Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Лимец - извор на здраве

.

limetzДоскоро това растение представляваше интерес предимно за археолозите. Лимецът (Triticum еmonococcum) е една от най - старите храни на човечеството. В последно време, с желанието на хората да се хранят правилно и да живеят здравословно, интересът към лимеца се възрoди, за да заеме той отново заслуженото си място на източник на ценни за здравето ни вещества.
Лимецът е една от най-рано култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на  Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. Изследваните ДНК - отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област вюгоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха. В по - късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция. Доскоро по тези места той се е използвал производство на булгур и като фураж за селскостопанските животни.

Доказани ползи за здравето ни
Лимецът е богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган и фосфор).
Витамин Е играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а също така е и добър антиоксидант като спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали.
Минералите от своя страна също способстват за нормалното физиологично състояние на организма. Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания.
Неговите протеини съдържат 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Лизинът е необходима аминокиселина, която забавя стареенето на костите /остеопороза/, спомага за добрата концентрация, оказва профилактично и задържащо действие срещу вируси. Според последни проучвания лимецът е добра храна и при диабет. Съдържащите се в него разтворими въглехидрати-полизахариди притежават способността да укрепват имунната система.

Свойства на лимеца:
•    антиоксидантни свойства;
•    стимулира обмяната на веществата;
•    засилва естествените съпротивителни сили на организма и съдейства за прочистването му от отровите;
•    активизира бъбречната дейност;
•    подобрява кръвообръщението и храносмилането;
•    има съдоразширяващо действие;
•    повишава общия тонус и работоспособност на организма;

Макар и попаднал в полезрението ни едва в последните години, лимецът е познато лечебно средство в традиционната българска медицина. Народните лечители препоръчват прием на лимец при състояния като колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

Панацея – тинктура Лимец
Панацея – тинктура Лимец е единственият подобен продукт в България и в света. Благодарение на високо стандартизирания метод на екстракция тази добавка ви предоставя ценните качества на лимеца в концентриран вид, без необходимост от предварителна подготовка. Той е подходящ за всеки, който иска да се възползва от доказаните му ползи за здравето под форма, високо ефективна и лесна за прием.
Научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е в пъти по-голямо от това, произведено в други страни. Ето защо, за производството на Панацея – тинктура Лимец, ние използваме български лимец, произведен от БГАгро и сертифициран от акредитирана лаборатория за изследвания.
Повече за продукта

Странични ефекти на лимец
Няма данни, доказващи вредни ефекти вследствие на прием на лимец.

Здравословен риск при консумацията на лимец
Няма данни, доказващи вредни ефекти вследствие на консумацията на лимец.

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител