Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата Количка е празна !

Маточина - помощ при тревожност, депресия и ПМС

.

lemon balmМаточина /Мelissa Оfficinalis/ е многогодишно тревисто растение от семейството на ментата. Листата, които имат леко лимонов аромат, се използват самостоятелно или като част от билкови комбинации. Лечебното растение e познато като лекарство още от времето на древните гърците преди повече от 2000 години. В средновековието маточината се прилага за успокояване на напрежението, за лечение на рани, като лек за зъбобол, при кожни обриви, ухапвания от животни и неразположения по време на бременност. Растението дори е прилагано с цел предотвратяване на плешивост. По-късно, маточината сепрепоръчва срещу бронхиално възпаление, болки в ушите, треска, метеоризъм, главоболие, високо кръвно налягане, грип, разстройства на настроението, сърцебиене, зъбобол и повръщане. Днес листата на маточина са популярен лек за успокояване на менструални спазми и облекчаване на ПМС. Билката се използва още при нервна възбуда, проблеми със съня, функционални стомашно-чревни оплаквания, менструални и пикочни спазми.

Активни вещества в маточината

Летливите масла в маточина съдържат съединения, които отпускат мускулите, особено пикочния мехур, стомаха и матката, като по този начин облекчават спазми, газове и гадене. Това се етеричните масло цитрал, цитронелол, мирцен и гераниол. Маточината съдържа и вещества, които оказват успокояващ ефект и могат да намалят растежа на някои вируси. В състава й влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Последните са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали в него, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие.Благодарение на етеричното масло маточината има специфичен аромат на лимон и мента, а заради формата на листенцата и мириса им често е бъркана с ментата.

Странични ефекти

При свърхдозиране маточината може да причини някои странични ефекти, включително гадене, повръщане, болки в корема, световъртеж и хрипове.

Доказани ползи от билката

• Тревожност и депресия
Някои изследвания показват, че приемането на маточина намалява симптомите при хора с тревожни разстройства. Също така е доказано, че в комбинация с други билки растението спомага за намаляване на симптомите на тревожност. В друго плацебо-контролирано проучване, здрави доброволци са получили стандартизиран екстракт маточина или плацебо в продължение на 7 дни. Заключението е, че маточина увеличи настроение и значително увеличава усещането за спокойствие и бодрост.

• Безсъние
Билката оказва положително влияние върху продължителността и качеството на съня при здрави хора и при такива, страдащи от безсъние или нарушения на съня. В едно проучване на хора с проблеми със съня, 81% от тези, които приемат комбинация от валериана и маточина съобщават, че спят много по-добре от тези, които са взели плацебо.
• Стрес
Някои изследвания показват, че приемането на маточина увеличават усещането за спокойствие при възрастни по време на стрес-тест. Други изследвания показват, че растението намалява поведенческите прояви на безпокойство при деца. Друго проучване показва, че приемът на продукт, съдържащ валериан и маточина може да понижи тревожността. Друго изследване установява, че маточината понижава възбудата и тревожността, причинени от стрес.
• Зарастване на рани
Прилагане на балсам за устни, съдържащ 1% екстракт от маточина скъсява времето за лечение, предотвратява разпостранението на инфекция и да намалява вероятността от повторно проявяване на херпесна инфекция. Плацебо-контролирано проучване на ефекта на екстракт от маточина показва ефикасност при лечението на херпес симплекс.
• Колики при кърмачетата
Клинично проучване показва, че кърмачетата с колики, на които се комбинация от билки, съдържаща копър, маточина и лайка два пъти дневно в продължение на една седмица намалява симптомите на коликите.
• Деменция
Някои изследвания показват, че приемът на маточина намалява тревожността и подобрява симптомите на лека до умерена болест на Алцхаймер.
• Проблеми със стомаха
Маточината подобрява симптомите при киселинен рефлукс, стомашни болки, спазми, гадене и повръщане.
Други свойства на маточината, описани в научната литература, включват противогъбична активност, противовъзпалителна активност, положителен ефект при хипертония и хиперактивни разстройства на развитието.

Балансирана билкова комбинация с маточина

Ние предлагаме маточина в синергична комбинация с валериан, глог и мента в Панацея – тинктура за нервната система. Балансираната комбинация от билки, която хармонизира функциите на нервната система и действа релаксиращо. Продуктът възстановява усещането за вътрешно спокойствие и подобрява качеството на съня.
Повече за продукта

За нас

Свети Никола 2013 ООД

Удовлетвореността на нашите клиенти е основен приоритет за нас. Ние сме насреща да отговорим на запитвания и коментари по отношение на продуктите, които предлагаме.

Контакти

  • +359887788174

Нов клиент

Създаване на профил

Регистрацията носи редица предимства, като ви дава възможност да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от персонализирано съдържание, достъпно само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран потребител