Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Бял Трън – лечебно растение при заболявания на черния дроб и жлъчката и естествено средство за прочистване на организма

.

Белият трън, наричан още Магарешки бодил (Silybum marianum) съдържа флавонолигнани (основно силимарин и силибин), полиацетилени, мазно масло (20-30%). Силимаринът и силибинът са мощни антиоксиданти, които са доказали, че предпазват черния дроб от увреждане и стимулират възстановяването на увредените чернодробни клетки.

Силимаринът ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола. Веществото показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на холестеролните нива в жлъчката.

С най-голям успех билката се използват при нарушение на състоянието и функциите на черния дроб и жлъчката, хронични възпалителни процеси, химио и лъчетерапия, неопластични процеси, хроничен хепатит, цироза и стеатоза на черния дроб, махмурлук, системна употреба или злоупотреба с алкохол и медикаменти, тютюнопушене, наркотична зависимост, интоксикации с някои вещества и лекарства, липса на апетит, депресия.

Клинично доказано е, че белият трън оказва положително въздействие при хора, страдащи от чернодробни заболявания, свързани с употреба на алкохол. Други проучвания показват благоприятния ефект при лица, чийто черен дроб е увреден от индустриални токсини като толулен и ксилен.

Проведени са клинични проучвания, които показват неговото положително влияние, в комбинация с традиционното медикаментозно лечение, при диабет. Доказано е намаляването на нивата на кръвната захар и подобрение на нивата на холестерола при страдащи от диабет тип 2.

В научните данни могат да бъдат открити публикации, свързани с приложението на билката с цел защита срещу увреждания на кожата, получени вследствие на продължително излагане на слънце, която може да бъде спомената като една възможна полза, въпреки че данните са предварителни и се базират само на проучвания, извършени върху животни.

Както всяко лечебно вещество, и белият трън се изследва за странични реакции. Оказва се, че се наблюдават пренебрежимо рядко като заключението е, че билката може да взимана безопасно в продължение на период от 41 месеца. При употребата на бял трън не са отчетени никакви значителни взаимодействия или противодействия.

Страничните ефекти са редки, като най-често се съобщава за лек стомашно-чревен дискомфорт, включително и разхлабващо действие. Кърмещите и бременни жени трябва да се консултират със своя лекар преди да започнат прием на бял трън тъй като билката е свързана с нивата на естроген в организма. Корените на растението са отровни, използват се семената, цветовете и листата.

Белият Трън намира място и на трапезата ни като салата – използвайте всички рецепти за салата със спанак като го замените със свежи листа от бял трън. Те са полезен пролетен имуностимулатор, когато сме били лишавани от зеленчуци през дългата зима. Младите листа, издънки, стъбла и корени са ядливи и са добър източник на флавоноиди, витамин С, желязо и други минерали.

Името на белия трън на английски е Milk thistle и неговата етимология, според преданията, се свързва с кърмата на Дева Мария, която попаднала върху растението и му дала лечебни свойства.

 

Ние произвеждаме тинктура от бял трън с изцяло натурален състав - в нея не се влагат консерванти, оцветители, ароматизатори и овкусители - което я прави предпочитана пред капуслите.

Повече за продукта.

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител