюдения на ефекта на билката започват още през 16 век и продължават до днес. Приложението на листата и плодовете на растението е широко. Например, по време на Втората световна война британските пилоти хапвали сладко от растението преди полет и така драстично подобрявали нощното си зрение. Боровинката съдържа антоцианиди, които са мощни антиоксиданти, укрепващи кръвоносните съдове и капилярните стени. Тези в..

Прочети...

Tинктура Спирулина – концентрирано и мощно оръжие на фитотерапията

.

Какво е Спирулина? Синьо-зелените водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества. Поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква преработка, за да се усвои от човека. Какво съдържа Спирулина? Спирулината е позната като най-питателното микроводорасло – т.н. суперхрана, съдържаща над 100 хранителни съставки. Спирулина съдържа от 61 до 68% лесно усвоими растителни протеини – няколко пъти повече от протеините  в рибата, пилешкото и телешко месо. Богатото съдържание н..

Прочети...

Арония – безценна помощ за сърцето, кръвното и обмяната

.

Разпознаваме лесно красивите плодчета на аронията /Aronia melanocarpa/, която е известна като „плодовете на боговете“. Растението е храст, достигащ до 2 - 2.5 метра височина, чиято родина е Северна Америка. Пренесен е в Европа в началото на 18 в. и бързо се разпостранява, а в България започва да се отглежда през 70-те години на 20 век. Химичните анализи на аронията показват, че плодовете й съдържат до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг%, и това е единстве..

Прочети...

Панацея подкрепя българското оперно изкуство

.

Екипът на Панацея подкрепя фондация "Борис Христов", която представя гала концерт в чест на 100 годишнината от рождението на великия българин Борис Христов. Концертът е под патронажа на Министъра на отбраната на Република България.  В програмата са вкючени известни оперни арии и дуети, православни песнопения и е със специалното участие на хор Гусла под диригентската палка на Академик Валентин Бобевски. На рояла - Ермила Секулинова - Швайцер. Ще чуете: Бойко Цветанов – тенор, Стоян Бончев – бас, Крум Гълъбов –баритон; Цветелина Малджанска – сопран; Борис Луков – тенор; 18 май 2014, 1..

Прочети...

Изследвания на качеството на продуктите

.

​Тинктурите от серията Панацея подлежат на редовен мониторинг на качеството, съгласно изискванията на законовата и нормативна уредба на Р. България и залегналите критерии за качество във въведената НАССР система за безопасност. Качеството на произвежданите продукти се проследява в акредитирани лаборатории за изследвания и се контролира от оторизираните институции. Освен задължителните параметри, които се изследват, тинктурите от серията Панацея се проверяват и за наличие на тежки метали, съгласно директива 1881 на ЕК за определяне на максимално допустимите количества на замърсители в хра..

Прочети...

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител